onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
A'dan Z'ye Balık Tutma Teknikleri ve Detayları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket A'dan Z'ye Balık Tutma Teknikleri ve Detayları

Cenk Dağcı
15.08.2023 - 22:30 Son Güncelleme: 06.10.2023 - 12:46

Bu içerikte farklı balık tutma tekniklerinden, gerekli malzemelerden ve önerilen makinelerden bahsedilecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Spinning - At / Çek Tekniği

Spinning - At / Çek Tekniği

Adından da anlaşılacağı üzere sahteyi ya da yemi atıp bekletmeden aksiyon verdirerek geri çekme yöntemidir. Kıyıdan at-çek yöntemi ile balık avlamak için sırasıyla, iyi bir spin kamış, hafif bir makine ve kullanılan rapala ve silikon gibi özelliklerin bir arada olması gerekmektedir.

Spin kamışları sahilde iseniz, 210 cm ve 240 cm, eğer bulunduğunuz yer denizden yüksek bir yer ise, örneğin bir limanda iseniz 270 cm ve 300 cm seçiniz. Yani bu demektir ki, sadece bir kamış at-çek avcılığı için yeterli değildir.

Spin kamışın seçilmesinde en önemli hususlardan biri, kamışın makara takılan kısmı ile bitim noktası arası uzaklığının fazla olmasıdır. Bu mesafe sizin kamış kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altına alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı şekilde yorulmasına neden olacaktır.

Sahte balıklar için, 15-40 gr atarlı spin kamışlar, silikonlar için ise, 5-25 gr atarlı spin kamışlar yeterlidir.

Makine seçiminde özellikle çok pahalı makinelere yönelmeyiniz. Makinedeki bilye sayısının 4'ten yukarı olmasına özen gösteriniz. Devir hızı yüksek makineleri tercih ediniz. Makine devir hızının yüksek olması, vereceğiniz aksiyonu kolaylaştıracaktır. Özellikle lüfer için hızlı sarım gerektiğinden bu tip makineler tercihiniz olmalıdır. Makine seçiminizde dikkat edeceğiniz bir başka husus da makinenizde 'mücadele kalaması”nın olmasıdır. Tavsiye edeceğimiz makinelerden bazıları, Shimano Exage 4000 FD, Shimano Sustain 4000 FG ve Shimano Stradic 3000 Hegane.

Makinenizin bobinine saracağınız misina ince ve çekeri yüksek olmalıdır. Misinanızın ince olması sahte balığınızı çok daha uzağa atma imkanı sağlayacaktır. İp misinada kullanabilirsiniz. İp misinanın esnek olmayışı sahte balığa aksiyon vermede kolaylık sağlar ve aksiyonu artırır.

Sahte balık ve silikon seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, balığın dikkatini çekecek ve onu tetikleyecek özelliklerin bulunmasıdır. Cam sahteler bu iş için biçilmiş kaftandır. Sahte balık seçiminde denenmiş ve sonuç alınmış sahte balıkları tercih ediniz. 'Rengi çok güzel, görünümü harika' deyip, sahte balık almayınız. Sahilde, derinliği 4-5 m'yi geçmeyen avlaklarda gagasız sahteler ve bu derinliği geçen avlaklarda ise gagalı sahte balıklar kullanınız.

Hangi balığın hangi rengi tercih ettiği konusunu iyi gözlemleyiniz. Sahte balık seçimlerinizi de buna göre şekillendiriniz.

Bu sahte balıkları kullanırken yaptıracağınız eskizlerin, aksiyonların önemi çok fazladır. Balığı cezbedecek hareketlerdir bunlar. Bu hareketleri yapabilmek, makinenizin devir hızıyla bağlantılıdır. Çok çalışarak yapabilirsiniz. Örneğin zig zag hareketi, balığın sağa sola hareketleridir ki bu aksiyonu siz kamışı bileğinizle sağa ve sola döndürerek yaptırabilirsiniz.

İkincisi kamışı vurdurarak yaptıracağınız kısa ve sert hamleler, üçüncüsü ise uzun hamleler ve son olarak da durdurup ani hareketlendirmelerdir.

Surf Fishing (Surf Casting) - Uzak Atış Oltacılığı

Surf Fishing (Surf Casting) - Uzak Atış Oltacılığı

Surf Casting nedir sorusuna; avlağımızda mümkün olduğunca uzağa atış yapılması demektir. Amaç denizlerin dip yapıları sürekli değişmektedir. Kıyıdan açığa gittikçe derinleşmektedir. Rüzgarlı havalarda dalganın başladığını gördüğünüz yerin 5-10m ilerisinde dalga tepecikleri denilen kum tepeleri yer almaktadır. Deniz dibinde yer alan kurtlar, böcekler vs. kum tepeciklerine çarpan dalgalar sayesinde deniz dibinden ayrılmakta avcı balıklara kolay yem olabilecek şekilde suyun içinde savrulmaktadırlar.

Kıyıya yaklaştıkça dalgalar gücünü çok fazla kaybetmez ama balıklar için zorlu bir maraton olduğundan genellikle balıklar ilk dalganın kırılma noktasına (100-200m'lere) yakın yerlerde yemlenme yaparlar (levrek, çupra, eşkina, kalkan vs). Yani Surf Casting, avlanma yüzdemizi yükseltmek için uzağa yapılan avcılık tekniğidir.

Surf kamışların başlıca özellikleri

Teleskopik surf kamış, parçalı surf kamış olarak ikiye ayrılır. Surf kamışların boy oranları 3.5m'den 6m'ye kadar değişkenlik gösterir. Yüzükleri de genellersek örgü diye tabir edilen ip misinalar için özel üretilir. Bildiğiniz üzere ip misinalar normal yüzüklere çok büyük zararlar vermektedir. Bu yüzden Surf Casting için üretilen kamışların çoğunda artık bu tarzda dayanıklı (fuji) yüzükleri görmek mümkün. Yüzük genişliklerine genelde ülkemizde pek dikkat edilmez ama Surf Casting'te çok büyük önem taşımaktadır. Kamışımızın yüzük büyüklüğüne göre makinemizi tedarik edersek atışlarımızda misinamızı daha rahat boşaltma imkanı sunduğunu göreceksiniz.

Surf Casting kamışı nasıl olmalıdır?

1- Fuji reel makine yatağı ve halkalar (Fuji Alconite) serilerinden olabilir.

2- Halka büyüklükleri makine seçiminize göre değişeceği için makine seçiminiz ya da kamışa uygun bir makine edinmek.

3- En az 4 metre olmalı (kullanılacak mekana göre değişir)

4- Kamışımızın ucu ne sert ne de çok yumuşak olmalı sert olur ise çok sağır bir kamışımız olur. Yumuşak olur ise istediğimiz mesafeleri tutturamayabiliriz.

5- Kamışta kullanılan karbon, vernik oranı (çift kat vernik ufak tefek çiziklerin, karbona ulaşması ve bu çizikler sayesinde atışlarda patlama, kırılma olasılığına karşı profesyonelce bir koruma sağlar)

Surf Casting makineleri

Surf Casting makinesi dediğimiz zaman diğer makinelerden ayıran özellikleri vardır.

1- Oldukça büyük sarma kafası ve geniş misina yayılma yüzeyi.

2- Düşük devir 1:4.00 ve daha altıda olabilir, güçlü sarma sistemi.

3- Uzun sarma kolu (güç kazanmak açısından).

4- Sağlam iç mekanizma.

Genellikle 45-50-60-70 kafa makineler tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra Conventional makinler, özellikle yarışmalarda ve tercihe göre denizde de kullanılır.

Tatlı su balıkçılığı iç sularda göllerde derelerde yapay havuzlarda barajlarda tutulan balık avcılığıdır.

Tatlı su balıkçılığı iç sularda göllerde derelerde yapay havuzlarda barajlarda tutulan balık avcılığıdır.

Tatlı suda balık tutma teknikleri; denizde olduğu gibi tatlı suda balık tutma teknikleri de fazladır. Spin, Lrf, tekne ile vertical, yemli avcılıklar yapılabilmektedir.

Tatlı suda olta seçimi: Tatlı su avcılığında iki parça kamışlar en uygunudur ama boy olarak uzun oldukları için insanlar taşıması daha kolay olduğundan üç parçalı veya teleskopik kamışları da tercih edilebilmektedir. Sazan için 360 cm 39 0cm kamışlar önerilmektedir. Lrf, Spin kamışları da tatlı su balık avı için uygun olta takımlarıdır.

Tatlı suda balık avı yemleri: Tatlı su balık avcılığında kullanılabilecek yemler başlıca, solucanlar, böcekler, larvalar, mısır, civciv yemi başlıca yem türleridir. Özellikle mısır ile yapılan yemlerde size tavsiyemiz; kuru mısırı avlanacağınız suyun, kendisiyle kaynatarak kullanmanız.

Sazan balığı avında kullanılacak Y-yemler: Burada amaç yemlere koku ve tat vermektir. Boili, Solucan, Mısır, Kurtcuklar, Hamur, Çekirge başlıcalarıdır.

Alabalık Avı nasıl yapılır; alabalık avı çok hassas bir avcılıktır. İki tür alabalık avcılığı vardır; birincisi kırmızı benekli dere alabalığıdır. Kırmızı benekli alabalıklar çok ürkek ve aynı zamanda çok saldırgan bir hayvandır. Kendinizi fak ettirmemeniz gerekiyor avcılıkta. Bölgenin koşullarına renklerine uygun giyinip çok sessiz olmanız gerekmektedir. Kamış boyları 1.20 cm den başlar 1.80cm ye kadar boy çıkar alabalık cinslerinde. Gökkuşağı alabalığı avlayacaksanız 2.20 cm’lerde kamış tercih etmelisiniz daha açık alanlarda avlayacağınız için gökkuşaklarını. Bu noktada spin kamışlarını tercih edebilirisiniz.

Sazan balık avı nasıl yapılır? Sazan balıklarında büyük boylara ulaşabileceğiniz için markalı kamışlar ve kuvvetli olta makineleri tercih edilmelidir. Yanınızda her boy iğne bulundurmanızda fayda var, avlanacağınız suda her boy sazana karşı hazırlıklı olmalısınız. Sazan balığında iki tür avlanma şekli vardır. Birincisi dip oltası ikincisi şamandıralı oltalar ile yapılan avcılık.

Dip oltası ile yapılan avcılığın alt çeşitleri:

• Küspeli Dip Oltası

• Hamurlu Dip Oltası

• Boili Dip Oltası

Şamandıralı avcılıkta; dikkat çekici renklere sahip şamandıralar kullanılmaktadır. Bu avcılıkta şamandıralar sayesinde misinanız dış etkenlere dolaşmaz ve balığı kıyıya çekmekte kolay olmaktadır.

Web

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Coşkun Atam

LRF yok ?