onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Afazi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Afazi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Afazi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Afazi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Afazi, beyinde bir hasar veya felç sonucunda meydana gelen rahatsızlıktır. Beynin konuşma bölgesini etkileyen bu rahatsızlık, bireye iletişim konusunda ciddi problemler yaratabilmekte konuşma, anlama, yazma ve okuma becerilerinde ciddi kayıplar yaşanabilmektedir. Detaylar haberimizde.

Önemli not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurun ve olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışın.

Kaynak: https://www.nidcd.nih.gov/health/aphasia
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Afazi Nedir?

Afazi Nedir?

Afazi, beyin kanaması veya felç gibi rahatsızlıklar sonucunda beynin konuşma bölümünde gelen hasara denir. Beynin konuşma bölgesinde meydana gelen bu hasar, bireyde konuşma zorluğu olmak üzere birçok iletişim problemi yaratmaktadır.

Afazi Belirtileri

Afazi Belirtileri

Beynin konuşma bölgesinde meydana gelen hasar sonucunda başlıca şu belirtiler görülebilir;

  • Konuşmada güçlük 

  • Adlandırmada veya hatırlamada güçlük

  • Anlamada güçlük

  • Okuma-yazmada güçlük

  • Konuşmada garip ve uygun olmayan kelimeler

Afazi Tipleri

Afazi Tipleri

Hastalığın, beyindeki konumuna ve yayılma noktalarına göre farklı çeşitleri vardır. Afazi hastalığının en yaygın tipleri şu şekildedir; 

  • Broca Afazisi: Hastalığa yakalanan birey, anlamada hiçbir sorun yaşamazken konuşmak için uygun kelimeyi seçemez, doğru cevap veremez.

  • Global Afazi: Bu afazi türünde beyin, iletişim için gerekli olan tüm fonksiyonlarını kaybeder, tüm beceri alanları hasar görmüştür.

  • Wernicke Afazisi: Görme ve işitme becerilerinde oluşan hasar, konuşmada problemler yaratır. Bunun sonucunda ise konuşma bozukluğu meydana gelir.

  • Kondüksiyon Afazisi: Hasta, söylenenleri tekrarlayamaz, diğer beceriler ise ya tamamen işlevini kaybetmiş ya da çok az kaybetmiştir. Anlama, dinleme ve konuşma becerileri aktif durumdadır. 

  • Anomik Afazi: İletişimde hiçbir problem yaşanmaz, algı açıktır ve konuşma akıcı şekilde gerçekleşebilir fakat nesneleri isimlendirmekte, kelimeleri hatırlamakta zorluk yaşanır. Yazılı ve sözlü iletişimde zorluk görülebilir

  • Transkortikal Afazi: Algılamada ciddi sorunların meydana geldiği türdür. Hastalar, kendilerine söylenenleri anlayamazlar.

Afazi Tedavisi

Afazi Tedavisi

Afazi tedavisinde hastanın yaşı, beyinde oluşan hasarın sebebi, afazinin türü ve konumu oldukça önemlidir. Dil ve konuşma terapisi uygulamaları belirtilerin seviyesinin hafiflemesine olanak sağlayabilir. Uygulanan tekniklerle amaç, bireyin dil ve konuşma becerilerini geri kazandırmaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sporun heyecanını kelimelerle buluşturan bir editörüm. Yeni medya mezunu olarak, dijital dünyanın dinamiklerini sporun tutkusu ve enerjisiyle birleştirmeye çalışıyorum. Hem güncel hem de özgün içerikler hazırlayarak farklı bir bakış açısı sunmayı hedefliyorum. Sporun sadece bir oyun değil, bir tutku, bir yaşam biçimi ve evrensel bir dil olduğuna inanıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın