Pembe Tezkere Alırken LGBTİ+ Bireylerin Maruz Kaldığı Durumlar: 'Pembe Panjurlu Evinin Olmasını İster misin?'
Pembe Tezkere Alırken LGBTİ+ Bireylerin Maruz Kaldığı Durumlar: 'Pembe Panjurlu Evinin Olmasını İster misin?'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Ülkemizde son yılların en çok tartışılan konularından biri de elbette ki askerlik mevzusu.

Yalnızca geçirdiğimiz son üç yıl içerisinde 156 bin 926 kişi bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak için başvuruda bulunmuş.

Ancak işin bir de maalesef ki hiç konuşulmayan ve yıllardır ötekileştirilen bir tarafı daha var: LGBTİ+ bireyler.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Yeteneği Yönetmeliği maddelerinden biri olan 'Cinsel kimlik ve davranış bozukluğu' tanısı kapsamında LGBTİ+'ları askere almıyor.

Açıklaması da şu şekilde:
“Cinsel tutum ve davranışların askerlik ortamında uyum ve işlevsellik sorunu yaratan ya da yaratacağı değerlendirilen olgular.”
Bu da halk arasındaki yaygın tabirle 'pembe tezkere' olarak biliniyor. Peki bu süreçte neler yaşanıyor? Pembe tezkere nasıl alınır?

DW Türkçe bu konu hakkında oldukça önemli bir video hazırlamış. Biz de sizler için videodaki bazı konu başlıklarını derleyelim dedik. Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Öncelikle ‘pembe tezkere’ alma süreci LGBTİ+ bireyleri patolojikleştirerek, kişilerin cinsel kimliklerini bir ‘ruh ve sinir hastalıkları’ kategorisine indirgemiş oluyor. Peki bu ne kadar doğru?

“Muayeneye gittiğimde psikoloğa ‘ben sevk istiyorum’ dedim. Eşcinselim diyince, ‘hasta mısın’ dedi. ‘Yok ben hasta değilim’ diyince ‘O zaman neden buradasın?’ dedi.”

“Sizin yönetmeliğinize göre beni hasta olarak kabul ediyorsunuz. Hasta mıyım değil miyim, siz karar verin. Bana sorarsanız ben değilim.”

“Ben askerlikten muaf olmak istemiyorum. Eğer bu bir süreçse, ben bunu görmek istiyorum. Bir eşcinsel askerde ne gibi bir sıkıntı yaşayabilir? Bir eşcinsel askerdeki ortamı nasıl bozabilir?”

Eskiden süreç şimdikinden daha farklı işliyormuş bu arada. Özellikle de 2000’li yıllarda kişilerden eşcinsel olduklarını kanıtlar nitelikte bir fotoğraf isteniyormuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Ancak bu fotoğrafta kişinin pasif bir ilişkiye girdiği anda yüzünün net olarak gözüktüğü bir kare isteniyormuş.

Tabii o dönemlerde de cep telefonunuzun olmadığını düşünerek ele alın süreci. Bu fotoğrafın bastırılması gerekli ve bu nedenle de tüm süreci önce bir fotoğrafçı görmüş oluyor…

Ancak 2016’dan sonra bu süreç sivilleşmiş. Önceden askeri hastanelerde yürütülen bu süreçler, artık devlet hastanelerinde yürütülmeye başlanmış.

İstanbul’da yaşadığı süre boyunca drag queenlik yaptığını söyleyen Berkay’ı ise işe giderken kendisini polisin durdurmuş. Kendisi yapılan kimlik kontrolünde asker kaçağı olduğunu öğrenmiş.

Çevresindeki lubunya arkadaşlarıyla konuyu konuşarak neden pembe tezkere sürecine başlamadığını düşünmüş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
“Psikiyatri servisi sana 400- 500 soruluk bir test veriyor. ‘Pembe panjurlu evinin olmasını ister misin?’

‘Gazeteci olmak ister misin?’

‘Anneni seviyor musun?’ gibi sorular var. Ardından ailenden biriyle, eğer görüşmüyorsan yakın bir arkadaşınla oraya gidip farklı odalarda senin dürüstlüğünün sorgulanacağı soruları cevaplandırman gerekiyor.”

Uzun süreler hakemlik yapan Halil İbrahim Dinçdağ 2008 yılında askerlik şubesine gittiğini ve kendisine hastanedeki doktorun ‘Sana rapor veremeyiz, birliğinden alman gerekli’ dediğini anlatıyor.

Dinçdağ’ın askerliği de bu nedenle Sivas’a çıkmış. Sivas’taki doktor 10 gün kadar hastaneye yatırmış. Sonra da 1 ay kadar hava değişimi vermiş. Sonra da kendisini Ankara GATA’ya sevk etmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Kendisi durumun ardından Genelkurmay’a bir şikayet dilekçesi yazmış. Genelkurmay’dan ise kendisine ‘Biz gerekli yerlere gerekli uyarlıları yaptık ama lütfen Sivas’a birliğine git ve oradan o yazıyı alıp Ankara’ya gel’ şeklinde bir yanıt gelmiş.

Sonra aynı şeyleri tekrar tekrar yaşamış Dinçdağ. Sivas’a gitmiş, hastanede 10 gün kadar kalmış.
“2009’a kadar yaşadığım bu olay aslında bir psikolojik işkenceydi.”

“Erkek çocuklarını hep ‘benim oğlum asker olacak’ diye severiz. Ben asker olmak istemiyordum. Maçları radyodan dinlerken hep maç spikeri ya da futbolcu olmak istedim.”

“14 yıl aktif hakemlik yaptım. Maalesef askerlik yapmadığım için Türkiye Futbol Federasyonu, bana hakemlik yaptırmadı.”

“Gerekçesi de; iç tüzüğün 25. maddesindeki ‘Sağlık sorunları nedeniyle, askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamaz’ maddesi.”

İçeriğin Devamı Aşağıda
Türkiye’de binlerce LGBTİ+ birey buna maruz bırakılıyor. Sizce tüm bu süreç ‘normal’ mi?

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda