Görüş Bildir
Haberler
'İlk Canlılardan Önce DNA Vardı'

'İlk Canlılardan Önce DNA Vardı'

Ulaş
29.05.2014 - 18:12

'İlk Canlılardan Önce DNA Vardı'

Bilim insanları, DNA'nın yapı taşlarının Dünya'nın ilk zamanlarında var olan kimysallar aracılığıyla doğal olarak ortaya çıkmış olabileceğini savundu. Teori kanıtlanırsa, DNA'nın ilk canlıların belirlemesinden önce var olduğu kanıtlanacak.

DNA, yaşamın kendisinden daha eski olabilir. Yeni araştırmalar, DNA'nın henüz ilk canlılar belirmeden önce doğal olarak ortaya çıkmış olabileceğini öne sürdü. Teoriyi savunan bilim insanları arasında yer alan California Üniversitesi'nden Christopher Switzer, 'DNA nükleotitlerinin yeryüzünde doğal olarak var olduğunu düşünmek daha mantıklı. Organizmalar, daha sonra DNA'yı kullanmayı ve molekülü kendi bünyelerinde geliştirmeye başlamış olabilir. Bu durum, doğadaki DNA kaynaklarını da zamanla azaltacaktır' ifadesini kullandı.

Bilim insanları, her ne kadar Dünya'daki her türlü yaşam formu için esas olsa da, yaşamın DNA değil, RNA ile başladığını düşünüyordu. Birçok karmaşık şekle bürünebilen ve farklı moleküllerle bağdaşabilen RNA, kimyasal reaksiyonları hızlandırdığı gibi DNA'ya kıyasla daha basit bir yapıya sahip. Ancak DNA'nın bilgi saklama özelliği, yaşamın esası olarak bu molekülü öne çıkardı. Öte yandan RNA organizmaları DNA'nın ilk kaynağı olarak gösterildi.

University College London araştırmacısı Matthew Powner ve ekibi, 2009 yılında Dünya'nın ilk zamanlarında bulunduğu düşünülen kimyasalları kullanarak, RNA'yı oluşturan dört nükleotitten ikisini sentezlemeyi ve RNA oluşturmayı başardı. Başarıları, RNA'nın doğal olarak ortaya çıktığını ve hayatın da bu şekilde başladığı düşüncesini destekledi.

'Doğal' DNA geliştirmeyi de başardılar

DNA'yı oluşturan nükletitlerin, RNA nükleotitlerinden farklı şeker içermesi, bugüne kadar bilim insanlarını zorlamıştı. Dünya'nın oluşumundan sonraki dönemde bulunduğuna inanılan kimysalları kullanan araştırmacılar, DNA'da bulunan şekerin benzerini oluşturmayı başardı.

Yine de doğada kendiliğinden oluştuğuna inanılan DNA nükleotitini geliştirmek için birkaç yılları olduğunu belirten Switzer, yaşamın öncesinde DNA'nın var olduğunu kanıtlamaya yaklaşabilir.

Switzer, RNA nükleotitlerinin DNA nükleotitlerine dönüştürülmesi için canlıların özel enzimlere ve enerji ye ihtiyaç duyduğunu belirtirken, ilk canlıların bunu yapmış olabileceğini öne sürdü. Switzer, 'DNA, keşfetmeden önce yararlı olacağını bildiğiniz bir icat gibi. Organizmalar onu alarak, daha sonra işleyecek araçları geliştirmiş ve faydalanmayı öğrenmiş olabilir' dedi.

  • Daily Galaxy / Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ilk...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın