Sürücüsüz otomobil teknolojisinin eksiksiz haliyle son kullanıcıya ulaşması için belli ki uzun yıllar beklememiz gerekmeyecek. Fakat sürücüsüz otomobilin kazaya sebep olması veya karışması durumunda kimin suçlu olacağı sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor. Volvo, 50 bin kişilik anketinde bu soruyu sordu ve cevaplayanların yüzde 79’u, sorumluluğun üreticiye ait olması gerektiğini söyledi.
Londra merkezli The Mill isimli firmanın geliştirdiği Blackbird isimli araç, bilgisayar ortamında her türlü aracı üzerine kılıf olarak giymeye olanak sağlıyor.
0'dan 100 kilometre hıza 1.513 saniyede çıkarak dünyanın en hızlı aracı ünvanı artık bir elektrikli araca ait. Bu aracın rekorundaki en büyük etken ise karbon fiber malzemeden üretilmesi olarak söyleniyor.
Şu ana kadar her yarışta en hızlı pit stopları yapan takım Williams olmuştu. Bakü’de ise Williams daha da hızlanarak Felipe Massa’nın lastiklerini yalnızca 1.92 saniyede değiştirmeyi başardı.
Michael Woolson ve eşi Tesla Model X araçlarını otomatik pilota aldıktan sonra seyahat anında kimilerine göre gerekli kimilerine göre gereksiz bazı aktiviteleri parodi olarak kaydetti. Çift her ne kadar sorumsuzca davranıyor gibi gözükse de diğer araç sürücülerini tehlikeye sokmamak için görüntülerini kısa tutmuşlar.
Her sitede zaman zaman ismi Ferrari olan her aracı belirli aralıklarla dünyanın en hızlı otomobili yaparlar. Listede bulunan araçlar sadece yola çıkma izni alan ve seri üretime girmiş en hızlı arabalardır.
Tesla Model S aracını otomatik pilota alan bir kişi şoför koltuğunda uyurken böyle kaydedildi. Elon Musk'ın göz bebeği araçlar geleceği şekillendirirken sürücülere çok fazla kolaylık sağlıyorlar.
Formula 3 Avusturya yarışında 3 aracın karıştığı feci bir kaza yaşandı. Ryan Tveter'in kontrolünü kaybedip toprak zemine çıkarak piste dönmesinin ardından arkasında oluşan toz bulutu yüzünden kendisini görmeyen Peter Li Zhi Cong tüm süratiyle arkadan çarptı. İki araç paramparça olurken yine arkadan gelen Pedro Piquet'te kazaya karışan bir diğer isim oldu. Ryan Tveter ve Peter Li Zhi hastaneye kaldırıldı.
Geçtiğimiz haftalarda başlayan 'Tarihi Monaco Grand Prix'sinde dünyanın en pahalı klasik arabalarının açık artırması gerçekleşti. Business Insider'ın haberine göre, resmi Formula 1 yarışından iki hafta önce bu dalın en zorlu pistlerinden biri olan bu sahnede, klasik otomobiller Victoria's Secret defilesini aratmadı.Zamanının altın zırhlı şövalyeleri, seyircisini lüks detaylarıyla büyülerken, motor sesleriyle de dünkü çocuk olmadıklarını bir kez daha hatırlattı.Artırmadaki sonuçlar çeşitliydi tabii. Kimi araçlar, örneğin pek nadir 275 GTB/4 NART Spyder Ferrari satılamazken, bazıları da dudak uçuklatacak fiyatlara alıcı buldu.İşte o araçlar:
Google, sürücüsüz otomobil testlerini farklı eyaletlere ve farklı hava ve yol koşullarına taşıyor. Şirket,sürücüsüz otomobil testleri yapacak takım arkadaşları aradığını duyurduğu bir iş ilanı yayınladı.
San Diego merkezli bir elektronik firması eski model bir V8 motorlu Ferrari 308 GTS'i alarak baştan yaptı. 415 beygirlik canavarı, elektrikli hale getirdi.
İngiltere'de yaşayan 21 yaşındaki Sadiq Rahman, yağmurlu havada kontrolünü kaybettiği aracı yaptığı manevralar ile tekrar yola sokarak olası bir kazayı önledi. Dailymail'e verdiği röportajda ise, ehliyetini aldığı 3 yıldan beri hiçbir kaza yapmadığını ve bu son olayda da içgüdüsel olarak aracını toparlayabileceğini düşündüğünü söyleyerek bunu da oynadığı araba oyunlarına borçlu olduğunu söyledi.
Japon üretici Honda'nın lüks kolu Acura, aslında Isuzu Trooper'ın düpedüz kendine süslenmiş versiyonu. 190 HP güç üreten 3.2 litrelik benzinli V6 ile 215 HP güç üreten 3.5 litrelik benzinli V6 üniteye sahip. Fakat 2001 yılında yerini MDX'e bıraktı.
BMW 3 serisi, büyük ölçüde modern çağın en iyi spor sedanlarından biri olarak kabul edilebilir. Donut Media, bu spor aracın 1975'ten günümüze kadar gelen değişimini kısa bir animasyon haline getirdi.
Bu sürücüsüz araçları, yıl dolmadan Singapurlular okul ve iş ulaşımı için kullanabiliyor olacaklar. Bu POD'lar elektrik ile çalışıyorlar ve kampüs gibi küçük yerleşim yerlerinde akıllıca yol alabiliyorlar. Lityum bataryaları ile çalışan bu araçların kendilerini şarj edebilmeleri için çıktıkları üsse geri dönmeleri gerekiyor.