Görüş Bildir
Haberler
Şule Arslan Yazio: Tavşan Ralph'in Empatlara İhtiyacı Var!

etiket Şule Arslan Yazio: Tavşan Ralph'in Empatlara İhtiyacı Var!

Uzm. Klinik Psikolog Şule Arslan
16.04.2021 - 13:19 Son Güncelleme: 16.04.2021 - 13:23

Bir iki gündür sosyal medyayı sallayan SaveRalph videosu bir çoğumuzun adeta yüreğini dağladı. Humane Society International'ın başlattığı kampanya ile kısa sürede sosyal medyanın en çok izlenen ve paylaşılan videosu olan bu kısa filmde dermatolojik testlerde kullanılan tavşanlar konu ediliyor. Güzellik ve estetik uğruna başka canlılara ne denli acı ve zarar verdiğimizi anlamak ve daha fazla empati duygumuzu geliştirmek bu evrende sadece bizlerin olmadığını hatırlamak için oldukça çarpıcı bir video olmuş. 

Videoyu izlerken tavşanın acısını ağrısını hissettiğiniz oldu mu? Ya da başkalarının üzüntülerini kederlerini en derinden hisseder misiniz? Çoğunlukla ortamdaki negatif enerjiyi üzerinize mıknatıs gibi çektiğiniz olur mu? “Bende mi bir sorun var” diye düşünebilirsiniz ancak belki de sadece empatsınızdır. Onlar için yeryüzünün denge merkezi ya da lotus çiçekleri diyebiliriz. Çünkü empatlar, oldukça yüksek düzeyde duyarlı insanlardır. Hemen hemen her şeyi hissederler ve duygularını çok belli ederler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğer bir empatsanız bu size bahşedilmiş bir lütuftur. Neden mi? Gelin hep birlikte empatları tanıyalım.

Eğer bir empatsanız bu size bahşedilmiş bir lütuftur. Neden mi? Gelin hep birlikte empatları tanıyalım.

Dünyayı daha iyi hale getirmek isterler.

Bir empatın bir konu veya bir durum hakkındaki ilk düşüncesi genellikle insan ruhunu olumlu yönde besleyip beslemediği veya insan doğasına katkı sağlayıp sağlamayacağı düşüncesidir. Empatlar sadece almak yerine katkıda da bulunmak isterler. Empatlar, insan ilişkilerini geliştirerek başkalarına da destek sunmak isterler. 

Ayrımcılık yapmazlar.

Empatlar, farklı kültürden ve coğrafyadan insanlarla çalışmaya açıktır. Ayrımcılık yapmazlar ve hepsinin olumlu çözümler sağlamak için nasıl çalışabilecekleri konusunda fikirler üretirler. Doğada her birimizin biricik ve özel olduğunu kabul ederler ve hiç birimizin diğerinden daha az ya da üstün olmadığının farkındadırlar. 

Kavga etmek empatların işi değildir.

Tartışmak ya da kavga etmek bi yana dursun empatlar yüksek tonlu konuşmalardan bile hoşlanmazlar. Sakinlik dinginlik huzur onun hep istediği şeylerdir. Elbette hayat her zaman mutlu mucuruk şeyler yaşatmasa da empatların isteği ve arayışı bu yöndedir. Yumuşaklık, akış hayatının olmazsa olmazlarıdır. Sözlerde de bunu arar. Konuşurken güzel sözler söyler, güzel sözler duymak ister. 

İletişim becerileri daha kuvvetlidir adeta doğal şifacıdırlar.

Stony Brook Üniversitesi’nde görev yapan psikolog Elaine Aron’ın yaptığı bir araştırmaya göre, nüfusun %20’sinin genetik olarak daha empatik ve farkındalıklı olmaya eğilimli olduğunu bulmuşlar. Yapılan araştırmada 12 saniye boyunca üzgün ya da mutlu yüz resimleri izleyen yüksek oranda hassas kişilerin beyinlerinin ilgili bölümlerinde daha az hassas kişilere oranla daha fazla kan akışı gerçekleştiği gözlemlenmiş.  Uzmanlara göre empatlar doğal dinleyiciler ve doğal şifacılar ya da duyarlı olmak empatik bir tutum geliştirmek şifanın ta kendisi de diyebiliriz.

Bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisi empati yapmak, iletişim kurmak, öngörü sağlamak, derinleşebilmek değil mi?

Bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisi empati yapmak, iletişim kurmak, öngörü sağlamak, derinleşebilmek değil mi?

Empati bir insana/canlıya sadece ‘seni anlıyorum, acını/mutluluğunu tahmin edebiliyorum’ demekten çok daha ötesidir. Empati gerçekten o duyguyu yaşamak deneyimlemek demektir.

Hadi hep beraber vegan olalım demiyorum ama daha duyarlı olmak, minimalist yaşamaya çalışmak, tercih ettiğimiz her ürünü incelemek, sürdürülebilir bir yaşamı hedeflemek belki de hem Tavşan Ralph’in hem de kendimizi anlamaya biraz daha yardımcı olabilir. Ne dersiniz denemeye değmez mi?

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
27
14
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gamze

Hadi hep birlikte deneyelim🤞🏻

deadpoet

Ya neresi lütuf her şeyi farkında olmak, hissetmek ve anlamak ne zor acı bir şey. Hayatını depresif yaşamana sebep oluyor. Etraf için iyi ama kişinin kendi h... Devamını Gör

Assad Najjar

Kozmetik sektörünün en büyük müşterileri kadınlar olduğu için vicdanen rahatım ben.