onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Öğrencinin Parasını Ay Sonuna Kadar Kullanabilmesinin 9 Yolu

etiket Bir Öğrencinin Parasını Ay Sonuna Kadar Kullanabilmesinin 9 Yolu

Finansal geleceğini kuvvetlendirmek için para biriktirmek ve bütçe yapmayı öğrenmek en çok öğrencilerin işine yarıyor ama bu aslında en çok onlar için zor :)

Bu sebeple gençlerin henüz daha öğrenciyken öğrenmesi gereken bir şey var; bütçe yapmak. Bu sayede henüz ekonominin en küçük basamağındayken birikim yapmak, kişisel bütçelerini oluşturma ve kontrollü borçlanmanın yararlarını öğrenmeleri onların bütçelerini kolayca yönetmelerini sağlayacak ve onları geleceğin finansal okuryazarları yapmaya yetecektir.

1. İstek-İhtiyaç ayrımı yapmayı öğrenin

Mesela, bu ay size gelen paranın yarısı kadar fiyat etiketi olan bir kabanı bu kadar ısrarla istemeyi bırakmalısınız. Bu kabanın 12 taksit olması, aldığınız takdirde puan kazanıyor olmanız sizi alma eğilime çok yanaştırsa da, finansal geleceğinizi düşünmek sizi daha sıcak tutacaktır. Türkiye’de gençlerin %71’inin düzenli bütçe yapma alışkanlığı yok, bunu değiştirebilmek ise aslında tüm ekonomiyi değiştirmeye eşdeğer.

2. Bütçe yapmayı hemen öğrenin

Bu işe öncelikle geliriniz ve giderinizi çıkararak başlamak en doğrusu olsa gerek. Çünkü giderimiz gelirimizden fazla ise zaten bir yerlerde büyük bir hata yapıyoruz :) Gelir ve gider tablosunu oluşturduktan sonraki aşamanız ise yaptığınız harcamaların kontrolünü sağlayabilmek olmalı. Bütçe planlama sizin her zaman kurtarıcınız olacak.

3. Kendinize finansal hedefler belirleyin

'Önümüzdeki yaz Kaş’a gidelim” cümlesi hepimiz için çok kolay kurulabilecek bir cümleyken, 'önümüzdeki 6 ay içerisinde X tutarında para biriktirmiş olurum” diye bir cümle kurduğumuzu kimse duymaz. Hatta o 6 ayın sonunda hala kendimizi borçlarımızı öderken buluruz. Yaptığınız bütçeye göre hareket edebilmeniz için kendinize bir hedef belirlemek çok doğru olacaktır. Bu hedefiniz sizi fazlasıyla  motive edecek ve bu hedefe ulaşmak için bütçenize uyduğunuzu farkedeceksiniz.

4. Kredi kartınızı kullanırken ekstra dikkat rica edebilir miyiz? 😊

4. Kredi kartınızı kullanırken ekstra dikkat rica edebilir miyiz? 😊

Kredi kartı borçlanma değil, ödeme aracıdır. Doğru kullanmalı,her ekstre döneminde borcunun tamamını kapatmayı hedeflemelisin. Harcama yaparken diğer taksitleri unutursan bu durum ay sonunda sana çok sevdiğin PS4ünü satılığa çıkartmayı bile düşündürtebilir.

5. Birikim yapmak çok güzel gelsenize?

Finansal okur yazarlık eğitimlerinin en çok üzerinde durduğu kısıma geldik. Yapmanız gereken ise sadece şu; gelirinizden herhangi bir harcama yapmadan önce birikiminizi bir kenara ayırın, kalan parayı harcayın.  Birikim yapmak sizi ekonominin en korunaklı halkasında tutmaya yetecek bir girişimdir. Bütçenizi planlamanızı kolaylaştırır ve en güzel kısmı da kendinize alabileceğiniz en güzel hediyedir.

6. Yeni dostunuzla tanışın : Ek Gelir!

Size ekstra bir gelir yaratacak fırsatların kokusunu uzaktan bile alıyor olmalısınız :) Yeri geldiğinde köpek gezdirerek, yeri geldiğinde özel ders vererek, yetenekleriniz ne yöndeyse bunları en verimli şekilde kullanarak para kazanabilirsiniz. Kişisel bütçenizi canlandırmanın en güzel yolu bu olacaktır.

7. Dışarda yemek yemek - Episode IV - Sezon Finali

Yani dışarda yemek yemeye bir son vermenizin vakti geldi de geçiyor. Aynı maliyetle daha sağlıklı ve daha keyifli yemekleri evinizde yapmanız çok olası, üstelik tek seferde bitmemesi de cabası.

8. Harcamalarınızı hem kontrollü yapın hem de onları kontrol etmeyi unutmayın

Satın almak istediğimiz oldukça fazla şey var, peki kazancımızın ya da sahip olduğumuz paranın büyük bir kısmını hak ediyorlar mı? Satın alacağımız şeyi bütçemizi ayarlayarak almamız bizi kısa vadede üzse de, uzun vadede bunun geri dönüşünü aldığımızı hissederiz.

9. Gerçekçi ol!

Her senenin başında “bu sene tüm derslere günü gününe çalışıcam” dediğin gibi, bu ay sadece şu kadar harcayacağım diyerek kendine çok düşük bütçeler çıkartman ayın sonunda seni daha fazla para harcadığın gerçeğiyle yüzleştirecektir. En iyisi paranız geldiğinde içinden harçlığınız kadarını alıp gerisini unutmak üzere biriktirme aracınızın içine katıvermek.

Finansal başarı için online eğitim sana gereken tek şey!

Finansal başarı için online eğitim sana gereken tek şey!

Türkiye'de ilk kez finansal okuryazarlık konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektörün bir araya geldiği 'Paramı Yönetebiliyorum' projesi, Türkiye'de 15-30 yaş arası gençler için, kişisel mali kaynaklarını bütçelemelerine ve finans hizmetlerini doğru kullanmalarına destek olacak bir eğitim olanağı sunmayı amaçlıyor.

Sen de bu eğitime katıl, bütçen seni hiç zorlamasın.

Eğitime Başlamak İçin Tıklayın

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
298
152
77
63
62
59
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
onedemiyoki

Hangi para ?