Görüş Bildir
Haberler
Ramazan Ayı Bereketiyle Gelsin! Sofranıza Lezzet ve Bereket Katacak Ramazana Özel 12 Yiyecek!

Ramazan Ayı Bereketiyle Gelsin! Sofranıza Lezzet ve Bereket Katacak Ramazana Özel 12 Yiyecek!

Laurie Strode
19.04.2022 - 20:00

Bir ay boyunca beslenme alışkanlığımızı baştan sona değiştiren bir ay Ramazan ayı. 15-16 saatlik açlık ve susuzluk; yeterli, dengeli ve doğru beslenmeyi de şart koşuyor. Ramazan ayında hem sağlığımız hem de kilo bakımından doğru beslenmenin önemini bir kez daha vurguluyor ve sofranıza lezzet ve bereket katacak Ramazan'ın olmazsa olmaz 12 yiyeceğini sizler için listeliyoruz.

1. Badem

1. Badem
www.citlekci.com.tr

Günlük beslenme alışkanlıklarımızda da mutlaka yer edinmesi gereken bir besin badem. Tabii ki özellikle çiğ bademden bahsediyoruz. Lif ve mineral açısından oldukça zengin olan çiğ bademi sahur sofralarınızdan eksik etmemenizi öneririz.  İçeriği sayesinde hem uzun süreli tokluk hissi sağlayacak hem de daha enerjik hissetmenize yarayacak.

2. Maden suyu

2. Maden suyu

Bu ay boyunca yeterli sıvı desteği almanız hem sonraki oruçlarınızın daha kolay geçmesini sağlayacak hem de sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Saatler boyu susuz kalan vücudumuza tabii ki iftardan sahura kadar olan zaman dilimi içerisinde günlük tüketmemiz gereken 2-3 litre suyu takviye etmelisiniz. Bu noktada maden suyu da elektrolit ve mineral kaybını engellemek için son derece iyi bir destek olacaktır.

3. Yumurta

3. Yumurta

Özellikle sahurda tüketilmesi önerilen ve sıklıkla tercih de edilen yumurta bol protein içermesi ve uzun süre tok tutması açısından önemli bir besin. Lezzetli olması da cabası.

4. Hurma

4. Hurma

İftar sofralarımızın olmazsa olmazı hurma! Çok sayıda çeşitli vitamin ve minerale sahip olan bu Ramazan meyvemiz lif, yağ ve proteinler açısından son derece zengindir. Uzun süreli açlık sonucunda düşen kan şekerimizi dengelemek için iftar sofrasında birkaç tane yiyebilirsiniz. Fakat unutmayın ki hekimlere göre orucunuzu her zaman ilk önce su ile açmalısınız!

5. Ceviz

5. Ceviz

Çok sayıda vitamin ve yağ içeren ceviz de her zaman beslenme alışkanlıklarımızın içerisinde yer alması gereken kuru yemişlerden biri. Fakat zengin içeriği sayesinde hem tok tutması hem de uzun süreli açlık sonucunda kaybettiğimiz besinleri karşılaması açısından Ramazan sofralarınızda eksik etmemeniz gereken besinlerin başında geliyor.

6. Ayran

6. Ayran

Yine sıvı ihtiyacımızı karşılayabilmek hem de faydalı minerallerle yüklü sıvılar tüketebilmek açısından ayran da sofranızda mutlaka olması gereken içeceklerden. Keza yoğurt da öyle. Dilerseniz ayran aşı gibi çorbalarla da destekleyebilirsiniz iftar ya da sahur sofranızı.

7. Kefir

7. Kefir

Gerek içerdiği yağlar sebebiyle gerek probiyotik bir besin olması sebebiyle sindirim sistemi için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden birisi kefir. Uzmanlar, midemizi ve bağırsakları koruyan bu çok önemli içeceğin Ramazan ayında her gün tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Oruç sebebiyle yavaşlayan metabolizmayı da hızlandırmak için kefirin çok önemli olduğunu da vurgulayalım.

8. Muz

8. Muz

Uzun süreli tokluk hissi veren meyvelerden biri olan muz, doğal bir potasyum kaynağı bildiğiniz gibi. Bu nedenle özellikle sahurda yemekten sonra tüketilmesi öneriliyor.

9. Tam tahıllı ekmek

9. Tam tahıllı ekmek

Özellikle Ramazan ayında lif oranı yüksek yiyecekler tüketmenin öneminden bahsettik zaten. Tam tahıllı ekmek de bunlardan birisi. Ramazan pidelerine gönlümüzün düşmemesi elbette mümkün değil ama en azından özellikle sahurda çokça lif, protein, vitamin, mineral, içeren ve yüksek doygunluk değerine sahip tam tahıllı ekmekler tüketmelisiniz.

10. Tarçın

10. Tarçın

İster çayınıza ister sütünüze ister suyunuza katarak tüketin. Ama mutlaka tüketin. Çünkü tarçın kan şekerimizi dengeler ve tokluk hissi verir.

11. Posalı gıdalar

11. Posalı gıdalar

Uzun süreli açlık durumundan kaynaklı bağırsaklarımızda ve sindirim sistemimizde sıklıkla sorunlar yaşanabilir. Kabızlık ve reflü gibi şikayetler artabilir. Bunun için sofranızdan eksik etmemeniz gereken gıdaların başında posalı ve mevsimine uygun sebzeler geliyor. Aynı zamanda yine bol posalı kurubaklagiller de tercih edilmesi gerekenlerden.

12. Ve tabii ki bolca su!

Unutmayın uzun süreli susuz kalıyoruz ve havalar da ısındı... Vücudumuz daha çok su kaybetmeye elverişli. İftardan sahura kadar olan zaman diliminde mutlaka gün içerisinde almamız gereken 2-3 litre suyu tüketmeye özen gösterin. Bu aynı zamanda sindirim sisteminiz için de oldukça önemli.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın