"Sinema Filmi Sinemada İzlenir" Dedirten Türk Filmlerinde Olması Gereken 9 Özellik
Biliyorsunuz 7. sanat olarak adlandırılan sinema sanatı pek çok özellik barındırır. Bunlardan güzel bir Türk Filmi izlerken de görmek istediğimiz özellikleri bir araya getirdik. Hadi başlayalım!
1. Öncelikle Senaryo!
2. Kostümleriyle Göz Kamaştırmalı.
Oscar ödül töreninde En İyi Kostüm ödülünü alsa kimse şaşırmamalı. Beş kişiye gece elbisesi giydirip, yüzlerce kişiyle büyük bir hazırlık yapıldı diye göz boyamaya çalışılmamalı. İzleyenlere “Bu kostümler Türkiye’de yapılabiliyor muymuş?” dedirtmeli. Sanat yönetimi olarak Muhteşem Gatsby ile Game of Thrones ile boy ölçüşebilmeli.
3. Ver Müziği Ver!
Müziğinin daha girişinde inanılmaz kaliteli bir şeyle karşılaşacağını anladığın o anı hatırla! Stok müzik değil özgün müzik olacak. Müzisyen kafa yoracak, bu süreçte saç baş yolacak, karaktere özel müzik yapmak için eşini günlerce ihmal etmiş olacak, üst komşusu “yeter çocuk sınava çalışamıyor” diye sopayla duvara vuracak. Müzisyen doğru müziği bulana kadar mahallesine vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı, emlak piyasasına zarar verecek ki, o filmin müziği etkileyici olsun. Ya da bunlara hiç gerek kalmadan ilham gelecek oldu bitti mis… Ama o ilham mutlaka gelecek!
4. Konuya Uygun Doğru Mekanlar Olmalı!
Yok Öyle Sadece Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi Göstermek. Gerektiğinde tarihi bir alan gerektiğinde özel bir dekor, lazımsa konuya uygun açık alanlar. Süre doldurmak için 10 dakika Galata kulesi izletmek olmaz.
5. Diyaloglar… Diyaloglar…
Konuşmalarda izleyenin dünyasını değiştiren, ona hayatında önemli değerler katan dokunuşlar olmalı. Dillere pelesenk olacak cümleleri de olmalı ancak “işte gerçek hayatta böyle konuşulur” da dedirtmeli. Düşündürtmeli; ama yeri geldiğinde eğlendirmeli de.
6. Altı Dolu, İyi Düşünülmüş Karakterler
“Koy bir sarhoş tip… Bir tane de abartılı deli” denerek izleyiciye içi boş karakterler izlettirmek artık işe yaramıyor. İzlerken empati kurdurtmalı karakter. Çok sevdim diye düşünürken bir karakteri, belki de beş dakika sonra yedi ceddine sövülebilir. Kimi Joker gibi bir karakter bu diye düşünürken, kimi aynı adama “John Snow buuuuuu” der belki. Niye olmasın?
7. Ödüllük Performans…
Aynı oyunculara defalarca şans verilip yine kötü performans göstermesi artık çok yordu. O yüzden rolün hakkını kim verecekse o boy göstermeli. Öyle iyi performans olmalı ki adını bilmediğimiz oyuncu için “Ben bu oyuncuya nasıl daha önce dikkat etmedim!” dedirtmeli. Tanıdığımız oyuncuya ise “ hakkını vermiş işin, Bravo!” sesleri yükselmeli. Oyucu ödülü alıp “bunu anam ile babama ithaf ediyorum” dediğinde “hak etmiştin!!!” sesleri yükselmeli.
8. Telefon Ettirmeli, muhabbete sokmalı.
Film dediğin bitince tadı damakta kalmalı, ve “bunun gibi başka yerli filmler de gelse keşke” dedirtmeli. Belki de yıllar sonra arkadaşınızı arayıp “git bu filmi izle kanka“ deme gazı vermeli. “Bir film yapmışlar aşkım, kankalarımla gittim ama seninle de bir daha izlerim.” cümleleri kurdurtmalı.
9. Sinema için Sinema Severler İçin Yapılmış Olması Lazım
Çekim kalitesinden, oyuncusuna, mekanlarından, kostümüne ve konusuna kadar beyaz perde için yapılmış, hakkı verilerek özen gösterilmiş, sinema severlere saygı gösterecek şekilde hazırlanmış olması lazım.