Görüş Bildir
Haberler
Ünlü Şirketlerin Pandemi Sürecindeki Kriz Ortamıyla Nasıl Başa Çıktıklarını Sizler İçin Araştırdık!

Ünlü Şirketlerin Pandemi Sürecindeki Kriz Ortamıyla Nasıl Başa Çıktıklarını Sizler İçin Araştırdık!

Pandeminin, günlük hayattan ziyade iş dünyasını da kökünden değiştirdiğini tekrar gözlemlemiş olduk.

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/rhettpow...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Biliyorsunuz ki karantina sürecinde birçok şirket evden çalışmaya devam etti... Normalleşmeyle birlikte ise bazı şirketler ofislere geri dönerken bir kısmı home office çalışmaya devam etmeyi tercih etti.

Biliyorsunuz ki karantina sürecinde birçok şirket evden çalışmaya devam etti... Normalleşmeyle birlikte ise bazı şirketler ofislere geri dönerken bir kısmı home office çalışmaya devam etmeyi tercih etti.

O zamandan bu yana, iş liderleri yalnızca üretkenliği sürdürmekle değil aynı zamanda dağınık ekiplerini artan belirsizlikle yönetirken şirket prensiplerini korumak için de mücadele ediyor. Bazı şirketlerin bu süreçte yönetici ve girişimcileriyle bağlantı kurarak şirketlerinde işbirliğinin son birkaç ayda nasıl geliştiğini ve işin geleceğine nasıl hazırlandıklarını sizin için anlattık.

1. PureWeb, teknolojiden sorumlu başkanı James Henry:

1. PureWeb, teknolojiden sorumlu başkanı James Henry:

Etkili ve tamamen online bir organizasyon oluşturmanın ilk adımı, bunun yapılabileceğini kabul etmektir. Henry, uzaktan çalışmanın geliştirici ve mühendislerden oluşan ekibi için uygun bir seçenek olduğunu biliyordu, ancak kendisi ve PureWeb'in geri kalan iş birimlerinin nasıl uyum sağlayacağından emin değildi. Bu konuda, içe dönük çalışanların evden çalışmaktan hoşlanırken dışa dönük çalışanların daha isteksiz olduğunu dile getiriyor ve 'Artık hepimizin bir süreliğine uzakta olması gerektiğine göre; dışa dönük çalışanlar, meslektaşları ile sosyal etkileşim kurmak adına iş için kullanacakları araçları değerlendirerek uyum sağladılar'  diyor. Henry, uzun vadede kendisinin de bulunduğu kurum dahil olmak üzere tüm kurumların, kısmen uzaktaki ekipleri barındırmak için farklı yollar denemek zorunda kalacağını tahmin ediyor. Bu konuda, ”Her şeyin arada sırada, yolunda olduğuna dair tonu ayarlamak ve iş gündemi olmayan bir video konferans yapmak için bir rolün var olduğundan emin olun' diyor ve çalışmıyorken bile bağlantıda kalarak, çalışma zamanında kaliteli ve etkili bir iletişim kurabileceklerini düşünüyor.

2. Uassist.ME kurucu ortağı Alfredo Atanacio:

2. Uassist.ME kurucu ortağı Alfredo Atanacio:
www.instagram.com

Uzaktan çalışmanın herkesi farklı şekilde etkilediğini söyleyebiliriz. Bunu bilen Atanacio ve ekibi de çalışanların kaygılarını ve endişelerini proaktif bir şekilde ele alabilmeleri için durumu takip edebilmek adına bir araç geliştirdi. Bu konuda, 'Liderler olarak, projeleri ve iş görevlerini takip etmenin yanı sıra bu zor zamanlarda insanların duygu ve koşullarını da takip etmemiz gerekiyor' diyor ve neyse ki, modern teknoloji bunu mümkün kılıyor. Atanacio ve ekibi, yakın zamanlarda sonu gelecekmiş gibi görünmeyen pandemi için uzaktan çalışmaya devam etmeye ve uzaktan çalışanların yeteneklerini güçlendirmeye karar vermeyi planlıyor. Atanacio, yapıcı eleştirinin gelişmek ve büyümek için hayati olduğuna inanıyor. Bu konuda, 'Geri bildirimleri kabul edin ve olumlu şekilde karşılayın' diyor ve 'Çalışanlarla periyodik sanal toplantılar yaparak şirket ve içinde bulunduğumuz durum hakkında zor sorular sormaya teşvik edin.' Şirketler, yöneticiler ve çalışanlar arasında şeffaf bir sohbet sağlayarak, gereksiz iş yeri dedikodusunun olumsuz etkilerinden kaçınabilirken, personelin de fikirlerinin hesaba katıldığını ve fikirlerine değer verildiğini hissetmesi sağlanabilir.

3. Coolfire CEO'su Don Sharp:

3. Coolfire CEO'su Don Sharp:

'İyi bir krizi fırsata çevirin' felsefesi, salgının başlangıcından itibaren Sharp ve ekibinin benimsediği felsefe oldu. Uzun bir süre evden çalışmanın şirket kültürü için önemli bir tehdit oluşturduğunu fark ederek, çalışanları fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı tutmaya yönelik programları hızlı bir şekilde uygulamaya koyuldular ve kurumsal iletişimi yeniden düşünmeye başladılar. Stratejik uyumu sağlamak için düzenli durum kontrolleri ve toplantılarla proje görünürlüğünü arttırdılar. Birkaç toplantıdan sonra, insanların o zamandan beri değer kazandığından emin oldular ve aksi durumda çözüm yolu aradılar. Sharp, şirketinin uzaktan çalışma yeteneklerine yapılan yatırımlardan elde edilen kısa vadeli kazanımların işletme üzerinde uzun vadeli olumlu bir etkiye sahip olacağından ve sonuç olarak Coolfire'ı daha dayanıklı ve güçlü hale getireceğinden emin. Kendisi, hiç kimsenin bu büyüklükte bir kriz yaşayacağımızı planlamadığını ancak artık bu kabuğu kırarak işleri yerine koymanın zamanı geldiğini dile getiriyor. 'Mevcut koşullar, şirketinizin eskiden güvendiği süreçlerde ve sistemlerde kaçınılmaz olarak zayıflıkları ortaya çıkardı. Aynı zamanda iyileştirme fırsatları da elinize geçti ve bunu boşa harcamayın.' diyerek düşüncelerini belirtiyor.

4. Growth Sites'ın kurucu ortağı Tim Barber:

4. Growth Sites'ın kurucu ortağı Tim Barber:

Yaşanılan pandemiden dolayı birçok şirket iş modellerini dijitale adapte etmenin peşine düştüğü için Barber ve ekibi inanılmaz bir fırsat yakalamış oldular. Zaten kurdukları bütün iş modeli uzaktan çalışmaya uygun olduğu için bu süreç onların aleyhine olmaktan ziyade sektörde atak yapmalarını sağladı. Dijitalle yıllardır iç içe olan ekibi en çok şaşırtan şeylerden biri ise geçirilen bu süreçte çalışanların birbirlerine karşı tahammül seviyesinin normaldekinden daha fazla olduğunu ve aynı zamanda sadece iş ilişkisinden ziyade birbirlerine karşı daha 'insani' tutumlar sergilediklerini gözlemlemeleri oldu. 'Bu kriz bize daha 'insani' olmayı öğretti ve bu dijitale geçmekten çok daha zor bir şey.' Bundan dolayı da ekip, çalışanların sosyalleşebilmesi için ayrı bir platforma ihtiyaç duyulduğunu fark etti. Barber, özdevinim yoluyla işle ilgili etkileşimi ortadan kaldırarak sosyal etkileşimler için daha fazla fırsat yaratabileceklerini keşfetti. Buldukları çözümde, 'Daha önce, bir programcı yeni bir kod parçası göndermiş olsaydı, ekibin geri kalanına bir Slack mesajı veya e-posta gönderirdi şimdi kod tabanımız bunu otomatik olarak yapıyor' diyerek nasıl bir yol izlediklerini aktarıyor. İşle ilgili iletişimi otomatikleştirerek, gerçekten önemli bir şeyin tartışılması gerektiğinde ekipler daha düşünceli bir şekilde etkileşim kurabilir. Barber, pandeminin aslında iş dünyasında son derece olumlu bir değişim için iyi bir yol olabileceğine inanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Coplex'in CEO'su Brenda Schmidt:

5. Coplex'in CEO'su Brenda Schmidt:

Coplex şirketinin şeffaflık ilkesi üzerine kurulduğunu belirten Schmidt, özellikle de koronavirüs pandemisi başladıktan sonraki 2-3 aylık süreçte şirket çalışanlarının birbirlerine karşı daha açık olduklarını belirtti. 'Uzaktan çalışmaya başladığımızda aramızda fiziksel bir uzaklık olduğu için birbirimizi bilinçli olarak daha çok destekledik ve motive ettik. Ayrıca birbirimizle eskisinden çok daha fazla iletişime geçtik ve birbirimiz arasında gerçekleşen gereksiz prosedürlerden kurtulduk.' Bu motivasyonu arttırabilmek içinde Slack üzerinden çalışanların ilgi alanları hakkında fotoğraf, video ve fikirlerini paylaşıp üzerine sohbet edebilecekleri kanallar açtıklarını belirten Schmidt, sosyal etkileşimi arttırmak için şirket ekibinde normalden çok daha fazla eğitim çalışması verdiklerini de söylüyor. Evden çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajlarını yaşayan ve bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan çalışanları olduğunu fark eden Schmidt 'Bu tarz çalışanlarımız için esnek çalışma saatleri düzenledik ve bu yöntemle çalışanın en mutlu ve üretken olduğu zaman aralığında çalışmasına müsade ettik.' diyor. Çalışanları yüz yüze görmediğiniz zaman kişinin gerçekten bir mağduriyet yaşayıp yaşamadığını anlamanın oldukça güç olduğunu belirten şirket, bu durumu çözebilmek için bazı departmanlarda takım liderleri seçmeye ve bu liderlerin ekipleri yönetmesine karar verdi.

6. Lumen Network'ün kurucu ortağı ve müdürü Sabrina Bow:

6. Lumen Network'ün kurucu ortağı ve müdürü Sabrina Bow:

Evden çalışan birçok şirket çalışanlarını olması gerekenden çok daha uzun sürelerde çalışmaya zorluyor olsa da Bow ve ekibi çalışanlarının yeteneklerini tespit edip bu yeteneklerden çalışma saatleri içerisinde maksimum verim almanın çok daha yararlı olacağı kanaatine vardı. İdarecilerin bu geçiş döneminde yaptıkları en büyük hatalardan birinin de çalışanların 7/24 müsait ve çalışmak için hazırda bekledikleri düşüncesi olduğunu belirten Bow, özellikle bu süreçte düzenli ve programlı çalışmanın önemine dikkat çekti. Bow eğitim sektöründe çalışanlar arasındaki bağlantıyı ve iletişimi artırmayı hedefleyen bir şirketin kurucu ortağı olarak bu pandeminin, ekibinin vizyonunu genişlettiğini düşünüyor.

7. EOS Worldwide'ın genel müdürü olan Kelly Knight:

7. EOS Worldwide'ın genel müdürü olan Kelly Knight:

Yaşanılan bu ani ve yıkıcı pandemi ortamında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini düşünürken ekibinin birbirini desteklediğini ve doğal olarak zaten böyle bir ortam oluştuğunu belirten Knight,  'Her sektörden girişimciye ve şirkete, iş sorunlarını çözme konusunda destek olduk' dedi ve zaten birçok şirket de EOS olmasaydı şu anda batmış olacaklarını zaten kamuoyu ile paylaştı. 'Bu bizim en büyük motivasyon kaynağımız oldu. Böyle zamanlarda ekip liderlerinin kendilerine güvenmeleri ve disiplinli çalışmaları gerekir. Bu işin içinden çıkmayacağımız düşüncesine asla kapılmadık. Hatta eğer birlikte çalışırsak çok daha iyi noktalara geleceğimize inancımız tamdı. Biz zaten uzun süredir uzaktan çalışmaya alışkın bir ekibiz. Eğer herkes kendi yapması gereken şeyleri yerine getirirse zaten mesafe gibi bir sorununuz kalmıyor.' diyerek de nasıl bir durum içinde olduklarını paylaştı.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Al

adamlar çalışanları çıkarttık demiyorlar da süslü laflarla onu yaptık bunu yaptık diyorlar.samimiyetinize ve üslubunuza s.kayım emi!gerçi iş hayatında ne ara... Devamını Gör