TDK'dan 'Kesme İşareti' Haberine Yalanlama: Basın İlgisiz ve Bilgisiz
Türk Dil Kurumu'dan 'Kesme işaretinin kullanımının değiştirildiğine' yönelik haberlere açıklama geldi. Yapılan yazılı açıklamada söz konusu kuralın yeni oluşturulmadığı ve 1985 yılından bu yana imlâ kılavuzlarında yer aldığı vurgulandı. 'Bu yanlış haberle basın yayın mensuplarının imlâmıza olan ilgisizliği ve bu konudaki bilgisizliği bir kez daha gözler önüne serilmiştir' denilen açıklamaya şöyle devam edildi: 'Yaptığınız haberde daha adından bile emin olamadığınız, başlıkta 'tırnak işareti' haberin içeriğinde 'kesme işareti' dediğiniz bu işaretin görevlerini, kurum ve kuruluş adlarına gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılmayacağını ilkokul çocukları bile bilmektedir'
TDK'dan yapılan açıklama şöyle:
27 Eylül 2016 tarihinde bir kısım basın yayın organında “Türk Dil Kurumu yaptığı yeni değişiklikle kurum ve kuruluş isimlerinde tırnak işaretinin kullanımını kaldırdı.” şeklinde bir haber yayımlanmıştır. Bu yanlış haberle basın yayın mensuplarının imlamıza olan ilgisizliği ve bu konudaki bilgisizliği bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
Öncelikle kurum ve kuruluş adlarına gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılmayacağı kuralı Kurumumuzca yeni oluşturulmamıştır. 1985 yılında Türk Dil Kurumu yayını olarak yayımlanan Prof. Dr. Hasan Eren’in hazırlamış olduğu İmlâ Kılavuzu’nun “Kesme İşareti” bölümünde aynen şu kural yer almaktadır:
“Kurum ve kuruluş adlarına getirilen ekler çoklukla kesme işaretiyle ayrılmaz.”
"Türkiye çapında bütün ilkokullarda 2. sınıftan itibaren öğrencilere öğretilmeye başlanan söz konusu kural yeni oluşturulmamıştır"
1985 yılından bu yana Kurumumuzca yayımlanmış olan bütün imla kılavuzlarında yer alan, Türkiye çapında bütün ilkokullarda 2. sınıftan itibaren öğrencilere öğretilmeye başlanan söz konusu kural yeni oluşturulmamıştır, imlamızda otuz bir yıldır bulunmaktadır. Kurumumuz, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerini imla kuralları ve özellikle kesme işareti konusunda da aralıklı olarak bilgilendirmektedir.
Sayın basın mensupları, 27 Eylül 2016 tarihinde yaptığınız haberde daha adından bile emin olamadığınız, başlıkta “tırnak işareti” haberin içeriğinde “kesme işareti” dediğiniz bu işaretin görevlerini, kurum ve kuruluş adlarına gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılmayacağını ilkokul çocukları bile bilmektedir.
Gerek 2012 baskılı Yazım Kılavuzu’muza gerekse genel ağ sayfamızda yer alan “Yazım Kuralları” bölümüne bakılmadan Kurumumuza danışılmadan yapılan bu tür yanlış açıklamalar halkımızın kafasını karıştırmakta, Türkçemize zarar vermekte, Kurumumuzun güvenilirliğini zedelemektedir.
Türk Dil Kurumu olarak dileğimiz, bu tür yanlış haberlerin artık yayımlanmaması ve basın mensuplarımızın Türkçemize, imlamıza daha fazla özen göstermesidir.
Yorum Yazın
Bari şu içeriği hazırlarken "Acaba biz kesme işaretini doğru kullandık mı?" diye düşünseydiniz. Bu "ilgisiz ve bilgisiz" olan güruhun içinde yer almanız gerç... Devamını Gör
ooo pis laf
Bence basligi ''Onediodan Duzeltme ve Ozur'' diye verseniz eminim bu haberi okuyan kimseye garip kacmaz. Resmen ''Duzeltme ve Ozur'' zorunlu haber gibi yayin... Devamını Gör