Görüş Bildir
Haberler
100 Liranın 35 Lirası Vergi

100 Liranın 35 Lirası Vergi

Yasin Karakuş
03.03.2014 - 11:30 Son Güncelleme: 03.03.2014 - 15:07

100 Liranın 35 Lirası Vergi

Elektrikten alınan 8 ayrı çeşit vergi karşısında çaresiz olan vatandaşlar, hiçbir şey yapamadıklarını ve alınan bu paralara rızalarının olmadığını söylüyor

Bir elektrik faturasında kayıp kaçak bedeli, PSH olarak gösterilen perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli, dağıtım bedeli, TRT payı (kayıp-kaçak payı ve aktif enerji üzerinden her ay yüzde 2 olarak peşin ödeniyor), Enerji Fonu (yüzde 1) ve Belediye Tüketim Vergisi adı altında 8 çeşit bedel bulunuyor. 100 liralık bir faturanın yaklaşık 65 lirası aktif enerji bedeli olurken 35 lirası vergiye gidiyor.

“BİLMEDİĞİMİZ İÇİN KAFALARINA GÖRE VERGİ ALIYORLAR”

Vatandaş elektrikten bu kadar fazla vergi alınmasını istemiyor. Bu kadar fazla bedelin alınmasının büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen Adnan Dağlı, “Bunlardan şikayetçiyiz. Bizden bunu kesiyorlar. Bunu vatandaşımız çok fazla da bilmiyor, durumun fazla farkında da değil. Faturaya gördüğü zaman, faturada ki miktarın hepsini, kullandığı elektrik tutarı olarak biliyor. Ama yapacağımız bir şeyde yok. Halkımız çok fazla bilmediği için de rahat rahat istedikleri miktarı alıyorlar. Mecburen elektrik kullanıyoruz. Kullanmama gibi bir imkanımız da yok. Bu yapılan doğru değil ama artık insaflarına kalmış. 30 liralık elektrik kullandıysak, neredeyse 30 lira da vergi ödüyoruz. Eğer mümkünse biz bu vergilerin kaldırılmasını istiyoruz.

“ALINAN VERGİYE RIZAMIZ YOK”

Mustafa Selvi ise, “Vergileri biliyoruz. Farklı farklı bir çok yere, bizimle alakası olmayan yerlere vergi ödüyoruz. Aslında ödemekte istemiyoruz. Ama yapacak bir şey yok. Onlar bizden zorunlu olarak bu vergiyi aldıkları için elimizden bir şey gelmiyor. Yalnız biz bunu kendi rızamızla vermiyoruz. Bunu bilsinler.” diye konuştu.

“ALAKALI, ALAKASIZ HER YERE VERGİ VERİYORUZ”

Bir çok yere farklı isimler altında vergi verildiğini dile getiren Mehmet Solak “Bir sürü vergi ödüyoruz. Çoğunun nereye gittiğini de bilmiyoruz. Mesela TRT payı var. Elektrikle TRT’nin arasında nasıl bir alaka var da biz TRT’ye vergi ödüyoruz. Bunun dışında perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli vergileri ödüyoruz. Yani adamlar bizden elektriğin parasını aldıkları gibi bir de elektrik parası alıyor, sayaçları okumak için para alıyor. Bu başlı başına bir saçmalık. Resmen enayi yerine koyuluyoruz.”dedi.

Kaynak: http://www.anadoludabugun.com.tr/100-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0