Biz Mazbatayla Yatıp Beka Meselesiyle Kalkarken Bilim ve Teknoloji Dünyasında Geçtiğimiz Günlerde Neler Oldu?
Bildiğiniz gibi her ülkenin, coğrafyanın kendine özgü dertleri var. Dolayısıyla bizim gündemimiz mazbata anahtar kelimesinde sıkışıp kalmışken teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri bizimkilerle bir değil.
Teknoloji dünyasında geçtiğimiz ay neler yaşandı, bir bakalım mı?
Kaynak: Mashable
Bilim dünyası devrimsel bir güne şahitlik etti ve büyük çabaların ürünü olarak Dünya'dan tam 500 bin katrilyon kilometre uzaklıktaki bir kara deliğin görüntüsüne ulaşıldı, şimdilik ismi 'canavar'.
Görüntünün net olması için de 'Dünya boyutunda' bu teleskoplara ihtiyaç vardı.
Bu gördüğünüz bir 'terapi yastığı'. Nasıl mı?
Ayrıca bu kuyruk hareketlerinin tümü programlanabilir. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuş, onu da anlatalım.
Sadece yapraklar kullanılarak oluşturulan bir tabak görmüş müydünüz?
Artık gördünüz. Doğada %100 çözünebilen ve bir tanesi ortalama 2 lira maliyete sahip bu tabaklarla atık oranımızı azaltmak hedefleniyor. Bu işlemler için de hiçbir ağaç kesilmiyor, doğal olarak kopmuş yapraklardan faydalanılıyor.
Bu girişimin ilham kaynağı Hindistan'da hayli yaygın olan yaprak tabak geleneği.
Geneleksel olanı endüstrileştirmeyi amaçlıyorlar, bunun için de yapraklar ve basit bir presleme makinesi kullanılıyor. Birkaç kullanımdan sonra doğal atıklar arasında yerini alacak bu tabaklar plastik tüketimini büyük ölçüde azaltabilir.
Yaygınlaşması umuduyla!
Japonya'da bir girişim mağazalarda yaşanan hırsızlıkları daha gerçekleşmeden tespit edebilecek bir yapay zeka uygulaması geliştirdi.
Mağazada yer alan kameralar vasıtasıyla kişinin bakışları, el ve vücut hareketleri, ürünleri seçme biçimi inceleniyor ve hırsızlık yapma oranı yaklaşık olarak belirlenebiliyor.
Yanılma payı ve suçsuz insanları suçlu olarak belirlemesi ihtimali nedir?
Bu tip durumların yaşanmaması için uygulama oluşturulurken 100.000 saatlik güvenlik kamerası kayıtları kullanılarak uygulamanın hatasız çalışabilmesi sağlandı.
Çalışma prensibi ise şöyle: Uygulama şüpheli bir davranış sezdiğinde mağaza çalışanlarına bildirim yolluyor, çalışanlar da kişiyi 'gözlemleyerek' hırsızlık ihtimalini engelliyorlar. Uygulama üreticileri sadece bu deneme sürecinde mağazalarda hırsızlığın %75'e yakın azaldığını söylüyorlar, Türkiye'de kullanılmaya başlandığında hep birlikte etkinliğini göreceğiz.
Pek akıllı görünmese de görünüşe aldanmayın, bu bisiklet dünyanın en akıllı bisikleti.
Sürücünün sadece bisikleti sürmesini isteyen bu bisiklet, kalan her şeyle ilgileniyor. Sürücüler gözlerini yolda ve dikkatli tutarken yapay zekaya dayanan sistem hedefe kalan süreyi, bu süreyi kısaltabilmek için daha az eğimli yolların bulunması ve sürekli gidilen yolların ortalama süresini hesaplamayla meşgul.
Yani hem güvenlik hem de sürüş kolaylığı sağlamak için üretilmiş.
Şehirlerde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için geleneksel tasarımdan da uzaklaşmayıp tek bir tuşla basit bir yardım sunan bu bisiklet belki de yollarda pedal çevirmek için aradığımız yardımcı.
Purdue Üniversitesi, astronotların kullanımı için özel bir pantolon tasarladı.
Uzay Pantolonu olarak adlandırmamızda sakınca olmayan bu pantolonun oluşturulma amacı uzayda, yer çekimsiz ortamda yaşanan ve hayati etkiler oluşturabilen bacak ağrılarının sonlandırılması.
Klinik bir araştırma projesinden doğan pantolonun içerisinde sıcak su akışı sağlayan kanallar var.
Bu kanallar vasıtasıyla astronotlar vücut sıcaklıklarını istedikleri gibi ayarlayabilecek ve ağrılar yakın gelecekte tarihe karışacak. Bunun yanında test aşamasında kronik ağrıların tedavisinde de bu pantolonun faydalı olabileceği düşünülüyor.
Westworld dizisinde insandan ayırt edilemeyecek robotları görmüştük, yakında onlarla tanışacağız.
Kolombiya Üniversitesi'nde üretilen sentetik kas, ağırlığının neredeyse 1000 katını taşıyabilecek güçte, ayrıca üretilişi ve kullanılışı da tam olarak dizide gördüğümüz gibi. Bir nevi bilim kurguyu canlandırıyoruz.
'Yapay aktif doku' denilen bu yapılar 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla kolayca üretilebilir biçimde tasarlandı.
Kolay üretiliyor, kas dokusunu da kolayca taklit edebiliyor. Bu yapay doku insan vücudundaki kasların kasılma refleksini sadece ısıtma yoluyla gerçekleştirebildiği için bir ek üniteye yahut destek sistemine ihtiyaç duymuyor. Geliştirmeler sona erdiğinde neyle karşılaşacağımızı heyecanla bekliyoruz.
Belki en büyük ihtiyacımız değil ama bu makine ayakkabıları 'galoşluyor'
Galoşlama tabiri dilimizde yer almasa da bu işi yaptığını söylemek yanlış olmaz. Tasarımcıları ellerimizi kirletmeden ayakkabılara galoş geçirebilmenin sağlığımız açısından önemli olacağını belirtiyor.
Harvard Üniversitesi araştırmacıları biçim değiştirebilen bir tasarım ortaya çıkardı.
Tek bir biçimden binlerce farklı biçime evrilebilen bu tasarımın sadece 'tasarımcılar' için değil mühendisliğin de geleceğini şekillendireceği düşünülüyor.
Bazı prototiplerin oluşturulmasının servet değerinde olduğu düşünüldüğünde tek bir prototipten onlarca farkı modelleme yapılabilecek.
Mimarlar, uzay mühendisleri ve malzeme mühendislerinin işi hayli kolaylaşacak, devrimsel teknolojilerin ortaya çıkabilmesi için engel teşkil eden yüksek maliyetlerin önünde geçilebilecek.
Hem de basit bir tasarım hamlesiyle!
Bilim ve teknoloji dünyası bunları konuşuyor, bu da son iki haftadır bizim gündemimiz:
Acaba bizim gündemimizin de böyle 'basit' mevzulara kayacağı günler gelir mi? Biz umutluyuz, peki ya siz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
A haber : İmamoglunun Mazbatasının karadeligin içinde oldugu tespit edildi
bizim ülkemizde böyle şeyler olursa güç kaybedecekler çünkü. bunu kendileri bile itiraf etti. o yüzden sürekli böyle şeylerle meşgul ediyorlar. başka bir gel... Devamını Gör
guuuugle'a yaz. eğitim seviyesi yükseldikçe akpartinin oyları düşüyor. bunu ara çıkan videoyu seyret
olsun bizim galaxy cumhur başkanımız var naberrrrr