1. Çin'in sahip olduğu şirketin Amerikalı bir şirkete (ya da şirketler grubuna) tamamen satışı söz konusu değil. Oracle-Walmart konsorsiyomu, TikTok Global'in yaklaşık% 20'sini (Oracle yeni TikTok Global'den yüzde 12.5 pay alırken, Walmart Inc. ise yeni kuruluştan yüzde 7.5 pay alacak) satın alacak. Bu satın alma için ödenecek tutar ise yaklaşık 12 Milyar USD. ABD'li yatırımcıların ByteDance'teki hisselerini ve ayrıca nihai Walmart ve Oracle hisselerini hesaba katıldığında, Amerikalılar TikTok'un çoğunluk hisselerini kontrol edebileceği belirtse de, bu hisseler yeni şirketin doğrudan kontrolünü mümkün kılmayacak.
Başkan Trump, TikTok'un sahibi ByteDance'e istinaden, 'Şirketle hiçbir ilişkileri olmayacak. Aksi takdirde anlaşmayı imzalamayız. Yeni şirket tamamen Oracle’ın kontrolünde olacak” beyanında bulundu. Bu beyan üzerine, Çin'in devlet destekli yayın kuruluşu Global Times'ın baş editörü Hu Xijin, Pekin'in bu anlaşmayı yüksek olasılıkla ulusal güvenliğe, ulusal çıkarlara ve Çin’in uluslararası arenada ki itibarına yönelik tehdit oluşturacağı gerekçesi ile reddedeceği bilgisini verdiği bir tweet attı. Böylece, Çin’in bu satın almaya karşı başka önlemlerle geri geleceği hususunda bence kafalarda tereddüt kalmadı.
2. Başkan Trump, ABD verilerinin artık Oracle tarafından depolanacağını söylese de, TikTok zaten Amerikan verilerini büyük ölçüde Google ve Amazon tarafından işletilen ABD sunucularında depoluyor. O nedenle verilerin tamamen Amerika kontrolüne geçeceği açıklaması bu aşamada havada kalmakta.
Bu satın alma konsorsiyumunda Oracle’ın Microsoft un yerini alması, Başkan Trump’a yöneltilen eleştirilerin de artmasına neden oldu. Çünkü Oracle kurucu ortağı Larry Ellison, California golf sahalarında Başkan için bağış toplama etkinliğine ev sahipliği yapmış bir kişi. Kişiye özel muamele eleştirileri zaten Başkan’a uzun zamandan beri yöneltilen eleştirilerdendi. Başkan Trump, şimdi seçim öncesinde bu yeni durumu da karşılamak durumunda kalacak.
Özetle TikTok satışı Başkan Trump tarafından önemli bir güvenlik satın alması olarak yansıtılsa da, tanınırlığın artması, yeni üye kazanımı ve gelir artışı potansiyelinin ortaya çıkmasından dolayı ByteDance açısından da büyük bir başarı olarak gözüküyor. Çin devlet medyası anlaşmayı “Amerikan tuzağı” ve “hileli oyun” olarak nitelendirse bile, Çin’in ABD tarafından açık bir teknoloji tehdidi olarak görülmesinin onaylanması anlamında bir başarı olarak görülebilir.
Nihai karar tamamen size kalmış. Gelecek günlerde kimin kazançlı çıktığını beraberce göreceğiz.
Yorum Yazın