Bilimsel Hayat Dersi: Umut Etmenin Gücü Hakkında Bizlere Çok Şey Öğreten "Hope" Deneyi
Bilimsel Hayat Dersi: Umut Etmenin Gücü Hakkında Bizlere Çok Şey Öğreten "Hope" Deneyi
Tarihteki birçok deney, bilimsel teorilerin kanıtlanması ve keşfi uğruna gerçekleştirildi. Bu deneylerin en ilginçlerinden biri olan 'Hope' (Umut) deneyi, umut etmenin gücünü bizlere kanıtlayarak tarihe geçmeyi başardı. Dr. Curt Richter'in enteresan deneyini sizler için derledik. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1950’li yıllarda Dr. Curt Richter, su, kovalar ve hem evcilleştirilmiş hem de vahşi fareler kullanarak bir dizi deney gerçekleştirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deneye maruz bırakılan farelerin su üstünde kalma sürelerini incelerken, bilim insanı Richter'in gözüne ilginç bir şey takıldı.
Günümüzde korku veya sevinç gibi duygulara kalbin verdiği fizyolojik tepkilerin otonom sinir sistemi tarafından yönlendirildiğini biliyoruz ancak 1950’li yıllarda bu sisteme dair birçok soru işareti vardı.
Söz konusu deney, farelerin suyla dolu kovalara koyularak ve ne kadar süre hayatta kaldıklarını görerek gerçekleştirildi.
Deneyin ikinci aşamasında 34 yaban faresi kullanıldı: Curt, farelerin hayatta kalmak için daha çok mücadele etmelerini bekliyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fareler "savaş ya da kaç" tepkisi yerine daha çok durumu kabul ederek çaresizce ve umutsuzca sonlarını bekliyor gibiydi.
Evcil fareler muhtemelen daha önce insanlardan yardım gördüğü için kurtarılma umudu taşıyordu: Bu yüzden suda daha uzun mücadele ettiler.
Fareler tam vazgeçtiği ve batmaya başladığı anda onları sudan çıkardı, kuruladı: Birkaç dakika dinlenmelerine izin verip araştırmanın ikinci kısmı için tekrar suya attı.
Curt, farelere durumlarının umutsuz olmadığını öğretmenin (belirli aralıklarla kavanozdan serbest bırakmak gibi) onların yeniden saldırganlaşmasına ve karşı koymasına yol açtığını belirtti.
Umutsuz olmak, devam etme gücümüzü kaybetmemize neden olabilir. Umut, daha uzun süre dayanmamızı sağlar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın