Şanlıurfa'da 3 Bin Yıllık Keşif: Türkiye'de Sin Tapınağı'nın Tek Örneği
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinin Başbük Mahallesi'nde yapılan kazı çalışmasında, Asur döneminden kalma olduğu düşünülen 3 bin yıllık bir tapınak bulundu...
Kazı sonrası ulaşılan buluntunun 3 bin yıllık bir Sin tapınağı olduğu düşünülüyor
Şanlıurfa Müze Müdürü ve kazı başkanı Celal Uludağ Göbeklitepe, Şanlıurfa Kalesi, Soğmatar Antik Kenti, Harbetsuvan ve Başbük Mahallesi'nde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini ve ulaşılan tarihi yapıları turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
Tapınak, kaçak bir kazı sayesinde ortaya çıktı
Kazı başkanı Uludağ, bölgede kaçak bir şekilde sürdürülen bir kazı çalışmasını jandarmanın tespit ettiğini kazının durdurulmasının ardından, resmi izinlerle birlikte uzmanların kazı çalışması sonucu tapınağın bulunduğunu söyledi.
"Pagan inanışına ait olduğunu düşünüyoruz"
Uludağ ayrıca bulunan tapınak ile ilgili olarak, 'Yaptığımız çalışmalarda bu tapınağın Yeni Asur dönemine tarihlenen yani günümüzden 3 bin yıl önceye dayanan bir Sin Mabedi olduğunu belirledik. Buradaki duvarlara ay, güneş ve yıldız tanrıları resmedilmiş durumda. Burası kutsal bir mekan ve bu kutsal mekan Türkiye'de tespit edilmiş Sin Tapınağı'nın tek örneği.' açıklamasını yaptı.
Keşfedilen kültür hazinesinde detaylı çizimler ve motifler üzerinde incelemeler sürüyor
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Umarım 3bin yılda yaşamadığı tahribatı 3 yılda yaşamaz.
Abi Mezopotamya'dan bahsediyoruz. Diyarbakır, Şanlıurfada 13 medeniyet hüküm sürmüş. Doğru düzgün inceleseler tarih habire baştan yazılacak.
duvarlari cimentoyla sivanmadan once onlem alirlar umarim