Görüş Bildir
Haberler
Bülent Fidan Yazio: Trend ve Modaya İlişkin Bazı Kavramlar

etiket Bülent Fidan Yazio: Trend ve Modaya İlişkin Bazı Kavramlar

Bülent Fidan
02.09.2020 - 17:56 Son Güncelleme: 16.09.2020 - 21:51

Günlük yaşantımızda  giydiğimiz kıyafetten kullandığımız cep telefonuna, bindiğimiz otomobilden gittiğimiz kafeye kadar hemen her eşyayı, özellikle markaları ve tarzları ile, kendimizi karşımızdakilere anlatmak için tercih eder, seçer, satın alır ve kullanırız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trendler ve trendlerden günlük modaya yansıyan unsurların içinde en çok da “akımlar” ve “tarzlar” bizim kimliğimizi ve kişiliğimizi yansıtır. Bu kadar önemli olmasına rağmen özellikle tarzların temelindeki bazı kavramları hep yanlış kullanmaya devam ederiz. Bunların içinde antika, vintage, retro ve hatta kiç ayrıcalıklı yere sahip. Çok sık kullanıp içeriğini yanlış kullandığımız bu dört kavrama bir bakalım.

Antika ne demek?

Latince “antiquus” kavramından gelen “antika” sözcüğü genel olarak “eski” sözcüğü ile karıştırılır. “Antika”, “eski” sözcüğünden farklıdır. Her antika nesne eski olmasına karşın, her eski olan antika olarak adlandırılmaz. Antika olarak kabul edilen nesne (artık sadece “antik” dönemden kalan değildir), genel olarak en az bir asırlık olan, yapıldığı dönemin belirgin önemli tasarım, uygulama-yapım, sanat akımı, el becerisi, kullanılan malzemenin ayrıcalığı, estetik yapısı, bir anıyı ya da özel bir tarihi ifade ediyor olmasının yanı sıra  adet olarak günümüze belli sayıda ulaşması ile bir koleksiyon ve sergi değeri taşıyor olması gerekir. Bu özellikleri nedeniyle de bir üretim maliyeti değeri dışında, daha yüksek bedelde değişim ve koleksiyon değeri ile hayatına devam eder. Bazı nesnelerde 100 yıl yerine daha kısa süreler değerlendirilir. Otomobil, cam, mobilya ya da artık çok bulunamayan ama yaş dışında diğer özelliklere sahip nesneler de genel olarak, 50 – 100 yıl arasında da olsa antika olarak değerlendirilir (özellikle otomobillerde “antika” yerine “klasik” sözcüğü de kullanılır).

Antika aynalık

Antika aynalık

Regency Stili Antika Aynalık. 200 yılı aşkın yaşına rağmen durumunu çok iyi korumuş bu antika ayna özellikle oyma işçiliğindeki başarısı ile antika sevenlerin ilgi odağı olmaktadır. Regency stilinin belirgin özellikleri arasında olan arabesk çizgiler bu antikada da çok başarılı bir şekilde görülmektedir.

Fransızca 'bağbozumu' anlamına gelen 'vintage' kavramı, bir nesnenin değerini ifade etmek için kullanılan sözcüklerden biridir. Vintage eskidir ama her eski ürün 'vitage' olamaz. “Geçmiş bir dönemin modasına ait” tanımı çerçevesinde (1920’ler, 30’lar... 80’ler moda akımları gibi), nesnenin üretim döneminin belli özellikleri ile ortaya çıktığı, gerçekten o dönem üretilip bugün kullanılabilecek derecede korunmuş, bazen ikinci el de olabilen, özel parçalar ya da özel parçalardan oluşan bir koleksiyondur. Vintage “eski görünümlü” değil, gerçekten eskidir. Ancak antika da değildir. Vintage eski olması nedeniyle antika kavramı ve tarz olarak eskiyi ifade etmesi nedeniyle de retro sözcüğü ile karıştırılıyor.

Murano Küllük

Murano Küllük

El yapımı İtalyan Murano cam. Kırmıızı cam içi yeşil tonlarında, Sommerso tekniğiyle yapılmıştır. 1960’ler. Orta boy, 564gr ağırlığında ve yuvarlak hatlarıyla şık tasarımdır.  

1200’lerde Venedik’te cam ustalarının cam yaparken yüksek ateşe ihtiyaçları varmış. Ancak o dönem cam atölyelerinin bu yüksek derecede ateşlerinden çıkan yangınların giderek artmasıyla bir önlem alma gerekliliği ortaya çıkmış.  Cam ustaları Venedik kenti içinde yer alan bir adaya gönderilmiş. Cam ustaları yüzyıllardır bu adada kendi tarzlarını geliştirmişler. Adanın adı bu ustaların ürettiği ürünlerin de adı olmuş: Murano Camları. Yüksek kaliteli, hatasız ve estetik değeri de öne çıkan Murano Camları günümüzde tam bir vintage ürün olarak yer almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Retro ne demek?

Retro kavramı 1960’lardan itibaren sanat ve mimaride ortaya çıkan bir kavram olarak hayatımıza girdi. “Geçmişe ait”, “geriye doğru”, “o dönem” ifadesi olarak kullanılmaktadır. Retro nesneler eski değildir. Önceki belli bir dönemin, yaygın ve en belirgin özelliklerini yansıtan, o dönemde üretilmiş nesnelere benzeyen, o dönemi hatırlatan-anlatmaya çalışan yeni üretilmiş güncel olandır. Retro nesneler üretmenin amacı, günün tarzına eski tarzı ekleyerek zenginleştirmektir. Retro nesneler eski dönemin malzemesi, yapım şekli ya da içerik olarak tıpatıp aynısı değildir. Eski tarza yeni teknoloji, yeni üretim tekniği, yeni yapım uygulanır.

Retro pikap

Retro pikap

1980’lerde sona eren plak çalma kavramı ve etkinliğini yeniden canlandıran retro pikaplar hem evlerde bir dekorasyon nesnesi hem de yine retro olarak yeniden üretilmeye başlanan plaklar için popüler bir ürün haline geldi. Tabii ki güncel teknolojik yenilikler ve 1970’ler tasarımı ile. Ürün Özellikleri: Taş plaklar dahil mevcut tüm plak türlerini çalabilme (33, 45, 78 devir). USB uçlu güç kablosu sayesinde power bank ve priz adaptörüne bağlanarak kullanabilme (Priz adaptörü kutu içerisinden çıkmaktadır).

Kitsch (kiç) ne demek?

Endüstri devrimine kadar pek çok nesnede olduğu gibi sanat eserlerinde de belli sınıfın sahipliği vardı. Endüstri Devrimi ile kapitalist yaklaşımla çoklu üretilip satılabilir olan her şey gibi önce sanatta “herkes için sanat” kavramı ortaya çıktı. Bu da zamanla “kitsch” olarak tanımlanan nesnelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Kitsch sözcüğü Almanca kökenli ve değersiz, zevksiz, çirkin olan anlamına gelir (tam olarak yaymak, karıştırmak anlamındaki “kitschen”).

Kitsch olarak tanımlanan nesneler mimariden heykele, mobilyadan kıyafete kadar her alanda örnekler vermiştir.

Kitsch olarak tanımlanan nesneler mimariden heykele, mobilyadan kıyafete kadar her alanda örnekler vermiştir.

Kitsch, sanat ya da özel kültür ürünlerinin kopyalama yoluyla çoğaltılarak, değersizleştirilip çoklu üretilerek, ucuza ulaşılıp sahip olunan popüler nesnelerin, sahip olunduktan sonra değerli gibi sergilenerek sunulmasıyla ortaya çıkan durumdur. Antik sütun görünümlü balkon sütunları olan evler, evlerde değerliymiş gibi baş köşeye konan ünlü heykellerin fabrikasyon-çoklu üretilmiş küçük bibloları, edebi değer taşımayan romanlar, ünlü tabloların dijital baskı duvara asılan taklitleri gibi pek çok örnek yaşamımızda yer alıyor. Retro nesnelerin büyük kısmı aslında kitsch olarak tanımlanabilecek durumdadır.

Rodin’in “Düşünen Adam” heykeli biblosu

Rodin’in “Düşünen Adam” heykeli biblosu

Pek çok tezgahta ve hediyelik eşya dükkanında rastlanabilecek biblo. Sanki Rodin’in sadece bir tane ve satın alan kişi için yonttuğu hissini vermeye çalışan biblo. Rodin’in, kendi dev heykelini taklit eden bu küçük taklitlerden haberi asla olmayacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
26
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nermin Zümrüt

bugünde faydalı şeyler öğrendik teşekkür ederim