Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yalıtım İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Yalıtım İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Soru: Binalarda ısı yalıtımı ile ilgili uyulması gereken standart ve yönetmelikler nelerdir?
Cevap: TS 825 – Binalarda Isı Yalıtım Kuralları ve Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği (BEP) binalarda ısı yalıtımı yaptırılırken uyulması gereken kurallardır.
Soru: BEP-HY ve BEP-TR Nedir?
Cevap: BEP Hesaplama Yöntemi (BEP-HY), BEP Yönetmeliği kapsamına giren binaların yıllık m² başına düşen enerji tüketim miktarını ve buna bağlı olarak CO² salımını nasıl hesaplanacağının yol haritasıdır.BEP-TR, İnternet tabanlı bir yazılımdır. BEP Hesaplama Yönetmiş sonuçlarına göre binanın enerji performansı ve emisyon salım sınıfı belirlenecektir. Program, BEP Hesaplama yöntemi üzerinden binaya uygun enerji kimlik belgesini üretir.
Soru: Kat mülkiyeti kanunu gereği binada ısı yalıtımı yaptırılmasına karar verilmesi için ne kadar çoğunluk yeterli olur?
Cevap: Kat mülkiyeti kanunu gereği % 51’lik çoğunluğun sağlandığı durumlarda apartman ve/veya site yönetimi yetki verilerek ısı yalıtımı yaptırılır.
Soru: Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Cevap: Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
5 Aralık 2009 tarihinde yayınlanan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği gereği 01.01.2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alacak binalarda enerji kimlik belgesi hazırlanması zorunludur.
Enerji Kimlik Belgesi asgari olarak binanın enerji ihtiyacı,enerji tüketim sınıflandırması,yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içerir.Enerji Kimlik Belgesinde,binanın kullanım alanı başına düşen yıllık enerji tüketimi ve sera gazı salınımı ‘’A’’ ile ‘’G’’ arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılacaktır. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.
Soru: Enerji Kimlik Belgesi Kim Düzenler ?
Cevap: Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Enerji verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenir. Proje aşamasındaki yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi ise Serbest Mühendislik ve Müşavirlik şirketleri tarafından düzenlenir.
Soru: Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu mudur?
Cevap: Evet zorunludur. 5 Aralık 2008 Tarihli 27050 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Binalarda enerji Performansı Yönetmeliği” ile yeni veya mevcut binaların Enerji kimlik belgesi almasını zorunlu kılmıştır.Yeni bina yaptıracaksınız Enerji Kimlik Belgesi olmadan ruhsat alamazsınız.
Mevcut binanıza en geç 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundasınız. Eğer binayı kiralayacaksanız veya satacaksanız Eneri Kimlik Belgesi olmadan bu işlemleri yapamazsınız.
Soru: Binanın Enerji sınıfının yüksek çıkmasının avantajlar nelerdir ?
Cevap: Binanın Enerji sınıfı, yıllık enerji ihtiyacını ve dolayısıyla yıllık enerji tüketimini işaret etmektedir. Örneğin Sınıfı A olan bir binanın ısıtılması, soğutulması, havalandırması için harcanarak enerji miktarı Enerji Sınıfı G olan binaya göre çok daha az olacağından bu bina alım-satım ve kiralamalarda tercih sebebi olacaktır. Bu binanın tercih edilmesi ise satış ve kiralama fiyatını direkt etkileyecektir. Ayrıca önümüzdeki yıllarda binaların Enerji Sınıfını yükseltmeleri için devletin özendirici girişimlerde ( Örneğin Enerji sınıfına göre vergilendirme sistemi vb. ) bulunacağı tahmin edilmektedir.
Soru: Binalarda enerji performansı yönetmeliği gereği yeni binalarda ısı Yalıtım Projesi yapmak gerekli midir?
Cevap: Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ gereği:
Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan 'ısı yalıtımı projesi' imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenir.Binanın Yıllık Isıtma Enerjisi İhtiyacının TS 825 standardında belirtilen sınır değerden küçük olması ve binaları dış havadan, topraktan veya düşük iç hava sıcaklığına sahip ortamlardan ayıran yapı bileşenlerinin yüzeyleri, TS 825 standardında belirtilen asgari ısı yalıtım şartlarına uygun şekilde yalıtılır.
Soru: TS 825’standardı hangi binaları kapsar?
Cevap: Yeni yapılacak olan binalar :
Yeni inşa edilecek binaların ısıtma enerjisi ihtiyacını hesaplama kurallarını, izin verilebilecek en yüksek ısı kaybı değerlerini ve hesaplama ile ilgili bilgilerin sunuş şeklini kapsar.
Mevcut binalar :
Mevcut binaların tamamına veya bağımsız bölümlerinde yapılacak olan esaslı tamir, tadil ve eklemelerdeki uygulama yapılacak olan bölümler için standartta verilen tavsiye edilen ısıl geçirgenlik kat sayılarına (TS 825 Ek A.3) eşit ya da daha küçük değerlerin sağlanması bakımından uyulmalıdır.
Yorum Yazın