31, Cu, Bane, Anime Kızları ve 'Merhaba Ben Volkan Konak'... Z Kuşağının Mizahı Shitposting'e Dair Her Şey
Cu ne demek? Cu neresi? Z Kuşağı neden 31 yazıp gülüyor? Bane sosyal medyada ne demek? ‘Merhaba ben Volkan Konak’ ne demek? ve türevi sorular özellikle de günümüz Y Kuşağının ve hatta bazı Z Kuşaklarının da internet camiasında en çok sorduğu sorular diyebiliriz. Tüm bunların cevabı aslında ‘shitposting’in ne demek olduğunda gizli. Shitpostinge dair her şey ve cringe, troll, boomer, ofansif mizah gibi terimlerin ne demek olduğunu anlamak için içeriğe geçelim!👇
Uyarı: Bu içerik yetişkinler için üretilmiş olup; içerikte argo, küfür ve tetikleyici, hakarete neden olduğu düşünülen görsel ile cümle kalıpları yer alabilir.
İnternette komik bir videonun altında pek çok gencin ‘cu’ ya da ’31’ yazdığını görmüş ve anlam vermekte zorlanmış olabilirsiniz. Hatta yazan kişilere nedenini sormuş ve dalga malzemesi bile olmuş olabilirsiniz. Bunu fark etmemiş olmanız bile oldukça muhtemel.
Peki yeni nesil neden bu şekilde konuşuyor? Aslında 31 yazarak ne anlatmaya çalışıyorlar? Bu ve türevi soruların cevaplarını yanıtlayabilmemiz için size internet dünyasında son dönemde epeyce popülerleşen ‘shitpost’ kültürünü anlatmamız lazım.
Aksi halde boomer olmakla suçlanabilirsiniz.😅 O zaman en temelden başlayalım. Boomer ne demek?
Şimdi shitpost kültüründen önce ‘meme’, ‘cringe’, ‘troll’ ve ‘ofansif mizah’ kavramlarından bahsedelim.
Troll, internet aleminde ufak çaplı tartışmalara neden olan ya da tartışma yaratacak biçimde yorumlar yapan ve bunu yalnızca eğlenmek için yapan kişiye deniyor. Trollemek de bu eylemin adı.
Cringe, başkasının adına utanmak anlamında kullanılan bir kalıp.
Meme ise üstünde genellikle komik bir tanım/ yazı yazan eğlenceli fotoğraflara deniyor. Memelere aslında düşündüğünüzden çok daha aşinasınız çünkü çoğu viral oluyor.
Aslında bu tarz mizahlar stand-up gösterilerinde sıklıkla kullanılıyor. Ancak toplumdaki pek çok kişi bunu adı üstünde ‘ofansif’ yani saldırgan bulduğundan hoşlanmıyor ve yapılan esprileri ötekileştirici, cinsiyetçi ve ırkçı bulabiliyor.
Sizler de bu tepkiyi verdiğinizde daha öncesinde de bahsetmiş olduğumuz gibi ‘ok boomer’ tepkisi alabiliyorsunuz.
Ofansif mizahın yapılmasının doğru olup olmaması aslında son dönemlerin en çok tartışılan konularından biri. Ancak Z ve Alfa Kuşağının yeni mizahının bu olduğu da bir gerçek.
Şimdi gelelim asıl konumuza, yani ‘shitposting’e. Shitpost kültürü 2010 yılında 4chan’de ortaya çıkan ve genellikle hiçbir anlamı olmayan ya da açık bir anlamı olmayan ancak tekrar edilmesi halinde güldüren içeriklere deniyor.
Shitpostlar meme olabiliyorlar ancak memeler genellikle pek shitpost olmuyorlar.
Mesela eğer shitpost kavramını bilmiyorsanız size bu içerikler ‘cringe’, tuhaf ve saçma gelebilir. Bunun nedeni aslında shitpostların sizin alışmış olduğunuz sosyal normların ve bunun çevresinde şekillenen mizahın fazlasıyla dışında olması.
‘Ama bunlar çok saçma’ demeyin, shitpostun olayı zaten dalga geçmek ve güldürmek. Herhangi bir anlam aramayı bırakın. Yoksa her an ‘boomer’ damgası yiyebilirsiniz.
Şimdi gelelim son dönemde popülerleşen shitpost akımlarına ve terimlerine.
Dikkat! İçeriğin bundan sonraki kısmında argo, küfür ve hakaret içerdiği düşünülen kullanımlar yer alabilir.
1. Ligma / mıyala
2. Candice
3. Cu
Mesele de bu videonun viral olmasıyla çıktı:
Sonra da ortaya böyle shitpostlar çıktı:
👇
4. 31
31 sayısı tahmin ettiğiniz üzere mastürbasyon yapmak anlamında ancak gençler komik bulmadıkları içeriklerin altına 31 yazarak ’31 bile bundan daha komik / daha dikkate değer’ anlamında kullanıyorlar.
Bu nedenle de 31 sayısını gördükleri anda refleks olarak gülüyorlar.
5. Palamut
6. Bane
Durum YouTube’da Saniye adlı bir kanalın başlatmış olduğu bir sosyal deneyden ibaret.
Bane’nin tüm sürecini de buraya bırakalım:
7. Fiat 126
Hatta şarkının orijinal versiyonu da bu:
Ancak Türkiye’de bu durumu Recep İvedik ve Fiat 126 ile yerelleştirdiler. Tabii ortaya da bu tarz shitpostlar çıktı:😂
8. Anime kızları (gerçek değil!)
Sadece shitpostseverlerin değil aynı zamanda pek çok mizah sayfasında da görmeye aşina olduğumuz içeriklerden biri de anime kızları.
Maalesef gerçek değiller.😢
9. Ve son olarak, ‘Merhaba ben Volkan Konak’:
‘Hâlâ tüm bunların anlamı ne, çok saçma’ diye düşünüyorsanız;
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
13 yaş altının yaptığı şakaları tüm Z kuşağına yamamaya çalışmak
bu akımların bir çoğunun temelini İncisözlük ve Y kuşağı atmıştır. Tabi o zamanlar alt kültür olduğu için bu kadar gündem olmamıştı.
reddit.com kanka gir gez biraz anlarsın
Salak salak şeyler
Kız kıza tamam da erkek erkeğe de tamam