4 Başlık ile Yaz Saati Uygulamasının Kalkmasından Kim, Nasıl Etkilenecek?
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı yaz saati uygulamasının kaldırılması, bu yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. Açıklanan kararnameyle birlikte, 30 Ekim'de saatlerin 1 saat geri alınmayacağı ve yaz saati olarak bilinen uygulamanın yılın 12 ayı boyunca devam edeceği duyurulmuştu. Avrupa'da ise yaz saati uygulaması 29 Ekim'i 30 Ekim'e bağlayan gece sona eriyor. Sabit zaman uygulamasından gündelik hayatın birçok yanı da etkilenecek...
Pazar sabahı saatlere dikkat!
1. Elbette ilk akla gelen konu: Mesai saatleri
Her yıl Ekim ayında saatlerin bir saat geri alınmasıyla, mesainin tüm Türkiye'de havanın aydınlanmasının ardından başlaması hedefleniyordu.
Ancak yaz saatinin sürekli olmasıyla kış aylarında mesai başlangıç saatinin özellikle batı illerinde henüz hava aydınlanmadan gerçekleşmesi gündeme geliyor.
Yaz saatinin sürekli hale getirilmesi için uzun yıllar çalışmalar yürüten eski Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2014'te konu gündeme geldiğinde valiliklerin illere göre mesai başlangıç ve bitiş saatlerini ayarlayabileceğini söylemişti.
Türkiye'nin batı ve doğu uçları arasında 76 dakikalık fark bulunuyor. Valilikler, bulundukları ilde güneşin doğuş saatine göre mesai saatlerini erkene ya da geçe alma yetkisine sahip.
Yani doğu illerinde mesai 8'de başlarken, Batı'da mesai başlangıcının 9'a kadar sarkması olası.
.
2. Saat uygulamasındaki değişiklik, yıllardır bir neredeyse bir markaya dönüşen 21.45 Şampiyonlar Ligi maç başlangıç saatlerini de değiştirecek.
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) kurallarına göre, Şampiyonlar Ligi maçları kışın Rusya ve bazı Orta Asya ülkelerindeki oynanan maçlardaki istisnalar dışında, aynı anda başlıyor.
Yaz saatinin kalıcı hale gelmesiyle birlikte Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi'ndeki maç başlangıç saatleri de 22.45'e kayacak. Uzatma ve penaltı atışları olmazsa maçların bitişi devre arasıyla birlikte 00.30'u bulacak.
Avrupa Ligi'nde , 20:00 ve 22.05'te başlayan maçların başlangıç saatiyse 21:00 ve 23.05'e kayacak.
3. Bilgisayar - telefon saatleri
İnternete erişimi olan telefon ve bilgisayarlar, her yıl iki kez saatlerin ileri ve geri alındığı gecelerde kendilerini otomatik olarak güncelliyorlardı.
Sabit zaman dilimi uygulamasıyla birlikte eğer elektronik cihazlar otomatik saat ayarlaması yaparsa, kullanıcıların saatleri düzeltmesi gerekecek.
Geçen yıl 1 Kasım seçimleri nedeniyle Türkiye'de kış saati uygulamasına geçiş bir hafta ertelenmişti.
Microsoft, o dönemde bir güncelleme yayınlayarak saatlerin bir hafta geç geri alınmasını sağlamaya çalıştıysa da güncelleme sadece Windows 10 işletim sistemi için geçerli olmuş ve birçok bilgisayarda saatler otomatik olarak geri alınmıştı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da saati otomatik olarak geri alabilme özelliği bulunan akıllı telefon ve elektronik cihaz sahiplerini uyarmıştı.
4. Küresel borsalarla senkron
Uzun süredir hükümetin gündeminde olan zaman dilimi değişikliği, Daha önce Bakanlar Kurulu'na geldiğinde küresel borsalarla senkronun yitirilebileceği ve uluslararası ticari ilişkilerde aksama olabileceği gerekçeleriyle rafa kaldırılmıştı.
Borsa İstanbul'da işlemler 9.15'te başlıyor ve son fiyatlamalar 17.40'ta yapılıyor.
Örneğin, Londra'daki bir finans kuruluşu eğer Türkiye piyasasında işlem yapmak istiyorsa, yeni düzenlemeyle kış aylarında elini daha çabuk tutmak zorunda kalacak.
Kış aylarında Londra - İstanbul arasındaki saat farkı 3'e çıkacağı için, Türkiye'de yapılacak bir finansal işlem için son emir saati Londra saatiyle 14.40 olacak.
Yaz aylarındaysa, aradaki saat farkı Avrupa'da saatlerin ileri alınması nedeniyle tekrar 2'ye düşecek
Bakanlar Kurulu tarafından alınan bu kararı olumlu buluyor musunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Avrupa'dan 1 adım daha uzaklaştık. Ortadoğu bataklığına 1 adım daha yaklaştık. Olay budur. Sonumuz kötü.
Hocam o olaylar saatle olmuyor yav :D örnek biraz hatalı gibi ama sonucunuzu inkar ediyorum diyemem :/ orası ayrı
Kimse de çıkıp demiyor ki yıllardır kullandığımız, bütün Avrupa'nın sektirmeden kullandığı bu sistemi biz neden bırakıyoruz..
suudi arabistan ile aynı saat diliminde olmak için diye bir iddia vardı
Peki biz bunu niye yapıyoruz ? Ne sebep ile bu kadar sorun oluşacağı belli olduğu halde saatleri değiştirmeden devam etmeye çalışıyoruz, yani amaç ne burada ?
Günes enerjisinden daha fazla yararlanmak diye okudum biyerde jhgjfg