Görüş Bildir
Haberler
Aeropalinoloji nedir?

Aeropalinoloji nedir?

23.04.2014 - 03:18 Son Güncelleme: 23.04.2014 - 14:28

Aeropalinoloji, havada sıklıkla rastlanan polen sporların ait olduğu cinsleri araştırır. Polen toplama sayma ve örnekleme teknikleri gibi işlemlerle uğraşır. Çalışılan istasyonun alerjen bitki ve mantar cinsleri tespit edilir. Meteorolojik kaynakları da kullanarak polenlerin ve sporların havadaki miktarının mevsimsel değişimi hakkında bilgi verir. Aeropalinolojinin temel amacı polen takvimleri oluşturmaktır. Polen ve sporların yanında havada bulunabilen alerjenik etkiye sahip birçok mantar cinsini (airborne fungi) ve özellikle iç ortamlarda bulunan akarları da (mikroskobik böcek türü) inceler.

Birçok otorite tarafından Aerobiyoloji’nin başlangıcı Hipokrat’ın “ Havadaki tozların insanları etkilemesi” üzerine söylediği sözler olarak kabul görür. Bu bilim dalının gelişmesi ise 18. yüzyıl başlarında vuku bulur. Alman botanikçi Koelreuter rüzgarın polenleri taşıyabileceğini keşfederken, bir başka botanikçi olan Knight, rüzgarla taşınan bu polenlerin çok uzaklara götürülebileceğini dile getirmiştir.

Charles Darwin’in Kuzey Afrika seyahati sırasında karadan çok uzakta olmasına rağmen havadaki polenleri saptayabilmiştir.

Polenlerin alerjik hastalıklardaki rolü ise ilk olarak Riedlin’in araştırmasında güllerin astıma neden olabileceğini saptaması üzerine önem kazanmıştır. İlerleyen yıllarda Bostock’un yaptığı göz, burun ve deri testleri polenlerin astım ve saman nezlesine neden olabileceği yönündeki ilk kanıtları doğurmuştur.

İlk aeropalinolojik çalışmanın ise İngiltere’de Charles Blackley tarafından yapılmıştır. Kendisinin de yakalandığı saman nezlesine neden olan polenlerin havadan geleceğini düşünerek vazelinle kapladığı lamı 24 saat boyunca havada bıraktı ve daha sonra ışık mikroskobu altında inceledi. Blackley tarafından belirlenen 1 cm2 lik alandaki polen sayım tekniği daha sonra geliştirilerek Durham tarafından benimsenmiş ve 1946 yılında Amerika Alerji Akademisi bunu standart sayım tekniği olarak kabul etmiştir.

Kaynak: http://www.garfienel.com/aeropalinolo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın