Görüş Bildir
Haberler
3 Gün İçinde Alınmayan Cenazeleri Valilikler mi Defnedecek?

3 Gün İçinde Alınmayan Cenazeleri Valilikler mi Defnedecek?

Onedio Medya
08.01.2016 - 15:35 Son Güncelleme: 08.01.2016 - 17:34

Güneydoğu’daki çatışma ve sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen kişilerin cenazeleri çatışmalardan dolayı gömülemiyorken, dün yönetmelikte yapılan bir değişiklikle “kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazeler gömülmesi için belediye veya devlet makamlarına teslim edilmesi ve cenazelerin tören yapılmadan gömülmesinin' önü açıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’in ilçelerinde devam eden operasyonlar ve çatışmalarda hayatını kaybeden birçok kişinin cenazesi sokağa çıkma yasakları nedeniyle defnedilemiyor. 

Bu nedenle cenaze sahipleri, Anayasa Mahkemesi’ne geçtiğimiz günlerde bireysel başvuruda bulundu. 

Anayasa Mahkemesinin vereceği karar beklenirken Adalet Bakanlığı, çatışma bölgelerinde teslim edilmeyen cenazeleri yakından ilgilendiren bir değişikliğe imza attı.

AGOS'ta yer alan habere göre, Adli Tıp Kurumu Kanunu Yönetmeliği’nde yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre üç gün içinde morgdan alınmayan cenazelerin, belediye veya mülki amire teslim edilerek gömülmesi kararlaştırıldı. 

Yeni yönetmelik maddesine göre, kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazeler gömülmesi için belediye veya devlet makamlarına teslim edilecek ve cenazeler tören yapılmadan kimsesizler mezarlığına gömülecek.

Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğin tam metni şöyle:

Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğin tam metni şöyle:

“1/7/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan ‘belediyeye teslim edilir’ ibaresi ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir. Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir’ şeklinde değiştirilmiş ve aynı bende ‘cevap verilmeyen’ ibaresinden sonra gelmek üzere “veya cevap verilmesine rağmen ailesi, yakınları veya yetkili temsilciliklerce üç gün içinde teslim alınmayan” ibaresi eklenmiştir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gözler Danıştay'da...

Gözler Danıştay'da...

Cizre’de yaralı bir kadına müdahale edilirken, açılan ateş sonucu hayatını kaybeden ve aradan geçen süreye rağmen cenazesi ailesini teslim edilmeyen Cizre  Devlet Hastanesi Sağlık Çalışanı Aziz Yural’ın ailesinin avukatları  Nuray Özdoğan ve Avukat Sertaç Ekinci  dün Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğin ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göredava dilekçesinde, Aziz Yural’ın yakınlarının sokağa çıkma yasağı sebebi ile cenazelerini teslim alamadıklarına dikkat çekilerek, “Bu durumda mülki idarenin veya belediyenin cenazeyi yakınları olmaksızın gömmesi telafi imkânsız zararlara sebebiyet verecektir. Unutulmamalıdır ki yakınının gömme hakkı kanun düzenlemelerde dahi düzenlenmesine gerek olmayacak derecede doğal ve kadim bir haktır” denildi. 

Kaynaklar: AGOS ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ynsemrebagiban

Doğru bir karar..PKK ve ordaki terörist yandaşları cenazeleri hatta bazı kendi destekçilerinin leşlerini tuzak olarak ya da propaganda amaçlı kullanıyordu..O... Devamını Gör

İkta Solork

orada sivillerden bahsediyor.

yakın odun niyetine gitsin yahu bu kadar teferruata ne gerek var

Sorgulayan

aslında devlet devlet olacak o pkk leşini alıp üstüne sözde pkk bayrağını asanları tam şöyle tenha bir yere gidince (merkezi yerde masum insanlar olabilir.) ... Devamını Gör