Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
25 Madde ile Sivas Katliamı; Dünü, Bugünü...
İki otel çalışanı ve 33 aydının diri diri yakılarak can verdiği Sivas katliamının üzerinden 29 yıl geçti. Katliamın davası 29 yıl boyunca türlü hukuksuzluklarla devam etti. Ve, 29 yıldır bıkmadan, usanmadan adalet arayan 'İnsanlık suçlarında zamanaşımı olamaz' diyenlerin mücadelesi bugün de her yıl olduğu gibi devam ediyor...
1) Aralarında Aziz Nesin’in de olduğu 33 aydın Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a geldi.
2) Pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak Sivas'a gelmişti.
3). Aziz Nesin’in Aydınlık Gazetesi’nde Salman Rüşdi’ye ait olan “Şeytan Ayetleri” kitabını yayınlaması tahrik gerekçesi olarak gösteriliyordu.
4) Olaylar, etkinliğin yapılacağı gün, yani 2 Temmuz 1993 günü, öğle saatlerinde başladı.
5) Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi'nden yeniden Hükümet Meydanı'na geldi. Hükümet Konağı'nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.
6) Göstericiler “Şeytan Aziz”, “Sivas Aziz’e mezar olacak” sloganları atarak otel önüne geldi.
7) Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.
8) Madımak katliamı olarak tarihe geçen olayda Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de aralarında bulunduğu 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.
9) Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu.
10) İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi.
11) Güvenlik güçleri kentte hakimiyeti ancak akşam saatlerinde, valilikçe ilan edilen "2 günlük sokağa çıkma yasağı" ile sağlayabildi.
12) 3 Temmuz günü otel en kaza dönmüştü...
13) Olaydan birkaç saat önce çekilen bazı kareler ise katliamın planlı olduğunu ortaya koyuyordu.
14) Olaydan bir gün sonra 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190'a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124'ü hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı, geri kalanlar serbest bırakıldı.
15) 26 Aralık 1994 yılında alınan kararla 22 sanık 15, 3 sanık 10, 54 sanık 3 ve 6 sanık 2′şer yıl ceza aldı. 37′si serbest bırakıldı.
16) Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000'de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrildi.
17) 21 yıldır bir türlü bitirilemeyen Sivas Katliamı davasında 13 Mart 2012’de görülen zamanaşımı duruşmasıyla kritik bir aşamaya gelindi.
18) Sivas Katliamı Davası’nda dosyaları ana davadan ayrılan 7 firari sanık hakkındaki davanın 13 Mart‘ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında; 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verildi.
19) Dava sürecinde firar eden Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak ve diğer 8 sanık halen yakalanamadı.
20) Sivas sanıklarının avukatlarının AKP'den vekil olması ise birçok kez gazetelerde haber oldu.
21) 2010 yılında Madımak Oteli’nin kamulaştırılma süreci başladı.
22) Katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınları, kamulaştırılan Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi için kampanyalar yaptı. Ancak bina, müze yerine bilim ve kültür merkezine dönüştürüldü.
23) Yine tepki çeken bir başka unsur ise, binada "anı köşesi" adı verilen panoya yazılan isimler oldu.
Panoya, katliamda hayatını kaybeden isimlerinin yanı başına, olayda ölen iki saldırganın da adı yazıldı. Bu karar, yakınlarını kaybeden ailelerin yüreklerini bir kez daha yaktı.
24) Otelin Kültür Merkezine mi müzeye mi dönüştürüleceği tartışılırken, otelin aşağısında açılan et lokantası büyük tepki aldı. Tepkiler üzerine lokanta başka bir yere taşındı.
25) Ve yıl 2022. 29 yıldır "İnsanlık suçlarında zamanaşımı olamaz" diyenlerin mücadelesi hala devam ediyor
Batık bir gemi
sönmüş yıldızlar gibidir…
Yitik adreslere benzer ölüm
yanık otlar gibi…
Sen bu şiiri okurken
ben belki başka bir şehirde
ölürüm.
Behçet Aysan (1949-1993, 2 Temmuz / Sivas)
Yorum Yazın
Maalesef örgütlü kötülüğün neler yapabileceğini gösteren vahşet. Madımakta insanlar yakılırken çığlıklar atanlar, alkışlayanlar, bıyık altından gülenler, oh ... Devamını Gör
Ülkücü işareti şaşırtmadı
Bu işareti yapan şahıs önceki duruşmalarda hep ibda-c işareti yapıyordu. Karar duruşmasinda aldığı emirle bunu ülkücülere mal etmek için bu şekilde davranara... Devamını Gör
anadolu irfanı