Görüş Bildir
Haberler
7 Resimde Adeta Bir Filmden Fırlamış TAÇ YABANARISI

7 Resimde Adeta Bir Filmden Fırlamış TAÇ YABANARISI

12.04.2015 - 00:20 Son Güncelleme: 12.04.2015 - 21:47

Bu ilginç görünümlü canlı, başının üstünde, ucunda bir yumru bulunan bir çıkıntı olması nedeniyle “taç yabanarısı” olarak bilinir. Bilimsel adı ise, aynı anlama gelen “stephanidae”dir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oldukça ilginç bir vücut yapısı vardır. Resimde görülen turuncu kısım başıdır. Bazı taç yabanarıları kahverengi-siyah ya da tamamen siyahtırlar. Göğsünün yanlarından kanatları uzanır. Orta kısmı da gövdesidir. Bunlar vücudunun 3 temel bölümüdür.

Ancak yabanarısı için en önemli organları bacakları ve başının tepesindeki uzun organdır. Peki bu anten gibi uzun organ ne işe yarar? Bu organ, taç yabanarısının yumurtlama borusudur. Yabanarısı, bu organı yumurta yerleştirme aracı olarak kullanır.

Taç yabanarısı, bacaklarındaki titreşim algılama özelliğinden faydalanarak ağaç kütüklerinin içinde yaşayan böcek larvalarını tespit eder. Bacaklarındaki duyular o kadar hassastır ki ağaç kütüğünün üzerindeyken bile içeride bir larvanın yaşamakta olduğunu hisseder. Bunu, bacaklarında yer alan sonar sistem sayesinde yaparlar. Bu sonar sisteme ekolokasyon denir.

Ekolokasyon, yarasa ve yunus gibi canlılarda da bulunan bir sonar sistemdir. Tıpkı bir radar gibi çalışarak çevrelerini algılamalarını sağlar. Ancak bu canlıların sahip olduğu radar teknolojisi, insan üretimi radarlardaki teknolojik düzeyden defalarca kat daha üstündür.

Yabanarısı, bacaklarındaki duyu organları sayesinde böcek larvasını kolaylıkla bulur, ancak yabanarısının böcek larvasını aramasının amacı onunla beslenmek değildir. Böcek larvasına, yumurtalarını içine bırakmak için ihtiyacı vardır.Yabanarısı, yumurtlama borusunu, bulduğu böcek larvasına saplar ve yumurtalarını larvanın içine yerleştirir. Birkaç gün sonra, larvaya yerleştirilmiş olan yumurta çatlar ve yabanarısı larvası, böcek larvasının içinde gelişmeye başlar.

Sonunda böcek larvası ölür ve yabanarısı böcek larvasının içinden bir yetişkin olarak çıkar. Uçup yumurtalarını bırakmak için başka bir böcek larvası bulma sırası artık ondadır. Yağmur ormanlarında bu döngü böyle sürer gider.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Taç yabanarısı da son derece net görülecek şekilde amber içinde korunmuştur. Amberdeki fosilin gösterdiği tek gerçek, taç yabanarısının -diğer tüm canlılar gibi- hiçbir değişim geçirmediğidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın