1934'ten Beri Meclis'e Giren 10 Bin 785 Vekilden Sadece 495'i Kadın
Kadınların seçilme hakkı kazandıkları 1934'ten Kasım 2015'e kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) giren 10 bin 785 vekilden sadece 495'i kadın oldu.
Pozitif ayrımcılığa yönelik düzenlemeler ve uygulamalara rağmen kadınların iş, eğitim, siyaset ve sosyal yaşamda eşit bireyler olması konusunda dünya genelinde hâlâ istenilen seviyelere ulaşılamadı.
Söz konusu olumsuzluk, kadınların demokrasilerde temsil edilmesinde de devam ederken, Türkiye'de seçilme hakkı kazandıkları 1934'ten Kasım 2015'e kadar meclise giren 10 bin 785 vekilden sadece 495'i kadın.
İlk kadın bakan 33. Hükümet'te
Kadınların siyaset alanındaki mücadeleleri, 1971'de Nihat Erim başbakanlığında kurulan 33. Hükümet'te ilk kez bakan olarak görev almalarıyla devam etti. Parlamento dışından Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görevlendirilen Türkan Akyol, ilk kadın bakan olarak tarihe geçti.
Yıldırım Akbulut'un başbakanlığında kurulan 47. Hükümet'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alan İmren Akyut ise 'milletvekili seçilen ilk kadın bakan' oldu.
Yorum Yazın
türkiyede kadına şiddet yoktur diyen insan artıgını bakan yaparsan tabi ki kadına şiddette durmaz kadının toplumda yeride olmaz....daha 1 yıl olmadı hamile k... Devamını Gör
Bu ülkede baş örtüsü yüzüne okuyamadık diye mağdura yatanların emin olun %90 ı atatürk düşmanıdır...Ulan atatürk olmasa sen zaten okuyamazdın geri zekalı, oy... Devamını Gör
Peki 28 şubatta başörtülü öğrenciler okuyabildimi?
Ayrışma toplum hayatında olduğu kadar siyasi yapının tamamında da var. Partilerin kadın kolları diye ayrı bir yapılanması var, daha bu noktada bir ayrışma ya... Devamını Gör