Görüş Bildir
Haberler
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey

etiket 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey

Hayata Destek Derneği
20.11.2015 - 12:23 Son Güncelleme: 20.11.2015 - 16:26

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi de Ne?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girdi. 193 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Türkiye de 14 Ekim 1990'da imzaladığı sözleşmeyi 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımladıktan sonra yürürlüğe soktu. Sözleşme yürürlüğe girdi girmesine ama üstünden geçen 20 yıla rağmen Türkiye'de hala 400.000'i tarımda çalışan bir milyona yakın çocuk işçi, çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları ve çatışma ortamında kaybedilen çocuklar var. Bunun yanı sıra Suriye savaşından kaçarak Türkiye’ye sığınan ailelerin çocukları, mülteci çocuklar da var.  Ancak bu çocukları kim gözetiyor, kim bu çocukları görüyor?

Biz tam da bugün herkesi  #BenBuradayım demeye çağırıyoruz. Gelin çocuk haklarının bazılarını beraber hatırlayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Madde #1: Çocuğun Tanımı

Fotoğraf: Servet Dilber

On sekiz yaşından küçük olan herkes çocuktur.

Büyümüş de küçülmüş olsun olmasın, kocaman insan gibi görünsün görünmesin, artık ağabey, abla olsun olmasın, 18 yaşından küçük herkes çocuktur. Aması yok.

Madde #6: Yaşam ve Gelişim Hakkı

Madde #6: Yaşam ve Gelişim Hakkı

Çocuklar hayatta kalmalı, özgürce yaşamalı ve gelişmelidir. Bunu sağlamak ise tüm devletlerin görevidir. Hükumetlerin bunun karşısında mazeretleri olamaz.

Madde #12: Çocuğun İfade Hakkı

Fotoğraf: Servet Dilber

Çocukları etkileyecek kararlar alınırken, görüşlerini oluşturma yeteneğine sahip her çocuk görüşlerini serbestçe ifade edebilmelidir.

Çocuğun görüşüne gereken özeni göstermek ise yetişkinlerin görevidir.

Madde #19: Korunma

Madde #19: Korunma

Sözleşmeye taraf devletler çocukların her türlü ihmal, istismar ve şiddet karşısında gerekli tüm yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri almalıdırlar.

Çocuklar kendilerini savunabilecek durumda değiller, bu işi yetişkinler ve devletler yapmalıdır.

Madde #22: Mülteci Çocuklar

Madde #22: Mülteci Çocuklar

İster tek başına olsun isterse ana–babası veya herhangi bir başka kimse ile birlikte bulunsun, mülteci statüsü kazanmaya çalışan ya da uluslararası veya iç hukuk kural ve usulleri uyarınca mülteci sayılan bir çocuk, bulunduğu ülkedeki çocuklarla aynı haklara sahiptir.

Çocuk her yerde çocuktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Madde #27: Yaşam Standardı

Madde #27: Yaşam Standardı

Taraf Devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişimini sağlayacak yeterli bir yaşam standardı sağlayacağını temin eder.

Çocukların gelişiminde öncelikle sorumlu aileleri ya da vasileridir ancak devletler ailelere yardımcı olmak için gerekli önlemleri alır.

Madde #30: Ayrımcılık

Madde #30: Ayrımcılık

Elbette çocuklar dahil hiç kimse renklerine, cinsiyetlerine, tabiiyetleri ve inançlarına göre farklı muameleye tabi tutulamaz.

Ve çocuklar kendi kültürlerinden, kendi inançlarında ve dillerinden yoksun bırakılamaz.

Madde #32: Çocuk Emeği

Madde #32: Çocuk Emeği

Çocuklar ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmaya karşı korunma hakkına sahiptirler.

Çocuk işçi olmaz.

"Ben Buradayım" ve benim de haklarım var!

"Ben Buradayım" ve benim de haklarım var!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü, 192 diğer ülke ile birlikte Türkiye’nin de imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi ile tanınan ve korunan haklarımın günü... 

Başta insanca yaşama sonra ise sağlıklı bir birey olarak gelişme hakkım için destek olmak sizin elinizde. Ben bir çocuğum, benim farkımda olmak, haklarımı korumak, onlara sahip çıkmak siz yetişkinlerin elinde.

Nasıl mı?

Bizim için çalışan sivil toplum kuruluşlarına yardım yaparak, bu kurumlarda gönüllü olarak çalışarak ve haklarımı anlattığım bu listeyi daha çok insanın görmesi için paylaşarak bana ve arkadaşlarıma yardım edebilirsiniz.

Unutmayın, Ben buradayım, ben de varım.

Hayata Destek vermek için tıklayınız

Fotoğraflar: Servet Dilber

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
51
14
9
5
4
2