Önce “net hedefler” derdim. Başarılı bir öğretmenin, net hedefleri vardır. Hangi yönde ilerlemesi gerektiğini bilmeyen bir öğretmen, öğrencilerinin yolculuklarında onlara destek olamaz. Aynı zamanda bir amaç duygusu olmayan öğretmen de, öğrencilerinin kendi amaçlarını bulmaları konusunda onlara destek olamaz. Net hedefleri ve amacı olan öğretmenler, zor günlerin üstesinden kolaylıkla gelebilirler çünkü yolun sonunda nereye ulaşacaklarını ve ulaştıkları yerin onlar nasıl bir tatmin duygusu vereceğini bilirler.
Başarılı öğretmenler, öğrencilerini ne zaman dinlemelerini gerektiğini, ne zaman dinlememeleri gerektiğini ve ne zaman özgür bırakmaları gerektiğini bilirler. Geribildirimleri doğru okur ve ona göre davranabilirler. Öğrencilerini sürekli dinleyen de, hiç dinlemeyen öğretmen de elbet başarısız olacaktır.
Başarılı öğretmenler; kendi başarısına odaklanmak yerine, öğrencilerinin başarısını ister. Onların başarısıyla gurur duyar ve onlara olumlu geri dönüşler yapar. Öğrenciler kendilerine inanacak birine ihtiyaç duyar, başarısızlık ve memnuniyetsizlik yerine, olumlu geri dönüşler duymak ister. Bir matematik sorusu çözemediklerinde, başarısızsın denmesi yerine, kendilerini nasıl geliştirebileceklerinin söylenmesini isterler. Başarısızsın sözcüğü yalnızca durumu daha kötü yapan bir konumdadır.
Başarılı öğretmenler, basit düşünmez. İnatçı değildir, kendi başarısızlıklarını ve eksikliklerini kabul edip nasıl gelişebileceğinin yollarını arar. Risk almayı bilirler, yeni şeyler denerler ve öğrencilerine de bu şansı tanırlar. Tutarlıdırlar, kurallar koyarlar ve çiğnemezler ama bu demek değildir ki belli bir şeye takılıp kalırlar. Aksine yenilikçidirler ve yeni öğretim metotları aramaktan, daha iyiye ulaşmak için çabalamaktan vazgeçmezler. Yeni araçlar keşfetmek için zaman ayırırlar ve gelişmiş teknolojileri takip edip, bunları sınıfa entegre etmenin yollarını ararlar. Bizim zamanımızda bunlar yoktu, gibi bir söyleme sıkışıp kalmazlar.
Başarılı öğretmen, bilinmeyen karşısında özgüvenlidir ve rahattır. Bilmemekten korkmaz, aksine bilinmeyenin üzerine gider ve öğrenmek için çabalarlar. Sınıfa sadece bilgi değil, eğlence de getirmeyi bilir. Öğrenmeyi daha keyifli hale getirmek için yöntemler arar ve sınıfa dâhil eder.
Twitter
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın