Görüş Bildir
Haberler
'Daha Az Zarar Veren Bir Yolu Yok'

'Daha Az Zarar Veren Bir Yolu Yok'

adem kara
02.05.2014 - 17:12
İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Taksim gibi yerleri mitinglerin merkezi olmaktan çıkarmak gerektiğini belirterek, 'Taksim'i kapattığınızda bütün oradaki esnaf huzursuz oluyor, ticari hayatları kesintiye uğruyor.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Taksim gibi yerleri mitinglerin merkezi olmaktan çıkarmak gerektiğini belirterek, 'Taksim'i kapattığınızda bütün oradaki esnaf huzursuz oluyor, ticari hayatları kesintiye uğruyor. Biz olabildiğince en iyi kamu hizmetini sunmaya çalışıyoruz' dedi.

Ala, katıldığı bir televizyon programında, İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenlere Yenikapı'yı gösterdiklerine dikkat çekerek, 'Yenikapı her şeyi hazırlamış bir meydan. Olmadı Kazlıçeşme var, Maltepe var. Yani İstanbul'da kamu hizmetini, güvenlik hizmetini rahatça sunabileceğimiz, beklenmedik bir durumda tahliye edebileceğimiz, vatandaşımızın rahatlıkla ulaşabileceği meydanları hazırlamış durumdayız. Hatta Yenikapı'ya gelenler için ücretsiz ulaşım hizmeti verilecekti' ifadelerini kullandı.

'POLİSİMİZ GÖREVİNİ TAM ANLAMIYLA YERİNE GETİRDİ'-

'Biz de gerekli güvenlik önlemlerimizi almıştık. Olabildiğince minimum zararla, hem kamuya hem de gösteri yapanlara minimum zararla bu meseleyi çözmeye odaklanmıştık. Burada polise orantısız bir güç kullanıldı, molotoflarla, sapanlarla ama polisimiz dün görevlerini tam anlamıyla yerine getirdi. Çok teşekkür ediyorum. Orantısız güç kullanıldığı iddiası ciddi bir bulguya dayanır bize iletilirse, biz bunu tabi ki değerlendiririz, soruştururuz; ama polisimiz de diğer vatandaşlarımızın güvenliğini hakkını, hukukunu koruyacak tedbirleri almak zorundadır, görevi ve yetkisi budur. Başka vatandaşlarımızın hak ve hukukunu korumaya çalışırken orada toplananları dağıtırken yine o işle ilgisi olmayan bazı vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmesine neden olabiliyorsunuz. Su kullanıyorsunuz, gaz kullanıyorsunuz ve olabildiğince eğitimli biçimde kullanılmaya çalışılıyor. Toplumsal müdahale araçları, en az zarar verecek biçimde kanunsuz gösteri yapanları düşünülerek geliştirilmiş araçlardır. Eskiden daha çok cop olurdu, o daha yaralayıcı. Gaz, arzu edilmeyen bir şeydir, kimse arzu etmez ama kurallara uymayanları kanunların gerektirdiği biçimde dağıtmanın da daha az zarar veren başka bir yolu henüz yok.'

'TAKSİM BU TÜR TOPLANTILARA UYGUN MEKAN DEĞİL'-

Ala, hiçbir zaman kutlamaların karşısında olmadıklarını öne sürerek, 'Ama hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyen kişilerin belli sorumluluklar var. Başkalarına saldırmayacaksınız, kamu malına zarar vermeyeceksiniz ve siz hakkınızı kullanırken başka insanlar sizin hakkınızı kullanmanızdan dolayı zarar görmeyecek. Taksim'i kapattığınızda bütün oradaki esnaf huzursuz oluyor, ticari hayatları kesintiye uğruyor. Buna izin veremeyiz. Biz olabildiğince en iyi kamu hizmetini sunmaya çalışıyoruz' dedi.

Ala, temel gerekçenin 'güvenlik mi, yoksa artık Taksim'in miting alanı olmaktan çıkarılmak istendiği mi' sorusuna, 'İkisi bir arada. Sadece güvenlik de değil, Taksim bu tür toplantılara uygun mekan değil. Artık Taksim gibi yerleri bu tür konuların merkezi olmaktan çıkarmak lazım' yanıtını verdi.

İlk defa dün Sıhhiye-Kızılay arasında kullanılan 'çelik kale'ye değinen Ala, şunları ekledi:

'Olabildiğince vatandaşımızla polisimizi karşı karşıya getirmeden, alabileceğimiz teknik önlemleri alarak meseleleri çözmeye çalışıyoruz. Orası için dizayn edilmiş değil, maçlar için dizayn edilmiş bir önlem. Önemli olan zarar vermeden bir toplumsal olayı önlemektir. Estetiği çok iyi olmamış olabilir, sonuçta orada moda defilesi yapmıyoruz.

Milletvekillerimiz Meclis'te veya dışarda olup biteni eleştirebilirler ama illegal bir gösterinin içinde olmamaları gerekir. Bizim idari tasarruflarımızı eleştirebilirler, daha iyi hangi kararları alabilirdik bunları önerebilirler ama polisin, devlet görevlilerinin karşısına yasal olmayan bir gösteride çıkmamaları beklenir. Bir milletvekilimizle ilgili aslında gözaltına alınan bir kişinin gözaltına alınmasını önlemeye çalışırken bazı fotoğraf kareleri yansıdı. Nitekim polisin o kişiyi gözaltına alınmasını da engellemiş.'

Son Dakika

Kaynak: http://www.sondakika.com/haber/haber-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0