Görüş Bildir
Haberler
66 Günde Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak İsteyenlere Bilimsel Öneriler

66 Günde Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak İsteyenlere Bilimsel Öneriler

idioteque
17.01.2015 - 15:43 Son Güncelleme: 17.01.2015 - 16:01

Kabul edelim ki, tüm insanlar gibi bizim de bazı alışkanlıklarımız var. Zihnimiz ve bedenimiz, bizi biz yapan bazı uyarıcılara ve hareketlere bağımlı.  Bu bakımdan, alışkanlıklarımız bizi içlerine hapseden koruma duvarları gibi.

Tırnak yemek gibi artık istemsizce gerçekleşen alışkanlıklar gibi, sigara içmek de giderek duyarsızlaşarak yaptığımız alışkanlıklarından biri.

The Powert of Habit (Alışkanlığın Gücü) kitabının yazarı Charles Duhigg'e göre,doğuştan alışkanlık diye bir şey yoktur, onları biz oluştururuz. İyi, kötü yada önemsiz olarak nitelendirdiğimiz alışkanlıklar, 'alışkanlık döngüsü' diye adlandırılan psikolojik bir yapıyla başlar.

Bu döngü, üç ana bölümü kapsayan bir süreçtir. İlk adım, bu davranışı beyninize ileterek, müsaade eden tetikleyici süreçtir. İkinci adım davranışın kendisi, üçüncü adım ise ödüllendirme yani beynin bir davranışı yaptığında ters bir durumla karşılaşmamasıdır.

Alışkanlıklarımıza bir kez bağlandığımızda, bu bağı koparmak oldukça güçtür. Çünkü çoğu sefer onları yaptığımızı unuturuz. Tekrarlama döngüsü yüzünden, artık alışkanlık dediğimiz davranışlar, istemsizce yapılan aksiyonlara dönüşür. Mesela ben, bu galeriyi hazırlarken, istemsiz bir şekilde elimi ağzımı götürüp, ara ara tırnaklarımı yedim. Görünen o ki, bu alışkanlığın kölesi olmaya başlamışım. Ama tüm alışkanlıklar bu kadarla kalmıyor, bazı alışkanlıklar, hayatımızı kontrol edip şekillendirmeye yetecek kadar güce sahip olabiliyor.

Kullandığımız, tükettiğimiz bazı maddeler -sigara,alkol vb.- bağımlılık yapan özelliklere sahip olup, alışkanlığı kırmayı imkansız hale getirseler de, bu kötü alışkanlıkları, iyi olanlarla değiştirebilmemiz bazı yöntemler mevcut. Bu bahsedilen süreç ise, sadece 66 gün alıyor.

Hayatınızdan bir alışkanlığı çıkardığınızda, aynı şekilde yerine yeni bir tane eklersiniz ve bunu istemsiz olarak yaparsınız. Önemli olan, kötü alışkanlıkları çıkartıp, yerlerine iyi olanları koyabilmemiz. Örneğin, yatmadan önce birkaç bölüm dizi izliyorsanız, onun yerine okuyabildiğiniz kadar kitap okuyabilirsiniz. Yemeğin yanında kola gibi gazlı içecekler tüketiyorsanız, onun yerine su tüketmeye başlayabilirsiniz.

Aşağıda size bu yolda yardımcı olabilecek 4 aşamalı bilimsel önerileri göreceksiniz. Uygulayıp, uygulamaması size kalmış.

Kaynak: http://elitedaily.com/life/motivation...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kötü Alışkanlıklarınızı Kabul Edin (1.-22. Gün)

1. Kötü Alışkanlıklarınızı Kabul Edin (1.-22. Gün)

Evet, kötü alışkanlarınızla yüzleşip, onları kabullenmeniz ilk adım. Kendiniz de dahil olmak üzere herkese duyurun. Arkadaşlarınıza, ailenize ve iş arkadaşlarınıza bir göreviniz olduğunu söyleyin. Eğer kötü alışkanlıklarınıza dönerseniz veya yenilerine ayak uyduramadığınızı düşünürseniz, onları sanki sizi gözetleyen birer bekçi gibi düşünün. Onlara, sizi uyarmalarını hatta gerekirse bağırmalarını söyleyin. Üstünüzde daha ağır bir baskı hissedin. İnsanları hayal kırıklığına uğratmanın ve kendinize verdiğiniz sözü çiğnemenin getirdiği baskı, sizi eski,kötü alışkanlıklardan daha uzak tutacaktır.

2. Kendinize Sorular Sorun (22.-44.Gün)

2. Kendinize Sorular Sorun (22.-44.Gün)

Hayatınıza şöyle bir bakın. Biraz derinlere inip, benliğinizi aramanın tam zamanı. Hayatta ne istiyorsunuz? Niçin böyle davranıyorsunuz? Kendinizi nasıl göstermek istiyorsunuz?

Kötü bir alışkanlığı bitirirken de, yeni ve sağlıklı alışkanlıklar edinirken de kendinize 'Ben bunu neden yapıyorum?' ve 'Hayatımı nasıl etkiler?' gibi soruları mutlaka sorun.

Eğer zihninizin köşelerine gömülmüş bu sorulara bir yanıt verebiliyorsanız, bu 66 günlük programı daha verimli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Çünkü sizi destekleyen içsel bir güce sahip olacaksınız.

3. Işığı Görün (44.-66.Gün)

3. Işığı Görün (44.-66.Gün)

Üçüncü aşama, bu zorlu maratonda son düzlüğe çıktığınız yer. Ama sıkı temponuzu 22 gün daha sürdürmelisiniz. Başta belirttiğimiz gibi, bir alışkanlığı bitirmek çok zor olduğu için, bu aşamada sizi itecek bir güce ihtiyacınız olacak. Ne kadar güçlü ve iradeli olduğunuzu kanıtlamak için sadece 22 gününüz kaldı. Sıkın dişinizi! Yani bu demek oluyor ki, karanlık tünelin sonundaki ışığı görmeye epey yakınsınız.

4. Kendinizi Şımartın (+66 Gün)

4. Kendinizi Şımartın (+66 Gün)

Eski bir alışkanlığın yok oluşunu veya yeni bir alışkanlığın doğuşunu pekiştirmenin tek yolu bunu kutlamaktır. Arkadaşlarınızla buluşup, güzel vakit geçirin. 

Eğer insanların sizden bırakmanızı umduğu bir alışkanlıktan kurtulduysanız, kutlamanızın da en büyük destekçisi onlar olacaktır. Kim bilir, belki de bu kutlamaları geleneksel hale getirip, her sene yaparsınız.. Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak dileğiyle!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
14
10
9
7
5
4