Görüş Bildir
Haberler
'6 Bin Göçmen Hala Denize Terk Edilmiş Durumda'

'6 Bin Göçmen Hala Denize Terk Edilmiş Durumda'

Batuhan
15.05.2015 - 13:31 Son Güncelleme: 15.05.2015 - 15:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan kaçakçıları tarafından terk edildikten sonra günlerdir denizde sürüklenen 600'den fazla Birmanyalı ve Bangladeşli göçmeni Endonezyalı balıkçılar kurtardı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş durumda hala 6 bin Rohingya ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu söyledi...

Güney Doğu Asya'da önemli bir bölümü Birmanya'da yaşayan Arakan Müslümanlarından oluşan binlerce göçmenin, bölge ülkelerin kaçakçılığı engelleme operasyonları sonrasında denizde terk edildiği düşünülüyor.

Bu gemilerden biri batmak üzereyken Endonezyalı yerel balıkçılar tarafından bulundu ve çekilerek kıyıya ulaştırıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Güneydoğu Asya'da denizdeki teknelerde terk edilmiş durumda hala 6 bin Arakanlı (Rohingya) Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu belirterek, 'Tayland, Endonezya ve Malezya'nın çaresiz durumdaki mültecilerin bulunduğu tekneleri denize kalmaya itmesi ve insanların kaçınılmaz şekilde hayatını kaybetmesi karşısında dehşete düşmüş durumdayım' açıklamasını yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, Güneydoğu Asya'da çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan insan kaçakçılığı ve göç sorunu konusunda bölge ülkelerini hızlı kararlar almaya çağırdı. Zeyd, Tayland, Endonezya ve Malezya'nın göçmenleri taşıyan tekneleri denizde tutacak bir politika izlediğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Kapıları açın' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) de bu insanların günlerdir aç ve susuz olarak teknelerinde sürüklendiklerini söylüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Tayland, Malezya ve Endonezya hükümetlerine çağrıda bulunarak mağdurlara sınırlarını açmalarını istedi.

Ancak bu açıklama bölge ülkeleri tarafından olumlu karşılanmadı.

Malezya İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi Jaafar, topraklarına izinsiz giren insanlara iyi davrandıklarını ancak kıyılarına bu şekilde çıkmalarına izin veremeyeceklerini söyledi.

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha da göçmenler için yeterli bütçelerinin olmadığını, onları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Tayland, Bengal Körfezi'ndeki göçmen krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere 29 Mayıs'ta uluslararası toplantı çağrısı yaptı.

Toplantıya 15 ülkenin temsilcileri katılacak.

BM'ye göre bu yılın ilk üç ayında Arakan Müslümanı ve Bangladeşli 25 bin kişi teknelerle Malezya, Tayland ve Endonezya'ya gitmek amacıyla teknelerle ülkelerini terk etti.

Mülteci sayısının geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlandığı belirtiliyor.

Tayland geçen hafta Malezya sınırı yakınlarında Arakan Müslümanları ve Bangladeşli göçmenlere ait olduğu düşünülen 33 cesedin bulunmasından sonra insan kaçakçılarının kamplarını dağıtmaya başlamıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, bu yıl Şubat ayı sonu itibarıyla Malezya'ya 152 binden fazla sığınmacı başvurdu.

Bunlardan yaklaşık 141 bini Myanmar'ın Arakan bölgesi ile komşu Chin eyaletinden kaçan göçmenlerden oluşuyor.

BBC Türkçe | AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0