onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Besinlerin Etkileri Herkeste Farklı! Bilim İnsanları Sağlıklı Yiyecek Diye Bir Şey Olmadığını Kanıtladılar!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Besinlerin Etkileri Herkeste Farklı! Bilim İnsanları Sağlıklı Yiyecek Diye Bir Şey Olmadığını Kanıtladılar!

Rinascita
28.08.2018 - 01:18

Kilo vermek istiyorsanız tercihinizi popüler diyetlerden yana kullanmak yerine bilimsel gerçeklere dikkat etmeniz gerekir. İsrailli bilim insanlarının yürüttüğü büyük çalışma bizlere sağlıklı beslenmek için evrensel kuralların olmadığını; örneğin domatesin bazı insanlar için dondurmadan daha zararlı olduğunu söylüyor.

Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Eran Elinav ve Eran Segal, yaşları 18 ile 70 arasında değişen 800 gönüllü ile beraber çalıştı. Çalışmanın katılımcıları, araştırmacılara yaşam tarzları hakkında bilgi vermek için özel bir uygulama kullandılar ve her biri üzerlerine kanlarındaki şeker seviyesini sürekli ölçen glikoz sayaçları taktılar. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlar tüm dünyayı şok etti.

Kilonuzu sağlık bir biçimde dengelemek için hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini planlarken yapmanız gerekenleri sizler için derledik.

Kaynak: https://www.hsph.harvard.edu/nutritio...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tükettiğimiz besinleri vücudumuza olan etkisi gıdaya değil, vücuda bağlı olarak değişir.

Tükettiğimiz besinleri vücudumuza olan etkisi gıdaya değil, vücuda bağlı olarak değişir.

Alışılmış gıdalar tüketmek bazı insanlarda şeker seviyesini arttırıyor. Örneğin tamamen zararsız gibi görünen suşi, dondurma kadar şeker seviyesini arttıran bir yiyecek. Karpuz ise çikolatadan daha fazla kan şekerini yükseltir. Araştırmanın katılımcılarından birisi yıllardır kilo vermeye çalışırken birçok beslenme tarzı denediğini fakat yüksek şeker seviyelerinin asıl sebebinin çok sevdiği ve sürekli yediği domates olduğunu bu araştırma ile öğrendiğini söyledi.

Başka bir değişle, aynı gıda farklı insanlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Buna sebep olabilecek faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bireyin mikrobiyomu! Mikrobiyom insan vücudunda yaşayan, yaklaşık 100 trilyon mikroptan oluşan bir kümedir. Her insan farklı mikrobiyomlara sahiptir ve bu kümeler vücudun gıdaya verdiği tepkileri etkiler.

  • Fiziksel aktivite, genellikle karaciğerden şeker olarak kaslara giren enerjiyi düzenler. Fiziksel olarak daha aktif olan insanlar glikoza daha duyarlı hücrelere sahiptir. Bu nedenle şeker seviyeleri genellikle monoton yaşam tarzına sahip insanlardan daha düşüktür.

  • Stres, vücudumuzun kandaki şeker seviyelerinin artmasını teşvik eden adrenalin ve kortizol üretmesini sağlar.

Yüksek glikoz seviyesi vücudun yağ oranını arttırır ve sürekli açlık hissi yaratır.

Sağlıklı olmayan gıdaları yediğimizde, kanımızdaki şeker seviyesi artar ve bu da pankreasın daha fazla insülin üretmesine sebep olur. Hücreler buna tepki verir, yağ ve glikojendeki glikoz miktarını korur. Kandaki şeker seviyesinde hızlı bir düşüşe ve açlığa sebep olur. Yağ depolamak ve açlık arasındaki kısır döngüde gidip gelerek yemek yediğimizde kilo almaya başlıyoruz.

Yüksek şeker seviyelerinin başlıca belirtileri:

  • Sürekli açlık hissi

  • Susamış hissi

  • Ağız kuruluğu

  • Çabuk yorulmak

  • Geceleri sık idrara çıkma

  • Mide problemleri

  • Geç iyileşme

Glikoz seviyelerinde hızlı artışa neden olan gıdalar tüketmek, diyabete ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açar.

Glikoz seviyelerinde hızlı artışa neden olan gıdalar tüketmek, diyabete ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açar.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, modern dünyada insülin üretimiyle ilgili sorunlardan kaynaklanan bir hastalık olan diyabet salgını var. Özellikle hiperglisemi (yüksek şeker seviyesi) ile alakalı olan kardiyovasküler hastalık sayısı artmakta. Bu hastalıklar ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Bu araştırma aynı zamanda sağlıklı diyetler hakkındaki genel önerilerin bir birey için etkisiz olabileceğini kanıtladı. Bu nedenle hangi gıdaların sizin için faydalı olduğunu bilmek ve bu hastalıkları önlemek için şeker seviyelerini kontrol etmek gerekiyor.

Kendimiz için hangi tür besinlerin faydalı olabileceğini nasıl tespit edeceğiz?

İşte bilim insanlarının araştırmaları sonucu bu konudaki önerileri:

  • Şeker seviyenizde ani artışa neden olmayan gıdaları seçin.

  • Bir glukometre satın alın. Yemekten önce ve sonra şeker seviyenizi ölçün. Vücudunuzun farklı gıdalara nasıl tepkiler verdiğini bu şekilde anlayabilirsiniz.

  • Porsiyonlarınızı ayarlayın. Şeker seviyesindeki artış, gıdanın kendisinden değil, miktardan kaynaklanabilir.

  • Yemek yerken fazla su tüketin. Bu şeker seviyenizi azaltacaktır.

  • Karbonhidratlar ile denemeler yapın. Mesela, şeker veya bal yerine, yulaf ezmesine kuru üzüm eklemeyi deneyin. Makarna ve pirinci fasulye ile beraber tüketin.

  • Yapay tatlandırıcıları kullanmaktan kaçının. Çünkü yapay tatlandırıcılar çoğu insanda şeker seviyesini yükseltir.

  • Yağsız süt ürünleri satın almayın ve yağlı gıdalardan korkmayın! Peynir, tereyağı ve yumurta aslında kandaki şeker seviyesini azaltmaya yardımcı olur.

  • Vücudunuzun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurarak beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olacak bir beslenme uzmanına danışın.

Dilerseniz bahsedilen araştırmayı özetleyen videoyu izleyebilirsiniz.⬇️

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
23
9
7
6
4
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Elif

Bu aslında bilinen bir gerçekti ama ne yazık ki kanıtlanamıyordu. Bunu kanıtlamak için onlarca denek, yıllar süren araştırmalar ve büyük bir bütçe gerekiyord... Devamını Gör

01011o011

Kimse glukometre alıp yediği her şeyden sonra ölçüm yapmaz. En etkili yöntem, en az 13 saat aç kalmaya çalışın ve günde 2 öğün yemeye çalışın. Böylece şekeri... Devamını Gör

Tunç Garip

demekki cips sadece bana zararlı değilmiş ahdsjksad