Görüş Bildir
Haberler
Buz ve Ateş Diyarı İzlanda'da 1200 Km Yolculuk Yapan Gezginin Gözünden 24 Fotoğraf

etiket Buz ve Ateş Diyarı İzlanda'da 1200 Km Yolculuk Yapan Gezginin Gözünden 24 Fotoğraf

Atlantik ortasında bu kadar farklılığın bulunduğu başka bir coğrafya yoktur sanırım. Bu seyahati gerçekleştirirken en çok kullanılan kelime 'İnanılmaz' oldu. Her şelaleye, gökkuşağına, sıcak suya, buzula, her şeye inanılmaz yorumu yapılarak müthiş bir seyahat gerçekleşti. 5 gün süren İzlanda seyahati boyunca 1200+ km yolculuk yaptım. Dağ tepe gezdim durdum. Keşfede keşfede bi hal oldum gerçekten. 

Bir kahve alın ve içeriği öyle okumaya başlayın derim... Keyifli ve zengin coğrafyasıyla İzlanda'yı okumaya hazır mısın? 

Fotoğrafların devamına instagram'da @seymen.b sayfasından da bakabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reykjavik

Reykjavik

Ve Hoşbulduk İzlanda! Nüfusu sadece 330.000 civarında olan bir ülke İzlanda. Okuma yazma oranı %100, yolsuzluk %0 olan bir diyar. Atlantik Okyanusu içinde en yakın komşusu 1000 km ötede olan Grönland olan bir ülke. Ben de aldım bir bilet ve düştüm peşine bu coğrafyanın. İzlanda'ya Türkiye'den direkt uçuş maalesef yok. Aktarma yaparak ulaşmanız gerekiyor. Ben aktarmayı Danimarka üzerinden yaptım. Fakat Norveç, İngiltere, İsveç, Almanya gibi destinasyonlardan da aktarmalı uçuş yapabilirsiniz. Kaç saat peki diye sorarsanız; İstanbul-Kopenhag 3, Kopenhag-Reykjavik 3 olmak üzere toplam 6 saatlik uçuşla geldim İzlanda'ya. Reykjavik'de gezebileceğin alanlar kısıtlı, bu yüzden şehirden çok doğasını anlatacağım.

Geysir

Geysir

İzlanda'da havalimanında kocaman bir afiş var. Buzlar ve ateşin diyarına hoşgeldiniz diye. Hakikaten o kafa. Reykjavik'e 100 km uzaklıkta Geysir bölgesinde İzlanda'nın altının nasıl kaynadığını gözlemleyebilirsiniz. 100 derece sıcaklıktaki kaynar suların sıkışıp kendini gökyüzüne fırlatması ve havada bri an da buharlaşmasını çıplak gözle izlemek gerçekten müthiş bir deneyim. Bu sıcak sular ayrıca İzlanda'da okullara, evlere kadar gidiyor. İzlanda doğanın sert yüzünden kaçmamış, hayatına entegre etmiş.

Jökulsarlon buzulları

Jökulsarlon buzulları

Jökulsarlon, İzlandacada buz gölü anlamına geliyor. Burada buzullar yavaş yavaş çözülüyor ve bu göleti oluşturuyor. Göl zaman içerisinde gitgide genişliyor ve buradaki buzullar buradan denize dökülüyor. Jökulsarlon Reykjavik'e yaklaşık 400 km uzaklıkta. Ama kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bir yandan ateş bir yandan buz derken kendine hayran bırakır bu coğrafya. Buraya geldiğinizde Jökulsarlon'da bir buzul turu da yapabilirsiniz isterseniz. Buzul turu sırasında fok balıklarını da fotoğraflayabilirsiniz. Bir de benim gibi böyle gökkuşağı görürseniz değimeyin keyfinize.

Buzul turları: Min. 180 TL civarında.

Balina turları!

Balina turları!

İzlanda'da balina turları yapılıyor. Günde 2 kere yapılan bu turlar genelde güneşin doğduğu ve battığı saatlerde yapılıyor. Neden mi? Balina en çok bu saatlerde şehire yakın denizlere gelirmiş. İzlanda'da balinaları görebileceğiniz iki yer var. Reykjavik ve Akureyri. Bu iki şehirde yapılan balina turlarına katılabilirsiniz. Balina görebileceğiniz garantisi vermiyorlar. Ama en kötü amortiniz yunuslar. Çok fazla yunus gördüm ben de. 3 saat süren bu yolculuk sırasında 1 balina, 5+ fok gördüm. Ha bu arada, soğuktan korunmak için bu tulumlardan da giydiriyorlar. Gerçekten müthiş bir atmosferde ilerliyorsunuz okyanusta. Teknede bazen sessizlik isteniyor, tekne motoru durdurup balina sesini duymaya çalışıyor. Bu sırada balina görülünce o tarafa doğru dümen kırıyor kaptan. Gerçekten inanılmaz bir tecrübeydi.

Balina turları: Min. 380 TL civarında.

Gljufurarfoss

Gljufurarfoss

Reykjavik'e yaklaşık 140 km uzaklıkta bir şelale burası. Ufacık bir girişi var. Ufak bir akarsu üzerinden taşlara basarak bu şelalenin aktığı yuvaya geliyorsun. Yolculuğun bu kısmı çok çetin gerçekten. Ama değiyor kesinlikle. Bu taşın üzerine çıkıp yukarıya baktığım zaman ise sadece kahkaha attım. Gözlerini aç ve gelen suyu izle. Yıllardır geziyorum ama hayatımda en keyif aldığım zamandı gerçekten!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss

İzlanda dilinde foss şelale demek. Bu sebeple İzlanda seyahatinizde foss gördüğünüz her tabela peşinden gidebilirsiniz. Pişman olmazsınız emin olun! :) Bu da onlardan birisi, bir önceki şelalenin hemen yanında diyebileceğim bir noktada Seljalandsfoss. Bu şelalenin en güzel kısmı ise dibinde durarak üzerinden akan suyu izlemek. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Hayatımda hiç bu kadar ıslanmamıştım.

Reynisfjara

Sen hiç siyah kum gördün mü ? Ben de ilk kez gördüm. Malum İzlanda volkanik bir ada. 15 tane aktif yanardağ bulunuyor. Bu yanardağlar bu sebeple adanın coğrafik yapısını da etkilemiş. Mesela bu kumlar gibi. Simsiyah. İzlanda'da bu kumlar için uğur getiriyor deniliyor. Game of Thrones dizisinin de çekildiği bu bölge gerçekten fotoğraf tutkunları için de müthiş malzemeler sunuyor.

Ağaç yok!

Ağaç yok!

Volkanik yapı nedeniyle kumlar siyah demiştim. Volkanik yapının adaya bir etkisi daha var. Ağaç yetiştirilemiyor. İzlanda'da ucu bucağı olmayan büyük ovalar, düzlükleri çok fazla göreceksiniz. Toprak yapısı nedeniyle ağaç çok kısıtlı yetiştiriliyor burada. Başta Danimarka olmak üzere, bir çok ülkeden gelen ziraat mühendisleri burada ağaç kökleri deniyor. Kimi tutuyor, kimi düşüyor. Ama denemeye devam ediyor. İzlanda var gücüyle doğasını korumaya çalışıyor.

İzlanda atları

İzlanda atları

İzlanda nüfusu 300.000+, İzlanda atlarının nüfusu ise 100.000+. Az daha çoğalsalar İzlanda halkını bastıracakalr artık. İzlanda atlarının Viking döneminde adaya getirildiği biliniyor. Normalde atlar 4 farklı stilde koşarken burada atlar 5 farklı stilde koşarmış. Bu sebeple de İzlanda atı diyorlar. İzlanda'da yaptığım 1200 km yolculukta çok fazla koyun ve at gördüm yol kenarlarında. Ve işin ilginci ha 15 dakika boyunca video çekmişsin, ha 1 fotoğraf karesi almışsın. Hiç bozmadan öyle duruyorlar her zaman. Anlamadım gitti. Biblo gibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Puffin

Atlar koyunlar bizde de var aşinayız da; bu karikatür gibi hayvanlardan da var İzlanda'da. Mart ile Eylül ayları arasında uçurum kenarlarında çok fazla puffin görebilirsiniz. Son derece sevimli bu hayvanlar İzlanda'nın da resmi kuşu olarak kayıtlara geçmiş durumda. Gagasıyla bir seferde 10-15 tane küçük balık avlayabiliyor. Yine Reykjavik Limanı civarında açılarak başkente yakın adalara tur düzenleyen firmalar var. Dilerseniz puffin turlarına da katılabilir, fotoğraf çekebilirsiniz. 

Puffin turları: Min. 150 TL civarında.

Gullfoss

Gullfoss

İzlanda'nın meşhur golden circle rotasının en önemli duraklarından birisi Gulfoss. Daha görmeden sesiyle seni kendine çeken, görmem lazım diye çıldırdığın bir şelale. Islanmak da garanti. İzlanda'da 10.000 civarında şelale olduğunu düşünürsek, İzlanda'da ki bir çok şelalenin suyunun bağlandığı yer diyebiliriz burası için. Kesinlikle görülmesi gereken müthiş bir alan. Başkent'e 200 km uzaklıkta. Bu şelaleleri görmek ücretsiz bu arada.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Mayonu da almayı unutma ! İzlanda'ya giderken ne mayosu yahu diyebilirsin ama öyle deme... Reykjavik'e geldiğin zaman yapmadan dönme denilecek bir aktivite mavi göle girmek. 30-40 derece sıcaklıkta kar da yağsa rüzgar da olsa girip rahatlıyorsun. Özellikle yağmurlu bir günde gidersen kesinlikle şansız olduğunu düşünme. Aksine müthiş bir keyif seni bekliyor.

Blue Lagoon giriş fiyatı: Min. 200 TL

Not: Blue Lagoon için web sayfasından rezervasyon yapmalısınız. En az 1 hafta kala rezervayon şartı var.

Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull

Okuyabilelim diye böyle ayırmışlar ama aslında tek bir kelime. Eyjafjallajökull. Ben okuyamadım gerçekten. Başkent'ten yaklaşık 200 km uzaklıkta Vik bölgesine daha yakın bir noktada bir yanardağ. 2010 yılında patladığında Avrupa hava trafiğini ciddi anlamda etkilemişti. Şu an hala aktif ve uzaktan da olsa gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca yamacında kurulu bungalov tarzı konuk evleri de var buralarda da geceliği 360 TL'den kalabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sólheimasandur sahili

Sólheimasandur sahili

Ucu bucağı olmayan bir sahil burası. Skogafoss ile Jökulsarlon yönünde 5-6 km gidince bir otopark göreceksiniz. Otoparkı nasıl ayırt ederiz demeyin çünkü adanın her yanı zaten çorak arazi. Otopark kabak gibi ortada oluyor. Bu otoparka aracınızı park ettikten sonra 45 dk boyunca ucu bucağı olmayan siyah kumlar içinde yürüyorsunuz ve sonunda bu uçak enkazına geliyorsunuz. Sólheimasandur sahili içerisinde yer alan bu Amerikan uçağı 1973 yılında buraya zorunlu iniş yapıyor. Kimseye de bir şey olmuyor. Fakat uçak enkazı kaldırılmayınca fotoğraf severlerin mekanı oluyor. Düşen bir uçağı turizme kazandırıyor İzlanda özetle. En az şelaleler kadar ilgi görüyor ve fotorğaflanıyor. Ee bu uçak düşmemiş ki neden böyle paramparça diye sorarsan, insanlar uçaktan hatıra için parça ala ala bu hale getirmişler. Enkaz yavaş yavaş böyle kalkacak galiba.

Kuzey ışıkları

Kuzey ışıkları

Yazının bu kısmına kadar 'İzlanda'ya gidicem ya çok merak ettim' duygusu uyardırdıysam ne mutlu bana. O zaman bu tavsiyeyi de dikkate al derim. Eylül ile Mart ayları arasında İzlanda'da kuzey ışıklarını görebilme şansın var. Seyahatlerini bu ayların arasına denk getirirsen gece kendini dışarı at ve kuzey ışıkları altında aklından bir dilek tut...

Not: Kuzey ışıklarını görmek için başkentten uzaklaşman şehir ışığının olmadığı noktalara gitmen lazım.

Foto Kaynak: Skyscanner.com.tr

Doğası inanılmaz...

Doğası inanılmaz...

İzlanda'da müthiş bir doğa var gerçekten. Başkent'ten ayrıldıktan sonra adada tek insanın sen olduğunu düşünebilirsin. Bir gün İzlanda'ya yolun düşerse 1 no'lu yoldan bütün adayı bitirmeye çalış. Hayatının en ilginç yolculuklarından biri olacağı kesin. Yol boyunca sayısız şelale, çayır çimen ve minik evler göreceksin. Bu ev de onlardan birisi. Kış şartlarından korunmak için kayanın altına inşaa edilmiş. Bu tarzda fotojenik çok fazla ev göreceksiniz.

5 gün yeterli

5 gün yeterli

İzlanda'ya kaç gün yeter derseniz 5 günlük bir seyahat sonrasında İzlanda ile ilgili bir çok konuda fikir sahibi olacak aşamaya gelirsiniz. Tabii bu 5 günü tüm adayı tanıyarak geçirmenizi öneriyorum. 1 no'lu yoldan bütün adayı turladığınızda 1200-1500 civarında bir km yapmış olacaksınız. Bu da adayı tanıma evresinde son derece yeterli.

Bir konaklama tavsiyesi:

Bir konaklama tavsiyesi:

Başkent Reykjavik'de Galaxy Pod isminde bir hostel var. Kesinlikle öneririm! Değişik bir tecrübe olacağına eminim. Kısaca özetlemem gerekirse, kapsülde kalıyorsun. Sürgünü kapatınca kendini galaksi üzerinden sürüklenen bir kapsülde hisset iştemişler. Kapsül içinde 4 farklı ışık, ayna, yangın tüpü, bir de internete bağlanabileceğin TV var. 3 gece konakladığım bu hostelde hiç bir konuda rahatsızlık hissetmedim. Son derece temiz ve konsept bir konaklama.

Gecelik fiyatı: Min. 200 TL civarında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Buz mağarası

Buz mağarası

İzlanda'da buz mağaraları müthiş bir turizm ayağı. 15 Kasım itibariyle başlayan turlar Şubat ayına kadar devam ediyor. Bu süreçte buzdan mağaraları ziyaret edebilir, inanılmaz fotoğraflar yakalayabilirsin. Bunu organize eden turlar da mevcut. Turlar pahalı ama düşünürseniz diye fiyatını yine de vereyim.

4 saat süren turların fiyatı: 680 TL civarında.

Foto Kaynak : extremeiceland

İzlanda hakkında kısa kısa:

İzlanda hakkında kısa kısa:

İzlanda'ya gittiğinizde olmazsa olmazınız araç kiralamak olmalı. Gerek maliyet gerekse zaman konusunda size baya faydası dokunacaktır. Havalimanında bir çok rent a car firması olsa da rezervasyonunuzu önceden internet üzerinden yapmanızda fayda var. Normal binek seviyesinde bir aracın kiralama bedeli 200 TL civarında. Benzinin litresi 6 TL civarında. Buradan bir hesap yaparak yapacağınız km üzerinden bir bütçe çıkarabilirsiniz. Bütçeniz uygunsa ada şartlarında 4x4 kiralamanız daha iyi olacaktır. 'Ama ben şelaleri göreceğim, turistik noktalardan ayrılmayacağım' derseniz binek araç da işinizi görecektir. 

Araç kiraladığınızda yakıtı siz alıyorsunuz benzin istasyonundan. 300.000 nüfuslu ülkede pompacıya kontenjan kalmamış :)

İzlanda'da ayrıca en önemli şey sıkı giyinmek. Olabildiğince sıkı giyinin, arazi şartlarına uygun bot giyin. Şelale kenarlarına gideceğiniz için de bir yağmurluk mutlaka olmalı yanınızda. 

Onun dışında, her benzin istasyonu arası 100 km civarında. Bu yüzden yakıt azaldığı gibi ışık yanmasını beklemeyin hemen takviye yapın.

Yolculuk sırasında aracınıza marketten alışveriş yapın. Atıştırmalık, su vs mutlaka bulundurun.

Nerede kalacağınızı vs önceden organize ederek seyahat etmelisiniz. İzlanda'da konaklama kapasitesi belli. Dışarıda kalmayın.

Kamp için fazlasıyla uygun ! Çok fazla kamp atabileceğiniz bölgeler var.

Gizli güzellikler...

Gizli güzellikler...

İzlanda'da bomboş arazi yahu burası dediğin bir çok noktada gizli güzellikler var. Aynı bu fotoğraftaki alan gibi. Fotoğraf aldatmasın, kaplıca vs. değil.  Bildiğin dağ suyu ile dolmuş bir havuz. Tamamen ücretsiz. Arkadaki kulübelerde mayonu giyip buz gibi ama gerçekten buz gibi suya atlıyorsun. İzlanda'da doğa ile sınav halindesin her zaman.

İzlanda pahalı mı?

İzlanda pahalı mı?

İzlanda pahalı mı? Kesinlikle evet!

Türkler için ayrıca durum zor zaten. Bir kere direkt uçuş yok. Aktarmalı gidip gelmen demek 4 tane uçuş yapman demek. Bu başlı başına bir maliyet. Ayrıca, oteller min. 2 kişilik odaya gecelik 350 TL civarında bir fiyat biçiyor, hosteller ise gecelik kişi başı min. 100 TL civarında. Araç kiralamak 4 gün için 800 TL gibi bir masraf yapıyor. Yakıtla beraber bu rakam 1400 TL civarına yaklaşıyor. Yeme içme konusunda ise, örnek rakamlar şöyle, su 9 TL , bira 11 TL , 1 kg üzüm 33TL, hamburger menü 60 TL, kahve 25 TL, pasta 28 TL gibi gibi... İşin özeti durumlar biraz ağır.

Doğaya saygı

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzlanda ile ilgili bir hikaye paylaşmak istiyorum. Jökulsarlon buzul bölgesinde bu kızcağız eşiyle bearber buzullarda bir hatıra fotoğrafı çektirmek için gelmiş. Muhtemelen donuyor, bir süre sonra elinde güç kaybı hissediyor olacak ki, o balonlar buzullara doğru rüzgarın da etkisiyle hızla uçtu gitti. O anda sahilde bir panik durumu oldu adeta. Kızın balonu doğaya doğru gidince hemen zodyaklara atlayıp giden görevliler balon peşinden uçtu ve balonu gölden çıkardı geri getirdi. Kıza da vermedi. İmha ettiler. Doğaya saygı ne boyutta.. Paylaşmak istedim.

İzlanda'yı mutlaka ziyaret etmelisin!

İzlanda'yı mutlaka ziyaret etmelisin!

Gitmeden önce sadece temel araştırmalar yaptım. İzlanda içerisinde 1200 km yolculuk sonrasında ise 'hayatımın en iyi deneyimi' diyeceğim bir seyahat gerçekleştirdim. İzlanda'ya ne zaman gidilir diye bir bölüm açmayı düşündüm. Ama ne zaman gitsen başka bir şeyi kaçırabilirsin. Bu sebeple İzlanda'yı istediğin mevsimde ziyaret edebilirsin. Bir güzelliği görmesen diğerini yakalarsın. Şu an tek soru soracağım sana: Kaplıcalar, buzullar, siyah kumlar, volkanik adalar, puffinler, balinalar, foklar, şelaleler, gökkuşakları, az insan... Başka nerede görebilirsin?

İzlanda sizi bekler efendim...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
403
224
16
12
11
9
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Ç

fljhgnldjfhgkdfg yanardağı :))

alpagut-han

ben bu ülkeye aşığım sanrım ben gitmek değil orada yaşamak istiyorum...

Erhan Armada Ozsoy

paraynan zaten gezilir amk bu kadar kazanan varsa illa gider tutturmuşlar bi illla ziyaret etmelisiniz İLLA gitceniz amk hea