Görüş Bildir
Haberler
Böceklere DNA Bilgisayar Nakledildi

Böceklere DNA Bilgisayar Nakledildi

Fatih UZUN
10.04.2014 - 17:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

Böceklere Dna Bilgisayar Nakledildi

Canlıların vücutlarında ilerleyerek belli hastalıklı hücreleri tespit etme özelliği olan DNA bilgisayarlar, hamamböcekleri üzerinde denenmeye başlandı.

DNA zincirlerinin katlanabilme ve açılabilme özelliğine dayanarak geliştirilen ve bu sebeple 'origami robotlar' olarak da adlandırılan DNA bilgisayarlar, ilk kez bir canlıya nakledildi. Aktarıldığı hamamböceğinin vücudunda ilerleyebilen ve hareketi floresan işaretleyici sayesinde takip edilebilen DNA bilgisayar, açılıp kapanma özelliği sayesinde taşıdığı ilaç veya hormonları da salgılayabiliyor.

Araştımayı gerçekleştiren Harvard Üniversitesi'ne bağlı Wyss Enstitüsü'nden biyo mühendis Daniel Levner, 'DNA robotlar karmaşık görevler yerine getirebilmeleri sayesinde bir gün çok yüksek doğrulukta hastalık teşhisi ve tedavisinde kullanılabilecek' ifadesini kullandı.

DNA özellikleriyle bütünleştirilen nano robotlar, İsrail'in Ban Ilan Üniversitesi'nin yardımıyla geliştirildi. DNA zincirlerinin belli proteinlerle karşılaştığında çözülme özelliğine dayanan nano robotlar, farklı DNA dizilimleri oluşturulması sayesinde hastalıklı hücrelerde bulunan molekülleri tespit edebilecek ve bu şekilde çözülerek sakladığı ilacı hedef üzerine boşaltacak.

Sırada insanlar var

Hamamböceklerine geliştirdikleri çeşitli nanorobotları enjekte eden bilim insanları, hareketlerini takip ettikleri 'DNA bilgisayarların' böceğin hangi bölgesinde nasıl işlev gösterdiğini gözlemliyor. DNA robotların iletim ve kontroldeki başarısı, bilgisayar sistemlerine benzetiliyor.

Bar Ilan Üniversitesi'nden Ido Bachelet, 'İlk kez biyolojik bir terapinin bilgisayar işlemcileri çalıştığına tanık oluyoruz' ifadesini kullandı.

Araştırmada yer alan bir diğer isim, Madrid Ulusal Biyoteknoloji Merkezi'nden Angel Goni Moreno'da, 'Saatlerimize veya telefonlarımıza uyumlu olan elektronik cihazlara kıyasla, nano robotlar canlı yaşam formlarına uyumlu. Bu sayede yeni nesil çevresel ve sağlık uygulamaları için kapı aralanıyor' yorumunda bulundu.

Bachelet, yaptıkları denemelerde çok sayıda robot kullandıklarına dikkat çekerek, sayı arttıkça gerçekleştirebilen karmaşık görevlerin de o kadar arttığını belirtti.

Araştırmacılar, şu an 1980'lerin efsane cihazları Commodore 64 ve Atari 800 gibi 8 bit bilgisayar kapasitesindeki nano robotların, zamanla daha güçlü olacağını ifade etti. Bachelet, insanlar üzerindeki denemelerin beş yıl içinde başlayabileceğini söylerken, nano robotların özellikle kanserle mücadelede etkili olabileceğini belirtti.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/bocekle...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0