Görüş Bildir
Haberler
Bu Paradoks Testiyle Hayata Bakış Açının Nasıl Olduğunu Söylüyoruz!

etiket Bu Paradoks Testiyle Hayata Bakış Açının Nasıl Olduğunu Söylüyoruz!

Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır.

Biz de, bu testte yer alan paradokslara vereceğin yanıtlara göre hayata bakış açının nasıl olduğunu söylüyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çok klasik bir soruyla başlayalım. Tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan?

1. Çok klasik bir soruyla başlayalım. Tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan?

2. İlk Dava (Avukatın) Paradoksu

Hukuk fakültesini bitiren genç, ülkenin en ünlü avukatının yanında staj yapmak için başvuruda bulunur. Avukat, gence tek şart ileri sürer: 'İlk davandan elde ettiğin bütün parayı bana vereceksin'. Anlaşma imzalanır ve iki yıl beraber çalışırlar. Tam staj bittiğinde genç, anlaşmayı haksız bulduğunu, ilk davadan kazandığı parayı ona vermeyeceğini açıklar. Avukat tazminat talebi ile mahkemeye başvurur.İki davalı duruşmada hakimin karşısına geçtiğinde;

Avukat şunu söyler: 'Sayın yargıcım, bu davayı uzatmaya gerek yok; çünkü eğer ben kazanırsam zaten parayı alacağım, eğer kaybedersem yine alacağım, çünkü anlaşmamıza göre o ilk davasından kazandığı parayı bana verecek.' 

Genç stajyerse kendini şöyle savunur;  'Sayın yargıcım, evet avukat haklı, bu duruşma gerçekten gereksiz, ama benim lehime; zira eğer ben bu davayı kazanırsam zaten ona bir şey ödemeyeceğim. Eğer kaybedersem, anlaşmamıza göre ilk davayı kaybettiğim için ona yine bir şey ödemeyeceğim.'

Peki sence stajyer, avukata parayı öder mi ödemez mi?

3. Zaman Makinesi

Zaman makinesi yapmak isteyen bir kişi 25. doğum gününde, gelecekteki hali tarafından ziyaret edilir. Gelecekteki hali ona, zaman makinesini mutlaka icat edeceğini, bu konuda endişe etmemesini tembihler ve makinenin tasarımı için gerekli şemaları ona teslim eder. Geçmişteki hali şemaları alır, ve zaman makinesini bir süre sonra icat eder. Zaman makinesini icat eden kişi, makineyi kullanarak onu 25. doğum gününe geri dönmek için kullanır ve şemaları geçmişteki haline teslim eder.

Peki sence zaman makinesini ilk kim icat etti?

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Profesör ve Öğrencisi

Profesör, “bir kelime anlamıyla uyumlu ise ona otolojik, değilse hetereolojik denir,” der ve şu örneği verir; “Dört harfli kelimeleri kısa kabul edersek, 'kısa' kelimesinin kendisi de kısa olduğundan bu kelime otolojiktir, 'uzun' kelimesinin kendisi uzun olmadığından bu kelime heterolojiktir. Aynı şekilde 'üç' üç harfli olmadığından heterolojiktir, 'dört' dört harfli olduğundan otolojiktir.” Bir öğrenciyse söz ister ve: “Hocam, heterolojik kelimesinin kendisi heterolojik midir, yoksa otolojik mi?” diye sorar.

Peki ya sence?

5. Russell'ın Berber Paradoksu; Köyün birinde bir berber varmış. Bu berber, o köyde kendini tıraş etmeyen herkesi tıraş edermiş, kendini tıraş edenleriyse tıraş etmezmiş. Peki bu berber kendini tıraş eder mi?

6. Theseus’un Gemisi

6. Theseus’un Gemisi

Mitolojide Kral Theseus, gemisiyle sayısız savaşa girer ve girdiği savaşlardan da zaferle ayrılır. Girit'ten de muzaffer dönen Theseus'un gemisi Atina'da hatıra olarak uzun süre muhafaza edilir ve gel zaman git zaman, gemi eskir. Önce dümeni, sonra çapası falan filan derken kral, tüm gemiyi söktürür ve yeni parçalar taktırır. Bir yandan da yanındaki ustalar, sökülen parçalardan bir gemi daha yaparlar.

Peki, Kral’ın savaşlara katıldığı gemi hangisi? Yeni gemi hangisi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Giritli bir filozof olan Epimenides ölümsüz bir ifadede bulunarak "Tüm Giritliler yalancıdır." demiştir. Öyleyse bu söz doğru mudur, yanlış mıdır?

7. Giritli bir filozof olan Epimenides ölümsüz bir ifadede bulunarak "Tüm Giritliler yalancıdır." demiştir. Öyleyse bu söz doğru mudur, yanlış mıdır?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Gerçekçi!

Gerçekçi!
www-tc.pbs.org

Sen her şeyde ama her şeyde gerçekçi olmayı tercih ediyorsun. Bu yüzden hiçbir duyduğuna kolay kolay inanmıyor, gözlerinle gördüğünü bile iki kez düşünüyorsun. Öğrenmeyi, araştırmayı çok sevdiğini söylememize bile gerek yok. Bu kadar gerçekçi olmak seni duygularını bastıran, onları görmezden gelen biri haline getirmiş. Çünkü eğer duygularını dinlersen mantığının sesini duyamazsın gibi geliyor. Bu yüzden insanların ufak tefek şeyleri sorun edip, üzülmelerine anlam veremiyor, empati kurmakta zorlanıyorsun.

Kararsız!

Kararsız!
www-tc.pbs.org

Sen hemen hemen her konuda hep bir kararsızlık içerisindesin. Bir şeyi tercih ettiğinde aklın diğer yapabileceklerinde kalıyor sanki onu kaçırmışsın gibi hissediyorsun. Bu da seni biraz mutsuz ediyor ve yoruyor. Bakış açını biraz daha netleştirmeli, anın tadını çıkarmalısın!

Kendinden emin!

Kendinden emin!

Senin öz güvenin çok sağlam! Bu da seni hayata karşı dik duruşlu ve kararlı biri yapmış. Bir şey doğru olmasa bile sen ona inandıktan sonra sonuna kadar savunmaktan, çabalamaktan vazgeçmiyor, gerekirse kendi gerçeğini kendin yazıyorsun. Aslına bakarsan  pek de yanılmıyor, çoğunlukla doğru tercihlerde bulunuyorsun ama yine de kendi doğrularının peşinde giderken ara sıra başkalarının da tavsiyelerine kulak asarsan iyi edersin.

Yenilikçi!

Yenilikçi!

Sen fazlasıyla açık görüşlü ve yenilikçi birisin. Hiçbir şeyi sana dayatılan şekilde kabul etmiyor ya da bir şeye; 'Olması gereken bu' şeklinde yaklaşmıyorsun çünkü senin için her zaman farklı bir seçenek vardır ve hayatta her şey olabilir. Bu bakış açın seni, alışılmış insanlardan farklılaştırsa da bundan şikayet etmiyor aksine bu farkındalıkta olabildiğin için mutluluk duyuyorsun.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1354
392
191
183
115
93
75
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

-öğrenci:“Hocam, heterolojik kelimesinin kendisi heterolojik midir, yoksa otolojik mi?” +hoca: Sen ne konuşuyorsun lan değişik :))

Pasif Kullanıcı

9. Yenilikçi! Sen fazlasıyla açık görüşlü ve yenilikçi birisin. Hiçbir şeyi sana dayatılan şekilde kabul etmiyor ya da bir şeye; 'Olması gereken bu' şeklind... Devamını Gör

Taha Özçelik

kendinden emin çıktı (Yalan)