Görüş Bildir
Haberler
Başarıya Giden Yolda Her Liderin Mutlaka Sahip Olması Gereken 19 Sosyal Beceri

Başarıya Giden Yolda Her Liderin Mutlaka Sahip Olması Gereken 19 Sosyal Beceri

Dolores Haze
08.05.2016 - 02:56

En iyi liderler, teknik bilgilerinin yanında, sosyal becerilerini de geliştirenler arasından çıkıyor. Liderlere daha verimli olmaları için ipuçları vermeyi amaçlayan ResourceManager ismindeki web sitesine göre, teknik becerilerin onları daha etkili bir şekilde uygulamanıza yardımcı olacak sosyal beceriler olmadan pek bir değeri yok. Başarıyı garantilemek isteyen liderler için 19 olmazsa olmaz sosyal beceri Business Insider'ın katkılarıyla sizlerle:

Kaynak: http://www.businessinsider.com/soft-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dinlemeyi bilin.

1. Dinlemeyi bilin.

İyi bir iletişim yeteneğine sahip olmak, kendi düşüncelerini etkili bir şekilde ifade edebilmenin yanında, karşı tarafı da özenle dinlemek anlamına geliyor. Bir ortamda sesi en fazla çıkan kişi olmayı güç ve kontrolle özdeşleştirsek de, başarılı liderler başkalarının fikirlerini dinlemenin önemini kavramış olanlar arasından çıkıyor.

Tüyo: Karşı tarafı dikkatle dinleyin, notlar alın, eleştirilerinizi sonraya bırakın ve farklı fikirlere açık olun.

2. İletişimin önemini göz ardı etmeyin.

2. İletişimin önemini göz ardı etmeyin.

İlişkilerin sağlamlığı ve devamlılığı için şart olan iletişim yeteneğine sahip olan liderler, çalışanları daha etkili şekilde yöneterek daha verimli bir iş ortamı yaratırlar.

Tüyo: Nazik olun, güven verin, beyanlarınızı kanıtlarla destekleyin ve 'belki', 'herhalde' gibi kesinlik belirtmeyen kelimelerden uzak durun.

3. Vücut dilinin etkisinin farkında olun.

3. Vücut dilinin etkisinin farkında olun.

Bir kişinin vücut dili, ağzından çıkan şeylerden daha önemli olabilir. Araştırmalar bizi dinleyen kişi üzerinde seçtiğimiz kelimelerin %7, vücut dilinin ise %55 etkili olduğunu gösteriyor.

Tüyo: Saygı ve samimiyet göstermek için göz temasını koruyun, dik durmayı ihmal etmeyin, dikkat dağıtıcı jestler kullanmayın, kollarınızı kavuşturmak, takılarınızla oynamak gibi ilgisizlik belirten hareketlerden kaçının ve yüz ifadenizin iletmek istediğiniz mesajla uyumlu olduğundan emin olun.

4. Kötü haberleri nasıl iletmeniz gerektiğini bilin.

4. Kötü haberleri nasıl iletmeniz gerektiğini bilin.

İşinizin nahoş bir parçası olan bu görev, hassasiyet gerektirir.

Tüyo: Kötü haberleri emaille bildirmeyin, sorumluluk alın, mümkün olduğunca dürüst olun ve çalışanlarınıza kötü haberden nasıl etkilendiklerini ifade etme fırsatı verin.

5. Nasıl hayır demeniz gerektiğini öğrenin.

5. Nasıl hayır demeniz gerektiğini öğrenin.

Herhangi bir liderlik pozisyonunda, kimi çalışanlara ve fikirlere nasıl hayır diyeceğinizi bilmek önemli bir beceridir. Bu kritik işi hassasiyetle kotarmayı bilmelisiniz.

Tüyo: Durumu anladığınızı göstermek için empati kurun, hayır deme sebebinizi açıklayın ve yardımcı olmak için başka bir yol önererek konuşmayı pozitif bir biçimde noktalayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Uzlaşmayı bilin.

6. Uzlaşmayı bilin.

En başarılı liderler, adil davranan ve kendi istediklerini elde etmeye çalışırken diğerlerinin arzularını da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyenler arasından çıkar.

Tüyo: Meseleye karşı tarafın gözünden de bakın, birkaç seçenek önermeye hazırlıklı olun, karşı tarafı dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin ve bir takım oyuncusu olduğunuzu göstermek için yardım etmeyi teklif edin.

7. Çalışma arkadaşlarınız ve çalışanlarınızla kaynaşın.

7. Çalışma arkadaşlarınız ve çalışanlarınızla kaynaşın.

Yöneticiler ve çalışanlar arasında candan bir ilişki olması, uyumlu ve verimli bir iş ortamının olmazsa olmazıdır.

Tüyo: Çalışanlarınıza isimleriyle hitap edin, hayatlarına ilgi gösterin, yaptıkları işleri takdir ettiğinizi belirtin ve onlara önemli olduklarını hissettirin.

8. Yapıcı eleştiriler yapmaya özen gösterin.

8. Yapıcı eleştiriler yapmaya özen gösterin.

Performansı düşük olan çalışanlarınıza yapacağınız eleştiriler, yüksek standartlarınızı korumanız ve bu standartları karşılayan işler ortaya çıkarmanız açısından büyük önem taşır.

Tüyo: Eleştirilerinizi özel olarak yapın, karşı tarafı suçlamaktan çok sorunu çözmeye odaklanın, değişmesini istediğiniz şey konusunda açık ve net olun ve karşı taraftan çözümün bir parçası olduklarını hissedebilmeleri için tavsiye isteyin. Ayrıca karşı tarafı kırmamaya çalışırken, sorunu hafife alıyor gibi görünmemeye dikkat edin.

9. Geçimsiz elemanlarla ilgilenin.

9. Geçimsiz elemanlarla ilgilenin.

Her ofiste, davranışlarıyla iş yerinin uyumunu tehlikeye atan elemanlar bulunur. Liderler bu çalışanlarla nasıl baş edeceklerini bilmelidir; çünkü diğer çalışanlar liderlerini bu tip meseleleri ele açış biçimiyle değerlendirecektir.

Tüyo: Problemle ilgilenmeyi ertelemeyin, kabul edilemez davranışlara dikkat çekerken somut bilgilerden yararlanın, tutumun düzelmesi için bir plan uygulayın ve olumlu yönde gelişme gösterildiğinden emin olmak için kontrollerde bulunun.

10. Profesyonelliği elden bırakmayın.

10. Profesyonelliği elden bırakmayın.

Çalışanlarıyla arkadaş gibi olan bir patron için profesyonelliği korumak zor olabilir; ancak iş hayatı ile özel hayat arasındaki sınırın farkında olmadığınızda durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Tüyo: Arkadaşlarınızla çalışıyorsanız, iş yerinde net sınırlar koyun. Altınızda çalışan herkese eşit davranın. Kimseye dostluğunuzdan ötürü özel muamele yapmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Değişim dönemlerinde elemanlarınıza destek olun.

11. Değişim dönemlerinde elemanlarınıza destek olun.

İnsanların değişime verdikleri tepkiler farklıdır. Profesyonel hayatta yaşanan değişim süreçlerinde elemanlar, şüphe ve endişelerinin giderilmesini ve kendilerine yol gösterilmesini beklerler.

Tüyo: Çalışanlarınıza fikirlerini belirtme fırsatı verin, değişimin pozitif yönlerine odaklanmalarını sağlayın ve sorularını yanıtsız bırakmayın.

12. Dirençle karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini bilin.

12. Dirençle karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini bilin.

Liderler, her zaman dirençle karşılaşırlar ve bu muhalefeti ele açış biçimleri elemanlarının gözündeki yerlerini belirler.

Tüyo: Zıtlığı hassas bir biçimde çözmeye uğraşın ve agresif davranışlardan kaçınarak meseleye odaklanın. Sorun sizden kaynaklanıyorsa hatanızın sorumluluğunu yüklenin ve çözüme ulaşmak için birlikte çalışmayı teklif edin.

13. Şikayetlerle baş etmeyi öğrenin.

13. Şikayetlerle baş etmeyi öğrenin.

İyi bir lider, çalışanlarından gelen şikayetleri, hassasiyetle ve adil bir biçimde değerlendirebilmelidir.

Tüyo: Şikayetçi tavırlardan uzak durarak çalışanlarınıza örnek olun, şikayet edenlerden sorunu çözmenize yardımcı olmalarını isteyin ve bir çözüm önerisi getirilmedikçe şikayet duymak istemediğinizi dile getirin.

14. Kibar olun.

14. Kibar olun.

Düşünceli ve nazik davranışlarınız, elemanlarınızla olumlu ilişkiler oluşturmanıza yardımcı olur ve onlara örnek olmanızı sağlar.

Tüyo: Elemanlarınızın vakitlerinin değerli olduğunu göz önünde bulundurarak toplantılara zamanında gelin, onların sözünü kesmeyin ve 'lütfen' ve 'teşekkürler' demeyi ihmal etmeyin.

15. Tartışma sırasındaki tutumunuza dikkat edin.

15. Tartışma sırasındaki tutumunuza dikkat edin.

Bir liderin, tartışma sırasındaki tutumu sosyal becerileri hakkında pek çok şey söyler. İyi liderler, soğukkanlılıkları korur, farklı görüşlere açık olduklarını gösterir ve adaletli davranmaya çalışırlar.

Tüyo: Orta yolu bulun, kibar olun, sakin ve kararlı bir ses tonuya konuşun. Çalışanları kışkırtacak ifadelerden uzak durarak çözüme odaklanın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Yetki verirken elemanınızı motive etmeyi ihmal etmeyin.

16. Yetki verirken elemanınızı motive etmeyi ihmal etmeyin.

Çalışanlarınızı herhangi bir işle görevlendirirken, motivasyonunun önemini göz ardı etmemelisiniz.

Tüyo: Net bir hedef koyun, beklediğiniz sonucu spesifik olarak belirtin, karşılaşabilecekleri zorluklar ve engellerden karşısında yararlanabilecekleri olanakları açıklayın.

17. Elemanlarınızın moralini yükseltin.

17. Elemanlarınızın moralini yükseltin.

Liderlerin en önemli sorumluluklarından biri, elemanların morallerinin yerinde olduğundan emin olmaktır. Çalışanlar, heveslerinin kırıldığı ve stresli oldukları zamanlarda, duygusal ihtiyaçlarına öncelik veren bir lidere ihtiyaç duyarlar.

Tüyo: Kendilerini belirsizlik içinde hissetmemeleri için onlara düzenli olarak bilgi verin, değişikliklerden bahsedin, kendilerini geliştirmelerine fırsat verin ve şirketin misyonu üzerindeki etkilerini açıklayın.

18. İyi işleri takdir edin.

18. İyi işleri takdir edin.

Elemanlarınızı içten bir şekilde takdir etmek, verimin büyük ölçüde artmasını sağlayacaktır.

Tüyo: Toplantı sırasında iyi iş çıkaran elemanlarınıza övgülerinizi iletirseniz, diğer çalışanlara da onları tebrik etme fırsatı vermiş olursunuz.

19. Uyumsuz davranışlara dikkat edin.

19. Uyumsuz davranışlara dikkat edin.

Müşteriler, verimlilik ve moral üzerinde kötü etkileri olabilecek olumsuz davranışları tespit etmek çok önemlidir.

Tüyo: İşe geç kalma, diğerlerinin sözünü kesme, başkalarının kişisel alanını işgal etme, uygunsuz espriler ve yorumlar yapma ve sürekli şikayet etme gibi davranışları tespit ederek elemanlarınızı uyarın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
6
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın