onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Android Uygulaması Yapımı İçin Gerekli Programlar Listesi

Android Uygulaması Yapımı İçin Gerekli Programlar Listesi

Alperen SAYAR
13.12.2014 - 16:50 Son Güncelleme: 15.12.2014 - 13:36

Android

Günümüzün en yaygın telefon işletim sistemi.Binlerce geliştiricisi ve milyonlarca uygulaması mevcut.Peki ya siz neden geliştirici olmayasınız?

Programlara göz atalım;

Android uygulama geliştirme için öncelikle java ile ilgili programları bilgisayarınıza indirmeniz gerekir çünkü android uygulama geliştirme için size lazım olan programlama dili java'dır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Java Development Kit(JDK)

Java Development Kit(JDK)

Bu adresten bilgisayarınızla uyumlu olan JDK'nın son sürümünü indirip kurabilirsiniz.

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

Bu siteye bağlandıktan sonra sağdaki görüntüde gördüğünüz gibi bir görüntüyle karşılaşırsınız, buradan JDK'yı seçip indirmelisiniz.

Eclipse Classic

Eclipse Classic

Projelerimizi geliştirirken kullanacağımız Java editörü(IDE) 'Eclipse' olacak. Eclipse'in Android platformu üzerinde diğer editörlere göre daha uyumlu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Eclipse Classic editörünü indirebileceğiniz adres:

http://www.eclipse.org/downloads/

Bu siteye bağlandıktan sonra sağdaki görüntüdeki gibi 'Eclipse Classic' seçip indirmelisiniz.

Android Software Development Kit(SDK)

Android Software Development Kit(SDK)

Android SDK indirip kurmamız gerekmektedir. Bununla birlikte eclipse üzerinde android uygulamaları geliştirmeye başlamamız için gerekli olan ortam hazırlanmış olacaktır. Bilgisayarınızla uyumlu olan Android SDK'yı seçip indirmeniz gerekmektedir.

İndirme linki:

http://developer.android.com/sdk/index.html

Öncelikle JDK'yı bilgisayarımıza kuralım. Ardından Eclipse'i zipten çıkartıp bilgisayarımıza kuralım. İndirmiş olduğumuz Andoid SDK'i da basit olarak kuruyoruz ve ekstra hiç bir işlem yapmıyoruz. Daha sonra Android SDK ile ilgili manager ayarları vs. yapılmasını anlatacağım. Bu kurulumları gerçekleştirdikten sonra artık bizim için önemli olan Android'i Eclipse'e entegre etmeye sıra geldi.

Android Entegrasyonu

Android Entegrasyonu

Öncelikle kurmuş olduğumuz Eclipse'i çalıştırıyoruz ve editör üzerinden help->New Software seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan pencerede Add butonuna tıklıyoruz. Daha sonra yazılıma bir isim veriyor ve adres kutusuna  'https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/'   bağlantısını giriyoruz ve Ok butonuna tıklıyoruz. 

Girmiş olduğumuz adres üzerinden yazılım paketleri çekilecektir ve görüntülenecektir. Gördüğünüz gibi ekran görüntüsünde bu aşamaya kadar gelinmiş. Tüm paketleri seçtikten Next butonuna tıklıyoruz.

Şimdiyse daha önce kurmuş olduğumuz Android SDK'nın yerini Eclipse üzerinde tanımlayacağız. Bunun için Eclipse SDK üzerinde Window>Preferences  seçeneğine tıklıyoruz ve açılan pencerede sol menüden Android sekmesine geliyoruz. Daha sonra kurmuş olduğumuz Android SDK'nın yerini seçiyoruz ve OK butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz.

Android SDK and AVD Manager Ayarları

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra Eclipse üzerinde Window >Android SDK and AVD Manager seçeneğine tıklıyoruz. İşlemler gerçekleştikten sonra Android ile ilgili paket yükleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Burada karşımıza bir çok paket gelecektir, işinize yarayanları kurmakta özgürsünüz. Ancak geniş bir uygulama alanınız varsa, tüm paketleri yüklemeniz sizin yararınıza olacaktır. Tüm paketleri yüklemeniz durumunda uyumsuzluk ve paket eksikliği gibi sorunlarla karşılaşmayacaksınız.

Sanal Cihaz Oluşturmak

Uygulamalarımızı test edebilmek, debug edebilmek gibi işlemleri yapmamızı sağlayan bir sanal cihaza ihtiyacımız vardır. Sanal cihazımızı Eclipse üzerinde Android SDK and AVD Manager penceresinde Virtual Devices sekmesinden ayarlayabiliyoruz. Burada istediğiniz gibi bir donanıma ve API seviyesine sahip cihazlar tanımlayabilirsiniz. Ayarladığınız sanal cihazın donanım ve api seviyesinin uygulamanızın hitap edeceği kullanıcı kitlesine uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bu aşamaya kadar sorunsuz geldiyseniz, android uygulaması geliştirmek için gereken tüm olanaklara sahibsiniz demektir. Artık sıra geldi android uygulamaları oluşturmaya.

Diğer bir yazımızda görüşmek üzere esen kalın..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın