Görüş Bildir
Haberler
Çağın Hastalığı: 'Dağınık Beyin Sendromu'

etiket Çağın Hastalığı: 'Dağınık Beyin Sendromu'

Ulaş
18.12.2016 - 20:08 Son Güncelleme: 19.12.2016 - 13:57

Hemen hepimizin başına gelmiştir; bir iş yapıyor olsak dahi, gelen bir mesaj, elektronik posta veya tarayıcımızdan açtığımız yeni bir sekme bizi ortamdan tamamen kopararak esas meselemizi unutturur. Yapılan araştırmaya göre ise aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak, dikkatimizin dağılması ve kesintiye uğraması beyni olumsuz etkiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İş günümüz e-posta, cep mesajları, toplantılar, yardıma ihtiyacı olan iş arkadaşları gibi sürekli kesintiye yol açan şeylerle doludur. Birçok şirket açık ofis gibi yöntemlerle bizleri anında gelişen diyaloglar ortamına iter ve aynı anda birçok işi yapmaya teşvik eder.

Fakat birçok araştırmacı aynı anda birçok iş yapmaya çalışmanın verimi düşürdüğünü söylüyor.

Bir tek iş üzerinde yoğunlaştığımızda daha fazla iş yapıyoruz

Bir tek iş üzerinde yoğunlaştığımızda daha fazla iş yapıyoruz

Çünkü beynimiz bir anda bir iş yapacak şekilde donanımlıdır. Aynı anda birçok işi yaptığımızı düşünsek de aslında böyle olmamakta, beynimiz sürekli bu işler arasında gidip gelmektedir. Bu ise beyni yormakta, bilişsel becerisini düşürmektedir.

Çalışanlar üç dakikada bir farklı uyarıcıya maruz kalıyor, bu da yaratıcılık azalmasına neden oluyor

Çalışanlar üç dakikada bir farklı uyarıcıya maruz kalıyor, bu da yaratıcılık azalmasına neden oluyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 2007'de yapılan bir araştırma, çalışmaların üç dakikada bir e-posta vb. vesilelerle sürekli kesintiye uğradığını ortaya koydu. Bu şekilde kaybedilen zaman, yaratıcılık azalması, hata ve yorgunluk ise 50 bin çalışanı olan bir şirkete yılda 1 milyar dolara mal oluyor.

Daha fazla dikkat dağınıklığı, daha fazla stres, depresyon ve entelektüel kapasitenin azalması demek

Daha fazla dikkat dağınıklığı, daha fazla stres, depresyon ve entelektüel kapasitenin azalması demek

Texas Üniversitesinde Beyin Sağlığı Merkezi'nin kurucusu Dr Sandra Bond Chapman'a göre, aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak yüzeysel düşünmeye, yaratıcılık eksikliğine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememeye neden oluyor. Çünkü beyin bir anda birçok iş yapacak şekilde donanımlı değildir ve bunu uzun süre yapmaya çalışmak stresi artırdığı gibi depresyona ve entelektüel kapasitenin azalmasına da yol açıyor.

Fakat aynı anda birçok iş yapmaya çalışmanın etkili olmadığına dair oldukça fazla veri olsa da eski alışkanlıklar yeni teknolojilerle birleştiğinde birçok işyerinde bu yöntem hakim olmaya devam ediyor.

'Ofiste ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyi işçisiniz gibi yanlış bir inanç hakim'

'Ofiste ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyi işçisiniz gibi yanlış bir inanç hakim'

California Üniversitesi'nden Dr Christine Carter bu yöntemin insanda sürekli meşgul ve üretken olma hissi yarattığı için tercih edildiğini düşünüyor. 'Ofiste ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyi işçisiniz gibi yanlış bir inanç hakim' diyor.

Carter bu inancın kaynağını, fabrika ve ofise giriş-çıkışın kart basma yöntemiyle yapıldığı sanayileşme döneminin dorukta olduğu günlere bağlıyor. O zamanlar insanlar eve dönünce işle bağlantıları kesilirdi. 'Laptop ve e-postanın ortaya çıkmasıyla bu durum alt üst oldu' diyor Carter.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beynin kesintiye uğraması bir noktadan sonra bağımlılığa dönüşüyor

Chapman'a göre ise 'teknoloji beynimizi sürekli kesintiye uğramaya alıştırıyor, yeni bir e-posta ya da sosyal medya mesajı geldiğine işaret eden sinyali bekler oluyoruz'. Yani diğer bütün bağımlılıklar gibi, kesintilerin bize zararı olduğunu bildiğimiz halde kafamızı kurcalamaya devam ediyor.

'Toplum olarak dağınık beyin sendromundan mustaribiz' diyor 'Singletasking' (Tek İş Üzerinde Yoğunlaşma) kitabının yazarı Devora Zack. 'Hem iş hayatımızda hem özel hayatımızda bu durum yaygın.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
318
82
50
13
10
9
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bubble

bir rapor yazarken sıkılıp bu gönderiye tıklamam da tam isabet oldu

Patronus

Mesela Onedio'da içerik okurken sağ taraftaki içerik başlıkları da dikkatimi çok dağıtıyor. Tam yazıyı okuyorum, gözüm sağdaki listeye kayıyor. Aa, yan sekme... Devamını Gör

illegal serseri

Kesinlikle katılıyorum!