Görüş Bildir
Haberler
Ara Güler Yaşayan Klasikler Sergisi

Ara Güler Yaşayan Klasikler Sergisi

tuğçe kan
11.03.2014 - 17:49 Son Güncelleme: 28.04.2022 - 14:46

Ara Güler Yaşayan Klasikler Sergisi

Bir süredir tedavi gören ünlü fotoğraf ustası Ara Güler, “Yaşayan Klasikler” adı verilen sergisinin açılışına katıldı. Kadıköy Çiftehavuzlar’daki Kopart Gallery’de açılan sergide Ara Güler’in klasikleşmiş 50 fotoğrafına yer veriliyor.

5 Mart Çarşamba günü yapılan açılışta Ara Güler alkışlarla karşılandı. Sergi açılışında Ara Güler’i eski dostlarından ressam Mustafa Pilevneli ve çevirmen Derin Türkömer karşıladı. İki eski dostunu görünce daha da keyiflenen Büyük Usta davetlileri kırmayarak, yüzü aşkın kişiye katalog imzaladı.

Küratör Ömer Faruk Şerifoğlu sergi kataloğu için kaleme aldığı metinde Ara Güler’in İstanbul fotoğraflarıyla ölümsüzleştiğine vurgu yapıyor: “Her şehrin ve zamanın ustaları, şairleri, mimarları vardır… İstanbul bu açıdan talihli bir şehir, İstanbul deyince akla onlarca isim gelir; Mimar Sinan gelir, Şair Nedim gelir, Ressam Hoca Ali Rıza gelir; Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Bedri Rahmi, Ara Güler gelir…

İstanbul’un 20. yüzyılının en önemli tanığıdır Ara Güler, tanıklığın ötesinde kayda geçiren modern vakanüvisidir… Hep söyler ya “Ben foto muhabiri Ara Güler”, “fotoğraf sanatçısı” denilmesinden hoşlanmaz; bundandır: “Sanat olmasına lüzum yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun, bir makina ile tarihi durduruyor, dünyanın görsel tarihini yazıyorsun…”

Ara Güler’in görsel tarihi İstanbul odaklı, doğallıkla; 20. Yüzyılın İstanbul’unu anlamak için onun eşsiz hazinesinden beslenmeden yol almak mümkün değildir… İstanbul’un son 60-70 yılına tanıklık eden Ara Güler’in öyle doyumsuz/ölümsüz kareleri vardır ki, bazı kareler, gerçeğini yok ettiğimiz için tek tanıktır!… Bugün dönüp geriye baktığımızda bu fotoğraflar olmasa, İstanbul’un kaybettiklerini bile algılayamayacağız. İyi ki Ara Güler fotoğraflamış zamanında, iyi ki Ara Güler…”

“Ara Güler – Yaşayan Klasikler” sergisi 6 Nisan akşamına Kadıköy’de bulunan Kopart Gallery’de ziyaretçilerle buluşacak.

Kaynak: http://gezgindergi.com/ara-guler-yasa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın