Görüş Bildir
Haberler
Benzin Fiyatları Dünyada Yüzde 60, Türkiye'de Yüzde 16 Düştü

Benzin Fiyatları Dünyada Yüzde 60, Türkiye'de Yüzde 16 Düştü

Emre Ordu
26.01.2016 - 18:35 Son Güncelleme: 27.01.2016 - 10:49

Haziran 2014'ten bu yana dünyada benzinin fiyatı ortalama yüzde 60 düşerken Türkiye'deki indirim sadece yüzde 16'da kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, ham petrol fiyatlarındaki artış veya azalışın Türkiye’deki pompa fiyatını bire bir etkilemediğini belirterek, “Uluslararası piyasada Haziran 2014-Ocak 2016 arasında benzin fiyatı ortalama yüzde 60 düşerken, bunun Türkiye’deki yansıması yüzde 16 olmuş. Bunda kur ve sabit vergi payının yanı sıra, ham maddenin akaryakıttaki payının yüzde 25-30 ile sınırlı olmasının da etkisi var” dedi.

Ham petrol fiyatında yaşanan düşüşle bunun Türkiye’deki pompa fiyatlarına yansıması arasındaki indirim farkını değerlendiren İlter, ham petrol ile benzin veya dizelin birbiriyle doğrudan ilişkilendirilemeyeceğini, her birinin kendi piyasası olduğunu ifade etti.

'Ham petrol ile benzin veya dizeli birbiriyle doğrudan ilişkilendiremeyiz'

'Ham petrol ile benzin veya dizeli birbiriyle doğrudan ilişkilendiremeyiz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

İlter, ham petrol fiyatındaki dalgalanmanın pompa fiyatlarına doğrudan bir etki yapmamasıyla ilgili, 'Ham petrolün varil fiyatı 2 Haziran 2014-20 Ocak 2016 arasında ortalama yüzde 74 düşmüş. Aynı dönemde uluslararası piyasada benzin fiyatı yüzde 60 düşerken Türkiye’deki yansıması yüzde 16 olmuş, bunda dövizin ve sabit verginin etkisi var. Bunun yanısıra, ham petrolün pompada akaryakıttaki payının yüzde 25-30 ile sınırlı olması da fiyat oluşumunda etklili. Ayrıca, ham petrol ile benzin veya dizeli birbiriyle doğrudan ilişkilendiremeyiz. Ham petrolü alıp rafinasyon işleminden geçiriyorsunuz, sonra her ürün arz talep dengesine göre başka bir piyasaya giriyor. Dolayısıyla orada bir işlem ve endüstriyel süreçten geçiyor, bunun da bir maliyeti var' diye konuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
147
26
13
10
7
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Jojen.Reed.

Ekmeğe zam gelmeyip fiyatının arttığı caanım ülkemde bu durumda beni şaşırtmadı.

Deniz Nacar

Akpliler reisinize sahip çıkın akpli olmayanların benzin elektrik su faturalarını ödeyin :D