Görüş Bildir
Haberler
Burçak Yüce Yazio: Einstein İle Eğitime Dair Keyifli Bir Röportaj Yaptım

etiket Burçak Yüce Yazio: Einstein İle Eğitime Dair Keyifli Bir Röportaj Yaptım

Burçak Yüce
01.02.2022 - 22:57 Son Güncelleme: 13.02.2022 - 12:16

Eğitim ve öğretimin, öğretmenin ve öğrenmenin ölçütlerini belirleyen pek çok referans alınacak kaynak var günümüzde. Biraz araştırarak bu kaynaklardan bilgi edinebiliriz. Lakin ben ille de bilim ve azim tarafına son derece saygı duyduğum deha Einstein’ın görüşlerini merak ettim ve kendisiyle geçmişe ışınlanarak bir röportaj yaptım. 

Haydi, bir bakalım acaba Einstein’a göre gelecek nesli şekillendirecek öğretmenin ve öğrenmenin olmazsa olmaz özellikleri neydi?

Dahi fizikçiyle röportajıma geçmeden önce yine onun bir sözüyle en evvel eğitim sisteminin değişmeyeceğine dair ön yargılarımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

“Ön yargıları kırmak atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.”

O halde geçmişten ders alıp önümüze bakarak Einstein’a kulak verelim,

Öncelikle beni kırmayıp röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Sizinle görüşebilmek için çok uzak yollardan geldiğimi belirtmeliyim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sevgili Albert Einstein, size ilk olarak şu soruyu yöneltmek istiyorum:

Sevgili Albert Einstein, size ilk olarak şu soruyu yöneltmek istiyorum:

- Öğretimde ahlaki değerleri öncelemeli miyiz ne dersiniz?

“İnsana bir uzmanlık öğretmek yetmez. Bununla insan, işe yarar bir makine olur ama tam, eksiksiz bir kişilik kazanamaz. Elde edilmeye değer bir şeye coşkunlukla yönelmesi gerekir onun. Bir güzellik ve ahlakça iyilik duygusu edinmelidir. Yoksa insan,  uzmanca bilgileriyle, dengeli bir biçimde gelişmiş insandan çok, iyi eğitilmiş bir köpeğe benzer.”

- Ahlakın yanı sıra öncelediğiniz değerler zincirinden bir örnek daha alabilir miyim?

“Gerçekten eğitim görmüş bir insan yetiştirmek için gerekli olan başka bir şey daha var, o da insanın öbür insanlar karşısında her zaman duyması gereken toplumsal sorumluluk duygusudur.”

- Peki, bir okulun ve dolaylı olarak öğretmenin en asli görevi nedir?

 “Okulda ve hayatta çalışmanın en önemli motivasyon kaynakları; çalışma zevki, yaptığını görme sevinci ve alınan sonucun toplum için değerini bilmedir. Gençlerde bu ruh güçlerini uyandırmak ve artırmak okulun başlıca işidir. Yalnız böylesine bir psikoloji temeline dayanılarak insanlığın en yüce değerlerine ulaşma isteği ve sevinci yaratılabilir: o değerler de bilgi ve sanattır.”

- Sanatın önemine vurgu yapmanız benim ayrıca çok hoşuma gitti. Hayranınız olarak birçok konuda sizle aynı düşünceleri paylaştığımdan bu hususta da sizle ortak görüşteyim. Sanıyorum öğretmen olarak bize düşen o ilk kıvılcımı ateşlemek. Öğrenmenin verdiği hazzı keşfetmelerini sağlamak. Ve gerisi gelecek…

 “Bir öğretmenin en önemli marifeti, yaratıcılığa ve bilgiye duyulan hazzı uyandırmaktır.”

“Bilim önemlidir fakat hayal daha önemlidir.” 

“Öğrenci, doldurmanız gereken bir kap değil, yakmanız gereken bir meşaledir.”

- Şimdi tam tersi bir soru sormak istiyorum. Bir okulda kaçınılması gereken en önemli husus nedir?

“Bana kalırsa bir okulda en kötü şey; korku, baskı ve her şeyi herkesten iyi bilir görünme yollarına başvurmaktır. Böyle bir eğitim, öğrencide sağlam duyguları, içtenliği, kendine güveni yok eder. Boyun eğen bir insan yetiştirir.

“Öğretmene, mümkün olduğu kadar az zor kullanma hakkı vereceksiniz ve öğrencinin hocasına duyacağı saygının tek kaynağı, onun insanlık ve düşünce değerleri olacak.”

- Bu konuda hususi olarak dikkat ettiğimi belirtmek isterim. Çünkü zamanında korku ve baskıya dayalı bir süreç yaşadık. Empati kurarak bu tutumdan kaçınmakta ve işe yaramadığını görmekteyim. Bazen yanlış örnekler de insanın doğruya yönlenmesini sağlayabilmekte.

 “Eğitim vermenin en rasyonel yolu örnek olmaktır.”

“Empati, sabır ve içtenlikle dünyayı başka bir insanın gözünden görmektir. Bu, okulda öğrenilmez; hayat boyu gelişir.”

- Teknolojiye çok düşkün bir nesil yetişmekte. Bu konu hakkında ne dersiniz?

 “Korkarım ki bir gün teknoloji, insan etkileşiminin önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak.”

- Çok sevgili Albert Einstein, öğrencilere son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

“Sevgili çocuklar unutmayın ki okullarda öğrendiğiniz muhteşem şeyler, dünyanın farklı ülkelerinde şevkle ve sonsuz bir emek vererek çalışan farklı nesillerin eseridir. Tüm bunlar size kabul etmeniz, yüceltmeniz, katkıda bulunmanız ve bir gün kendi çocuklarınıza devretmeniz için emanet edildi çünkü biz ölümlüler, yalnızca hep beraber yarattığımız kalıcı şeyler sayesinde ölümsüzlüğe ulaşırız. Eğer bunu her zaman aklınızda bulundurursanız hayatınız ve yaptıklarınız bir anlam kazanır, diğer uluslara ve çağlara karşı doğru bir tavır takınırsınız.”

Sevgili okurlarım Einstein’ın cevapları tamamen kendisine ait aforizmalardır. Kitapları ve kaynakları tarayarak derledim. 

İlerleyen günlerde geçmişe ışınlanarak ünlü bilim insanları ve düşünürlerle röportajlarıma devam edeceğim.

Facebook

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
9
5
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mky

Yazıda kurguda çok güzel 👏🏻👏🏻👏🏻