Bilim İnsanları Uyardı: Her An Yaşanabilecek Güneş Patlaması Tüm Medeniyetimizi Yok Edebilir!
Gelecek asır, yaşamın kaynağı Güneş bizim için en büyük tehlikeyi oluşturabilir. Bilim insanlarına göre eğer 150 yıl öncesinde olduğu gibi büyük bir Güneş patlaması günümüzde gerçekleşirse sonuçları epey ağır olacaktır!
Güneş her zaman bizim için sağlığı, yaşamı ve mutluluğu temsil eder. Bu uçsuz bucaksız evrendeki evimizin koruyucusudur o.
Ama maalesef ki aynı zamanda Dünya'daki yaşamı sonsuza kadar yok edecek güce de sahip. Özellikle kısa vadede oluşabilecek Güneş patlamaları bile Dünya'mıza çok büyük zararlar verebilir.
Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmaya göre, 150 yıl önce Dünya'yı etkileyen çok büyük Güneş patlamasının bir benzeri önümüzdeki yüzyılda gerçekleşebilir.
Bu seferse sonuçları çok daha yıkıcı olur. Çünkü şu anki teknolojimiz 150 yıl öncesine göre oldukça ileri ve hassas.
Böyle bir durumda tüm dünyanın elektrik sistemi çökebilir, uydu iletişimi kesilir ve internet kullanım dışı hale gelir.
Tüm bunların yaratabileceği kaosu düşünmek bile istemeyiz.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda Güneş'e benzer birçok yıldız incelenmiş ve "süper patlama"ların ne kadar sık gerçekleşebileceği ve nasıl hasarlar bırakabileceği hakkında veriler toplanmış.
Bu çalışmalar sonucunda Güneş ve onun gibi yıldızlarda her 20 milyon yılda 1 bu tür bir süper patlama gerçekleştiği bulunmuş. Tabi bu tarz bir patlama Dünya'mızın ozon tabakasını delecek kadar ultraviyole ışını yayılmasına yol açacağından DNA mutasyonlarına ve ekosistemin bozulmasına sebep olabilir.
1859 yılında gerçekleşen güçlü Güneş fırtınasında (kendi türünün ilk kaydedilen olayı) Dünya'ya yönelik muazzam ısı dalgaları oluştu.
Bu olay sonrasında batı dünyasının tüm telgraf hattı çöktü ve elektrik bağlantılarında aralıklarla şok dalgaları rapor edildi. Aslında teknoloji bu kadar gelişmiş olmadığından yarattığı hasar pek de büyük değildi.
"Bu tarz bir Güneş fırtınası modern dünyada gerçekleşirse, zarar çok daha büyük olur, belki trilyonlarca dolar." diyor Harvard'dan Avi Loeb.
'Böyle bir olayda tüm elektrik hatları ve bilgisayarlar faaliyetlerini durdurabilir, hatta nükleer reaktörlerin soğutucu sistemleri kapanabilir. Çok fazla şey kötüye gider.'
Loeb 1859'daki kadar güçlü bir Güneş patlaması şimdi gerçekleşirse, özellikle uydu sistemlerine 10 trilyon dolarlık zarar verebileceğini söylüyor.
Bu tarz bir olayın önümüzdeki 100 yıl için gerçekleşebileceğini ve bunun olasılığının yüzde 12 civarında olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu konunun asteroid çarpma haberleri kadar ilgi çekmediğini ama en az onun kadar ölümcül olabileceğinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz ay bir araya gelen Loeb ve ekibi Dünya'yı bu tarz bir olaydan koruyabilmek için bir çözüm yolu geliştirmişler ve Dünya'yla Güneş arasında manyetik bir kalkan görevi gören aşırı iletken tel halka tasarlamışlar.
Fakat bunun gibi bir kalkanı uzaya fırlatmak neredeyse 100 milyar dolara mal olacağından, konunun daha fazla araştırılarak mekanizmanın iyice anlaşılması gerektiğine karar vermişler...
Yorum Yazın
Türkiye, diyanet işlerine verdiği 674.4 milyar küsür lirayı nasaya bağışlasa dünyanın 200 milyar dolar değerinde bir elektromanyetik kalkanı olmuş olur. Diya... Devamını Gör
Yani hükümet, diyanet işleri başkanlığına 674.4 milyar lira bütçe ayırarak her bir Türk vatandaşından yıllık 8.750 lira, aylık olarak 730 lira para haraç kes... Devamını Gör
patlasın ulan yansın bu dünya yakın ulan gezegeni zaten yaşayamıyoruz insan gibi
buyuk bir gunes patlamasinin etkisi emp gibi olacaktir. elektro magnetik pulse metrede 0,1 volt gibi cok ufak bir gerilim farki yaratabilir ama yuzlerce binl... Devamını Gör
Bir filmden aklımda kalmış elektrik olmayınca yaşam ilkel bir hale dönüşüyor, benzin karaborsaya düşüyor ve insanlar barbarlaşıp hayatta kalmak için silahlan... Devamını Gör