Özlemle...
Kaynak: https://twitter.com/tsumut71/status/1193...Atatürk'ün Son Yolculuğunu Anlatan Bu Yazıyı Mutlaka Okumalısınız: 'Atatürk'ün Cenaze Namazı Kılındı mı?'
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 82 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.
Nedendir bilinmez, Atatürk'ün cenaze namazının kılınıp kılınmadığıyla konuşulmaya başlandı.
Tarihçi, yazar Ümit Doğan Twitter'da bu konuyla ilgili bir tweet dizisi paylaştı.
ATATÜRK'ÜN SON YOLCULUĞUNA AİT NADİR FOTOĞRAFLARDAN OLUŞAN BU TWEET DİZİSİNİ LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYALIM.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 9, 2019
1) ATATÜRK'ÜN AZİZ NAAŞI CENAZE NAMAZININ KILINMASININ ARDINDAN DOLMABAHÇE SARAYI'NDAN ÇIKARILIYOR. (19 KASIM 1938) pic.twitter.com/PIxUrQ5yE6
2) Haberi duyan halkın üzüntü içinde Dolmabahçe sarayına hücum etmesi izdihama neden olmuştu. Bu kalabalık insan seli, Atatürk’ün cenaze namazının nerede kılınacağı konusunda tartışmalara neden oldu.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
3) Hükümet camide kılınacak cenaze namazının kontrol edilemeyen yoğun bir kalabalığa neden olmasından endişe duruyordu
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
4) Cenaze töreninin güvenliğinden sorumlu olan Fahrettin Altay, Başbakan Celal Bayar’la yaptığı görüşmede namazın camide kılınmaması durumunda istifa edeceğini söyledi.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
5) Celal Bayar, hocalık bilgisine dayanarak Altay’a, bunun farz değil farz-ı kifaye olduğunu söyleyerek cenazenin camiye götürülmesinin dinen şart olmadığını anlattı.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
6) Bununla beraber konu İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Şerafettin Yaltkaya’ya soruldu. Yaltkaya böyle şer'i bir zorunluluk olmadığını, fakat bir kere de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi'ye sorulmasının uygun olacağını söyledi.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
7) Rıfat Börekçi cenaze namazı ilgili soruya şu sözlerle cevap verdi:
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
“O'NUN CENAZE NAMAZI, TERTEMİZ HALE GETİRDİĞİ BÜTÜN VATANDA, BU FARİZANIN YERİNE GETİRİLEBİLECEĞİ HER YERDE KILINABİLİR!”
8) 19 Kasım 1938 günü saat 08.10’da Dolmabahçe Sarayı’nda salonun ortasındaki büyük avizenin altına konmuş iki masa üzerine tabut yerleştirildi ve cenaze namazına kılındı.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019
9) İmamlık görevini Şerafettin Yaltkaya, müezzinlikleri de Hafız Yaşar ve Hafız İsmail yaptılar. Fotoğrafta görmüş olduğunuz 20 Kasım 1938 tarihli Ulus gazetesinde cenaze namazının kılındığı haberi yer almaktadır.
— Ümit Doğan (@tsumut71) November 6, 2019

valla bende kalabalık halkın kontrolünün zor olacağından kılınnmayacak talimatinin geldigini makbule hanımın dolmabahçe sarayında ortalığı yikmasindan sonra 10 12 kişilik toplulukla kılındığını okumuştum

Ata'mız hakkında her şeyi öğrendik, her görüşünü benimsedik, tam bir Atatürk evladı gibi davranıyoruz da, bir "Cenaze namazı kılındı mı?" sorusu aklımızdan çıkmıyordu. Cenaze namazı kılınanların da ne faydasını gördük onu da biliyoruz.
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın