Yapay Zeka İnsan Düşüncelerini Yazılı Metne Çevirdi! Hastalar İçin Kolaylık Sağlayacak
Bilim insanları tarafından tasarlanan bir kask sayesinde insanların düşünceleri yapay zeka kullanılarak yazılı bir metne dönüştürüldü.
Bilim insanları, büyük dil modelleriyle eğitilen yapay zekanın bir kask yardımıyla zihin okumaya başladığını duyurdu.
NTV'nin NewScientist'ten aktardığı habere göre, bir grup bilim insanı, sadece sensörlerle dolu bir kask ve yapay zeka kullanarak, bir kişinin düşüncelerini yazılı kelimelere dönüştürebileceklerini açıkladı.
Çalışmada katılımcılar, kafa derilerinden elektriksel beyin aktivitesini kaydeden bir başlık takarken metin pasajlarını okudular.
Bu elektroensefalogram (EEG) kayıtları daha sonra DeWave adı verilen bir yapay zeka modeli kullanılarak metne dönüştürüldü.
DeWave modelinin beyin sinyallerinin belirli cümlelerle eşleştiği ve çok sayıda örneğe bakılarak eğitildiği belirtildi.
Örnek olarak 'merhaba' demeyi düşündüğünüzde, beyniniz belirli sinyaller gönderileceği kaydedildi.
DeWave, bu sinyallerin farklı kelime veya cümleler için birçok örneğini görerek bu sinyallerin 'merhaba' kelimesiyle nasıl ilişkili olduğunu öğreniyor.
DeWave beyin sinyallerini iyi bir şekilde anladıktan sonra, ekip bunu ChatGPT'ye güç veren yapay zekaya benzer açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı.
Bu LLM, cümleler kurabilen zeki bir yazar gibi olduğu ve bu yazara DeWave'den gelen sinyalleri cümleler oluşturmak için bir rehber olarak kullanması gerektiği talimatı veriliyor.
Son olarak ekip, EEG verilerine dayanarak cümle yazma konusunda daha da iyi olmak için hem DeWave'i hem de dil modelini birlikte eğitti.
Araştırmacılar, sistemin daha da geliştirilmesiyle, felç geçirenler gibi konuşma yetisini kaybetmiş kişiler için iletişimde kolaylık sağlayacağı öngörülüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Hocam ülke şartlarında zihnim okunur, satırlara dökülürse felaket olur:) Tabi öte yandan felçli hastalar için gerçekten büyük kolaylık. Umarım geliştirilme s... Devamını Gör
bence de hastalar için çok çok faydalı.. ama umarım kullanım alanı fazla genişleyip bizi de kapsamaz... şahsen benim ara ara düşündüğüm ile dile getirdikleri... Devamını Gör
İş yerine gelmemeli bu teknoloji 😁