Görüş Bildir
Haberler
Budist Rahiplerin Öğrencilerine Verdiği Bu Yol Gösterici Hayat Derslerini Mutlaka Okumalısın!

Budist Rahiplerin Öğrencilerine Verdiği Bu Yol Gösterici Hayat Derslerini Mutlaka Okumalısın!

Penny
25.12.2017 - 16:01

Budistler; öğretileri, düşünceleri ve yaşam tarzlarıyla insanda gerçekten merak uyandırıyor. Uzun yıllar meditasyonla ilgilenen ve bu konuda ciddi eğitimler alan Robert Piper, 9.5 yıla yakın  Asya’da Budist rahiplerle yaşamış, öğrendiklerini ve deneyimlerini kendi blogunda paylaşmış.

Kaynak: http://zeynepcansoylu.com/budist-rahi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Başarana kadar denemek serbest!

1. Başarana kadar denemek serbest!

Öğretilen en ama en önemli ders; pes etmeden önce bir şeyi çok defa denemekmiş. Rahipler bir kaç denemeden sonra başarıya ulaşılamazsa; duruma bakış açısının ve yaklaşımın değiştirilmesi gerektiğini söylerlermiş. 

'Eğer denemekten vazgeçmezseniz; eninde sonunda hedeflediğiniz yere gidersiniz.'

2. Tüm sorularımızın cevabı zaten içimizde...

2. Tüm sorularımızın cevabı zaten içimizde...

Eğitimin bir parçası olarak rahipler öğrencilerin sorularına, sorular etraflıca düşünülüp sorulmamışsa cevap vermezlermiş. Bu şekilde öğrencilerini gerçek hayattaki problemlere hazırlıyorlarmış. 

“Öğretmenler kapıyı açar, ancak içeri kendiniz girersiniz.”

3. Hayattaki gerçek bilgelik bir şeyler yapıp başarısızlığa ulaşınca gelir.

3. Hayattaki gerçek bilgelik bir şeyler yapıp başarısızlığa ulaşınca gelir.

Robert Piper bu öğretiyi kendi deneyiminden yola çıkarak şöyle açıklıyor;

'16 yaşımdan beri satış işinde çalışıyorum. İlk yıllarımda bir satışı tamamlayamayınca çok üzülüp sinirlenirdim. Reddedildiğimde kendimi suçlar ve işimden istifa etmek isterdim. Satış işinde iyileşip başarılı olana kadar sayısız defa başarısız oldum.

Aynı şekilde ilk defa meditasyon yapmaya başladığımda da pek çok problemim oldu. Örneğin; sakinleşmek ve meditasyona odaklanmak ilk başta çok zordu. Meditasyonu sürdüremiyordum. Günde bir kaç dakika meditasyon yapmaya başladım ve gün geçtikçe süreyi uzatmayı başardım.

Mücadele ettiğimizde kendimizi de daha iyi tanıyıp güçleniyoruz.'

4. Meditasyon yapmaya başlayınca bencil - egoist tarafınızı fark edersiniz.

4. Meditasyon yapmaya başlayınca bencil - egoist tarafınızı fark edersiniz.

'Ego dünyasındaki herşey “kıyaslamanın” ürünüdür. Satışlarımı diğer satışçılarla karşılaştırıp hep kendimi suçlardım.

Meditasyon yapmaya başladıktan sonra; bencil (egoist) tarafımı ayrı tutmayı öğrendim. Pek çoğumuz birşeyler deneyip reddediliyoruz, başarısız oluyoruz. Devamında vaz geçiyoruz. Daha da kötüsü başarısızlıklar için kendimizi suçlayıp bunalıma giriyoruz. Meditasyon yapmaya başladıktan sonra egomu farkedip ondan ayrı durmayı öğrenmeye başladım.

İşte meditasyonun katkısı budur: kendimizi kıyaslamalardan, egomuzdan ayırırız.'

5. Hem şefkatli hem de dayanıklı olmalıyız.

5. Hem şefkatli hem de dayanıklı olmalıyız.

Eğitimin en önemli öğretilerinden biri de bu. Eğitime başlamadan önce rahibi Robert Piper'ı 3 defa reddedermiş. Piper eğitimin bu sürekli yalvarma kısmından nefret edermiş ama şimdi düşündüğünde bunun ne kadar değerli bir hayat dersi olduğunu anlamış. 

'Hayat da aynen bu şekilde. Gerçek dünyada bir işimizi yaptırana kadar defalarca uğraştığımız olmuyor mu?'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sabır erdemdir.

6. Sabır erdemdir.

Rahip hocalar öğrencilerini genel olarak bekletirmiş. Eve derse gittiklerinde, yemek için  sözleştikleri yerde en az yarım saat bekletir, geldikleri zaman da 'Annen ve baban nasıllar' gibi basit sorularla beklettiklerinin farkında değillermiş gibi davranırlarmış.  

'Biri trafikte yolumu aldığında veya sıra beklerken önümü kestiğinde artık hemen kızıp tepki vermiyorum.'

7. Egonuzdan ayrılın.

7. Egonuzdan ayrılın.

'Egonuzu ve egosal ihtiyaçlarınızı bırakınca; hayatın size gönderdiklerini kabul etmek ve tadını çıkarmak daha kolay oluyor.'

8. Ben yoksa düşman da yok.

8. Ben yoksa düşman da yok.

'Korkularımızın, endişelerimizin ve güvensizliklerimizin temel kaynağı kendi içimizdeki düşmandır. İçinizdeki bu “düşman” ile anlaşmayı başarırsanız, hayatınızın tüm alanlarını olumlu etkileyecektir. Bu düşmanın adı “ben/ego”dur.

Kaç defa korku nedeniyle bir şeyi yapmaktan vazgeçtiniz? Sizi mutlu olmaktan alıkoyan tüm korkularınızı düşünün… Kendi içinizdeki düşmanı fethederseniz, dışarıda bir düşman olmadığını göreceksiniz.'

9. Mutluluk içimizden gelir. Bazen de dışarıdan.

9. Mutluluk içimizden gelir. Bazen de dışarıdan.

Budist bir doktor hastaları ile iletişime geçmeden önce odasında meditasyon yaparmış. Bu şekilde kendi içinde mutluluğu yaratıp, bu mutluluğunu çevresindekilere yaydığını düşünürmüş. 

'Bizler de çevremize mutluluk verebilmek için önce kendi içimizde yaratmalıyız. İçimizde mutluluğu bulmalıyız  ve dışarıda da amacımızı.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
51
31
18
7
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Öz

bu kaideleri budistler mi öğretiyormuş? şefkatten bahsedenlere bak hele. bunlar şu yalanların arasina bir iki de gerçeklik serpiştirsinler, mesela kadınları ... Devamını Gör

Sadece Gerçekler

islam süper https://onedio.com/haber/beden-dersinde-esofman-giyen-kiz-ogrencilerin-zina-yaptigini-soyleyen-ogretmene-sorusturma-801808

Tantra Robotics

Budist rahiplere karşı bile nefret yorumu atabilmek için ne kadar iğrenç bir insan olmak gerek vay canına ama konu türkler olunca çirkinliğin sınırı yok.Sade... Devamını Gör

Gizem Yenikler

Başarana kadar denemek serbest!