Benim ilk deneyimim Prof. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt yakınlarında yarattığı muhteşem Baksı Müzesi’nde başladı. Hüsamettin hocanın sokaktan aldığı ve koleksiyonuna kattığı eşsiz şahmeran resimlerine hayranlıkla bakarak ve düşünerek, kendi kendime yorumlar yaparak başladı.
Anadolu mitolojisinde belki de en önemli efsane Şahmeran efsanesi, 'şah' (erkek) ve 'yılanlar' kelimelerinin birleşmesinden meydana geliyor bu kulağa hoş gelen kelime, Farsça.
Binlerce yıl önce Tarsus’ta yedi katlı belki de daha fazla katlı yeraltında yaşayan yılanlar varmış. Meran adı verilen bu yılanlar bugünkü dünyada aradığımız kodlara sahiplermiş, akıllı, şefkatli, vicdanlı imişler ve barış içinde yaşarlarmış. Kraliçelerine Şahmeran denirmiş, çok güzel, genç, cazibe dolu bir kadınmış.
Efsaneye göre bu kadını ilk gören Cemşab’mış.
Fakir oduncunun oğlu Cemşab ve arkadaşları bir gün bal dolu bir mağara keşfetmişler, balları almak için bayağı derinlere inmişler.
Ha bu da bugüne uyuyor, arkadaş dedikleri daha fazla pay almak için mağarada terk etmişler Cemşab’ı.
O da kurtulmak için kazmaya başlamış mağarayı ve bir de bakmış açılan delikten karşısına hayatında görmediği kadar güzel bir bahçe, eşi benzeri olmayan bitkiler, havuz ve tabii bir sürü yılan ve kraliçe.
Uzun yıllar yaşamış, ancak içinde hep bir hasret varmış, çok özlemiş ailesini ve yalvarmaya başlamış kraliçeye, gitmek için izin istemiş.
Kraliçenin tek şartı varmış, kimseye yerimizi söyleme demiş ve salıvermiş Cemşab’ı.
Hakikaten Cemşab uzun yıllar kimseye hiçbir şey söylememiş, ta ki padişah çok hastalanıp ölüm döşeğine düşene kadar.
Vezir demiş ki tek kurtuluş, şahmeran eti yemesi padişahın.
Her yere haber salınmış şahmeran eti bulunması için.
Bizim Cemşab da yeri söylenmesi için çok zorlanmış ve sonunda dayanamayıp yeri söylemiş, kuyu bulunmuş, Şahmeran çıkarılmış.
O da söyle demiş:
Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu vezire içirin, etimi de padişaha yedirin.
Vezir ölmüş, padişah Cemşab’ı vezir yapmış.
Vallahi herkes kendine göre bir hisse çıkarsın bu efsanelerden.
Bakalım Şahmeran’ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar dünyamızı ne zaman istila edecekler yahut da bu efsaneden öğretilerimizle akıllı, şefkatli, barış içinde yaşamak için bir gayret göstereceğiz mi?
Yorum Yazın
şahmAran yılanları şahı şahmEran da insanları şahı diye bi duyumum var bu A ve E harfi değişikliği büyük anlam farklılığı imiş... bi kaç yerde böyle yazıyor ... Devamını Gör
Mardinli olarak tavsiye ederim 👍
Batman'da da vardır her evde bu resimli kabartmalardan.😎Merak edip sormuşluğum ve Cemşab efsanesini anlatırlardı dillerinin döndüğünce😎