Görüş Bildir
Haberler
Bilim Muhabbetlerinin Vazgeçilmezi İzafiyet Teorisi Hakkında Edebileceğiniz 17 Kelam

etiket Bilim Muhabbetlerinin Vazgeçilmezi İzafiyet Teorisi Hakkında Edebileceğiniz 17 Kelam

İzafiyet Teorisi, Einstein tarafından 1905 yılında ortaya atılan bir fizik kuramıdır. Bu yıl da İzafiyet Teorisinin 110. yılı olarak kutlanıyor. 

Pratik hayatta deneyime dökemediğimiz İzafiyet Teorisini anlamak birçokları için karmaşık olsa da, içerikte bulunan kısa ve net bilgilerle bilimsel muhabbet dönen her ortamda edebilecek birkaç kelamınız olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İzafiyet Teorisi denilince akla gelmesi gereken ilk şey: Işık hızı her gözlemci için aynıdır ve evrende ulaşılabilecek maksimum hız ışık hızıdır. Işık hızına ulaşan cisimler enerjiye dönüşür.

2. Teorinin öne sürdüğü diğer önerge ise şu: Cisimler, ışık hızına yaklaştıkça zaman, o cisim için yavaşlar. Işık hızına ulaştıklarında ise zaman, hareket eden varlıklar için durur.

3. Kısacası teori der ki, evrende zaman kavramı aslında yoktur, fakat bizler ışık hızına erişemediğimiz için zaman kavramı bizim için geçerlidir ve görecelidir.

4. Işık hızına yaklaştıkça zaman sizin için yavaşlayacak, fakat siz bunun farkına varmayacaksınız. Çünkü beyninizde düşünce üreten nöro-sinaptik hücreler de daha yavaş bir hızla çalışacak, düşünce hızınız dahi düşecektir.

5. Yani, zamanın sizin için yavaşlaması sizin tarafınızdan hiçbir şekilde fark edilmeyecek fakat sizi gözlemleyen herkes tarafından fark edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bu durumu deneysel anlamda da kanıtlamak için uzaya giden bir araca elektronik saat verilmiş ve Dünyada bulunan bir saatle aynı anda gösterdikleri saat kaydedilmiş.

7. Uzay aracı döndükten sonra iki saat karşılaştırılmış ve uzayda yolculuk yapan saatin yaklaşık 4 saniye geride olduğu gözlemlenmiş.

8. Kısacası zamanı algılama ve yorumlama şeklimiz, bulunduğumuz konuma, nasıl hareket ettiğimize ve bu hareket esnasındaki hızımıza göre değişir.

9. Fakat bu durum, zaman boyutunu aşamayan ve onu dışarıdan gözlemleyemeyen bizler için çok da anlamlı olmuyor haliyle.

10. Einstein’a "İzafiyet Teorisini kısaca nasıl anlatırsınız?" diye sorduklarında; "elinizi bir dakikalığına sıcak bir fırının içine sokun, sanki bir saatmiş gibi gelir. Güzel bir kızla bir saat kadar zaman geçirin, bir dakikaymış gibi gelir. İzafiyet budur." demiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aslında bu örnek, teoremin açıklaması olarak çok da makul değil fakat zaman yanılsamasını anlamamız için verilebilecek belki de en basit örneklerden biri.

12. Teoremin ortaya atılmasından sonra dile getirilen bir iddia ise, eğer zamanı yavaşlatmak mümkünse zamanı tersine çevirmenin de mümkün olduğudur.

13. Aslında teoride bakıldığında bu önerge doğru olsa da yani zamanda ileri-geri gidebilseniz bile, yolculuktan sonra bulunduğunuz evren şüphesiz ki yola çıktığınız evren olmayacaktır.

14. Örneğin bugün zaman yolculuğuna çıkma şansınız olsa ve 10 yıl öncesine gitseniz, 10 yıl önceki sizi bulabilir misiniz?

15. Evrensel bilinç ve evrenin toplam enerjisini düşününce ve hepimizin kaderi, yaşadıkları da birbirimize bağlı olduğunu göz önüne alınca, bu sorunun cevabı kesinlikle hayır olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Tam şu andan kopan bir enerji halkasının oluşturduğu enerjisel boşluğun yerini evren başka bir yere dallanarak kapatacağı için yepyeni bir evren oluşacak ve zamanın akış yönü tümden bozulacaktır.

17. Eğer bizler enerjilerimizle birbirimize bağlıysak, o zaman ortak bilincin de tam o anda değişeceğini ve bambaşka olaylara gebe olacağını söylemek yanlış olmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1309
210
138
35
18
16
4