Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede "İpinizi Çeken Adam" Dilkeş Kârdâr

10 Maddede "İpinizi Çeken Adam" Dilkeş Kârdâr

Kedi Kitty
24.12.2014 - 22:52 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 15:43

Hızlı mı? Hayır, çok hızlı!

'Türkçe Rap dinlemek istiyorum ama şöyle esaslı bir şeyler olsun.' diyorsanız dinlemeniz gereken rap müzik sanatçılarından biri kesinlikle Dilkeş Kârdâr. Rap müziğinin 'hızlı hızlı bir şeyler söylüyorlar' şeklinde nitelendirildiği canım ülkemizde sanılanın aksine 'gerçekten hızlı' yalnızca bir kaç rapçi vardır ve 'flex' olarak adlandırılan bu tarzın en iyi temsilcilerinden biri de Dilkeş'in ta kendisidir. Bu yüzden duyduğunuz her rap şarkısına hızlı diyenlerdenseniz, Dilkeş Kârdâr'a yetişmeniz için en yakın hızlı trene atlamanızı öneririz. Müziği kadar kendisi de 'sıradışı' bu adamı 10 maddede inceledik. Gelin birlikte göz atalım.

10. "Tebessüm Sadakadır."

10. "Tebessüm Sadakadır."

Bir kereliğine de olsa bir Dilkeş konserine ya da bir imza gününe gittiyseniz bu bilekliği çok büyük bir ihtimalle gördünüz demektir. Dilkeş'in 'Tebessüm Sadakadır' hadisini sürekli kolunda taşımasının elbette bir nedeni var; sürekli gülümsüyor olması. Öyle ki gülümsemeden duramadığı için fotoğraf çekimlerinde zorlanıyormuş. Bu bilekliğin talibi de epey fazla. Gülümsemesi hayranlarının da hoşuna gidiyor olacak ki, Dilkeş'in resmi sayfalarının hemen hepsinde şu yorumu görmüş olmanız muhtemel; 'Çok güzel gülüyorsun.'

9. Severim de Döverim de!

9. Severim de Döverim de!

Bir Dilkeş Kârdâr hayranıysanız ailenizden biriyle konuşuyor gibi hissedebilirsiniz. Derdinizi dinler, sorununuza çare bulmaya çalışır ancak fırça yemeniz de an meselesidir. Konserlerinin bir kısmını mutlaka hiphop kültürüne katkı sağlamada çok sığ bir noktada kalmalarından yakındığı dinleyiciyi gayet açık bir şekilde azarlamaya ayırır. Gözünüzün içine bakarak, direkt yüzünüze lafını söyler. Kendinizi sizi azarlayan bir adamı çılgınlar gibi alkışlarken buluverirsiniz.

8. Beni de Fazıl Say

8. Beni de Fazıl Say

Dilkeş Kârdâr sıkı bir Fazıl Say hayranı. Müzik kariyeri için zirve noktasını Fazıl Say ile aynı sahnede ortak bir kompozisyonda buluşmak olarak görüyor. Bu arada hiç bir nota eğitimi almamasına rağmen Dilkeş'in parmakları da hiç fena sayılmaz.

7. Based On a True Story

7. Based On a True Story

Dilkeş'in en çok bilinen ve bugüne kadar en çok dinlenen şarkısı 'Kaldı İzleri'nin klibindeki hikaye Dilkeş'in çocukluğunun bir kısmına ışık tutuyor aslında. Küçüklüğünden beri çeşitli işlerde çalışan Dilkeş Kârdâr şarkılarında bu deneyimlerine mutlaka yer veriyor. Satış danışmanlığından, inşaat işçiliğine, kendi işinin patronluğundan, ses sistemi uzmanlığına kadar bir çok iş yapmış genç müzisyen. En başarılı olduğu işi söylememize gerek yok herhalde.

6. Ali İlkan vs Dilkeş Kârdâr

6. Ali İlkan vs Dilkeş Kârdâr

Gerçek adı Ali İlkan Hallı olan Dilkeş'in ailesindeki hemen hemen her erkeğin iki ismi var ve isimlerindeki sesli harfler birbirini tekrar ediyor. Dilkeş ismi ise kendisi gibi rap müzikle ilgilenen abisinin ona verdiği sahne ismi. Duyduğu ilk andan itibaren kendisiyle özdeşleştirdiği bu ismi değiştirmeyi hiç bir zaman düşünmemiş. Dilkeş Farsça'da 'gönül çeken' demek. Kârdâr'ı ise vallahi biz de bilmiyoruz.

5. "Dünya adlı gezegende, kapladığım mekanın hakkını, yazmakla veriyorum."

5. "Dünya adlı gezegende, kapladığım mekanın hakkını, yazmakla veriyorum."

John Updike abimiz böyle demiş. Eğer haklıysa Dilkeş Kârdâr kapladığı mekanın hakkını fazlasıyla veriyor. 10 yıldır hiç ara vermeden yazan rapçinin 300'den fazla şarkısı olduğu tahmin ediliyor. Bunun yanında hiç kaydetmediği yüzlerce şarkı sözü de şarkıya dönüşmeyi bekliyor. Henüz okuyucuyla paylaşmadığı 'Mezarcı Kadim' adında bir de hikayesi bulunan Dilkeş'in 18 yaşındayken kaydettiği ancak stüdyodaki bir aksaklıktan dolayı iki kere üst üste tamamı silinen '18' adını verdiği hiç yayınlamamış ve maalesef yayınlanamayacak bir de albümü varmış.

4. Backvocal mi? O da nesi?

4. Backvocal mi? O da nesi?

Hiç bir Dilkeş Kârdâr konserinde backvocal göremezsiniz. Çünkü yok. Neden mi? Hem o hıza yetişmek hem de her şarkıda en az 250 farklı kelimeyi ezberlemek biraz yetenek ister.

3. Otobiyografik Şarkılar

2. Railgun; Bir Dönüm Noktası

2. Railgun; Bir Dönüm Noktası

'Railgun' albümünü hala dinlemediysen Türkçe rap tarihinin en iyi albümlerinden birini dinlemedin demektir. Zira albüm yalnızca içerik değil sound olarak da Türk hiphopı için çok iyi bir örnek. Dilkeş'in göz bebeği desek yanlış olmaz çünkü, bu albümü çıkarmak için tamamiyle hazır olmasına rağmen tam 2 sene beklemiş. Hiç bir parçasına klip çekilmeyen albümden yalnızca 2bin adet basılmış ve tamamı satılmış bu albümlerin. Dilkeş'in müzik yolculuğundaki en önemli adımının tüm bu tanıtım, promosyon eksikliğine karşın Railgun albümü olmasının en büyük kanıtı da konserler sırasında albümden bilmedikleri şarkılarda bile coşan seyirci. Albüme adını veren 'Railgun' şarkısında zıplayanlar ne demek istediğimi anladılar :)

1. Saçsız Kral!

1. Saçsız Kral!

Sahnede olmak güzeldir ama sahnede güzel bir amaç için bulunmak çok daha güzeldir. Dilkeş tam bir sosyal sorumluluk projesi insanı. Yardım konserlerinde yer almayı seviyor, işitme engelliler için bir çok ünlü isimle bir proje hazırlıyor, dünyanın farklı ülkelerinden kadın rapçilerle kadınların sorunlarından bahseden şarkılarda buluşuyor, en önemlisi dinleyicisini önemsiyor ve ne yaparsa yapsın eğlenerek, eğlendirerek yapıyor. Dilkeş hayranı olmak için bir kaç yeterli sebep. O zaman bizde diyoruz ki sizin taç takmış krallarınız varsa, bizim de mahallemizin delikanlısı saçsız kralımız var!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
8
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın