Görüş Bildir
Haberler
Balyoz CD'lerindeki Yazılar Komutanın Not Defterinden Kopyalanmış

Balyoz CD'lerindeki Yazılar Komutanın Not Defterinden Kopyalanmış

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balyoz davasındaki bilirkişi raporu: Delil CD’lerin üzerindeki el yazısı, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin not defterindeki harf ve karakterlerden birer birer alınıp yazılım vasıtasıyla birleştirilerek bir yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturuldu.

Radikal'de yer alan habere göre; Balyoz Davası’nın görüldüğü İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda; davanın temelini oluşturan C-11 kodlu CD üzerindeki “Or.K-na” ve C-17 kodlu CD’deki “K.özel” yazılarının bir aletle yazıldığını tespitetmişti. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre; Prof. Cengiz, mahkemenin talebi üzerine hazırladığı ek raporda, CD’lerin üzerindeki el yazısının ‘o tarihte 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı olan Süha Tanyeri’nin not defterindeki harf ve karakterlerden birer birer alınıp yazılım vasıtasıyla birleştirilerek CD üzerine bir yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturulduğu’ tespit edildi.

Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen ve Balyoz davasına dayanak oluşturan 11 ve 17 numaralı CD’ler hakkında iki el yazısı incelemesi sanıklar tarafından yaptırılmıştı. Yrd Doç. Dr. Jale Bafra ve ABD ‘li Grant Sperry tarafından CD’ler üzerindeki el yazılarının makine ile Süha Tanyeri’nin, yine Baransu tarafından savcılığa teslim edilen el yazısı notlarından kopyalandığı tespiti yapılmıştı. 2011 yılındaki bu rapor mahkemece dikkate alınmamıştı. Yargılama sırasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden birçok kez 11 ve 17 numaralı CD’ler üzerindeki el yazıları ile ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılması talep edilmiş ancak bu talep reddedilmişti.

Ne olmuştu?

Darbe planı olduğu iddia edilen “Balyoz”, ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010’daki haberinde açıkladığı 2003 tarihli “Balyoz Harekât Planı” başlıklı belgelerle gündeme geldi.

İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğinde, darbe zeminini hazırlama amaçlı “Çarşaf”, “Sakal”, “Suga” ve “Oraj” kod adlı eylem planlarından oluşuyordu.

Taraf gazetesinden Mehmet Baransu, 30 Ocak 2010’da elindeki belgeleri bir bavul içerisinde o dönem Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne teslim etti.

Bavulda 5 bin sayfadan fazla belge, 19 CD ve 10 teyp kaseti vardı. Belgelerde “Balyoz Harekât Güvenlik Planı”nın yanı sıra 1. Ordu Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri’nin darbe hazırlıklarının konuşulduğu toplantıda aldığı öne sürülen özel notlar, altında dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın isminin olduğu “Oraj Harekât Planı”, altında dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in isminin bulunduğu “Suga Harekât Planı” ve fişleme listeleri vardı.

“BALYOZ HAREKÂT PLANI.doc” isimli word belgesi ve diğer tüm Balyoz belgeleri tek bir CD içinde yer alıyor. Sanık avukatları, 5 Mart 2003’te oluşturulan CD’nin içerisinde 2008 ve 2009’a ait isimler, rütbeler, yer isimleri ve dijital veriler bulunduğunu öne sürerek CD’nin sahte olduğunu öne sürdü.

İddianameye göre, “Balyoz” beş aşamada gerçekleştirilecekti:

1. İstihbarat faaliyetlerinin yer aldığı ve tamamlanmış olan aşama.

2. Askeri müdahale için zemin hazırlama süreci. (Kargaşa yaratmak, Yunanistan’la ilişkilerinin gerilmesi, İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesi…)

3. Askeri müdahalenin fiilen ilan edilecek.

4. Yürütme görevi “Milli Mutabakat Hükümeti”nce devralınacak.

5.  Yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için seçime gidilecek.

İlk duruşma 16 Aralık 2010’da başladı. 29 Mart 2012’de savcı 920 sayfalık esas hakkında mütalaayı sundu. Davada 250’si tutuklu 365 sanık vardı.

Savcı, sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan, eski TCK’nın 147. ve 61. maddeleri gereğince 15-20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Dava 21 Eylül 2012’de tamamlandı, Davanın bir numaralı sanığı emekli 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ile Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına’ya darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardından eksik teşebbüste bulundukları gerekçesiyle cezaları 20 yıl hapis cezasına düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran’da Balyoz Planı davasına ilişkin yapılan 230 bireysel başvuruyu birleştirerek tek dosya üzerinden incelemiş, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alınmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi de Balyoz Planı davasından hüküm giyen, cezaevindeki tüm sanıkların tahliyesini kararlaştırmış ve tahliye kararı vermişti.

Mahkeme heyeti ayrıca, sanıklar hakkında yargılamanın yenilenmesine hükmederek, sanıkların tutukluluk ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamının mağduriyete yol açacağı gerekçesiyle infazının durdurulmasına karar vermişti.

AYM’nin hak ihlali kararının ardından 236 Balyoz sanığının yeniden yargılanmasında, tanık olarak ifade veren Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman ‘Balyoz’ planını duymadıklarını söylemişti.

  • İMC TV
Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2014/12/29/60182
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0