Acaba Kim Katili Bulabilecek?
Acaba Kim Katili Bulabilecek?
İş yaşantımız dahil olmak üzere, hayatımızın her anında ihtiyaç duyarız dikkatli olmaya. Duyarız da asıl soru, olabilir miyiz? Bazısı, tüm dikkatini toplayıp, yaptığı işe konsantre olabilirken, kimisi de vardır ki, sadece bir iş yaparken bile konsantrasyonunu zor toplar. Bazısı da, bir yandan telefonla konuşurken, diğer yandan mail yazmaya ya da önündeki notları toparlamaya çalışır. Araba kullanırken, telefonda konuşanlar… Müzik dinlerken bir proje üzerinde çalışanlar…
Ancak bir kaç işi birden aynı anda yapmaya çalışmak yanlıştır. Çünkü o zaman, yaptığınız her 2 işe de tam olarak odaklanmamış ve bölünmüş oluyorsunuz. Bu durumda, yaptığınız her 2 iş de verimli olmaz. Günümüzün hızlı yaşam temposunda bu, zaman kaybını önlemek adına yapılıyor olabilir ama aksine, bu durum size, zaman kaybı bile yaşatabilir. Tekrar tekrar başa döndürtebilir.
Örneğin, araba kullanmak, bir süre sonra otomatik olarak yaptığımız bir işlem. Ancak dikkatimiz, her daim yolda ve diğer araçlarda olmalı. Bir yandan da telefonda konuşuyorsanız, yanlış bir yola sapma ihtimaliniz ya da ağzınızdan istem dışı bir cümle çıkması ya da karşı tarafın anlattıklarının hepsini dinleyememeniz doğaldır.
Kişinin dikkati, doğuştan gelmez. Hamurunun şekillenme sürecindeki çevre şartları kişiyi, dikkatli ya da dikkatsiz yapar ve daha sonrasında beyin jimnastiği ile geliştirilebilir. Örneğin, birileri yanınızda konuşurken, kitap okumaya çalışabilir ya da bitirmeye çalıştığınız yazınızı tamamlayabilirsiniz. Burada amaç, yalnızca yaptığınız işe odaklanmaktır. Bu jimnastik, ilk başlarda yorsa da, zaman geçtikçe daha kolay gelecektir. Ve unutmayın ki beyin, zorlandığı noktada, gelişiyor demektir…
Şimdi dikkatleri toplama zamanı! Bakalım videodaki ufak ayrıntıları yakalayabilecek misiniz?