Küçük Bir Çocuktan Ünlü Bir Matematik Bilginine... Salih Zeki Bey'in Hayatını Değiştiren Darüşşafaka Hatırası
Küçük Bir Çocuktan Ünlü Bir Matematik Bilginine... Salih Zeki Bey'in Hayatını Değiştiren Darüşşafaka Hatırası
Salih Zeki Bey nesnel bir yaklaşımda Türklerin ve Müslümanların bilime katkılarını tespit etmeye çalışmış ve çağdaş Türk bilim tarihçiliğinin kurucusu olmuştur. Araştırmacılar için bugün de güvenilir bir kaynak olan Asar-ı Bakiye (Ölmez Eserler) adlı eseri bırakmıştır. Bilim felsefesi ile uğraşmış, Henri Poincaré ve Alexis Bertrand'ın eserlerini çevirerek bilim felsefesinin Türkiye'de tanınması ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1864 yılında İstanbul’da yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1874 yılında, on yaşındayken yetimlerin okuduğu Darüşşafaka’ya kaydoldu.
Salih Zeki, Darüşşafaka'yı 1882 yılında birincilikle bitirdi. Aynı yıl Posta ve Telgraf Nezareti Telgraf Kalemi (Fen Şubesi)'ne memur olarak atandı.
1901'de ilk eşi Vecihe Hanım'dan boşandıktan sonra öğrencisi Halide Edip ile evlendi. Bu evlilikten sonra Halide Salih olarak anılan eşi Halide Hanım, ona Kamus-u Riyaziyat (Matematiksel Bilimler Sözlüğü) adlı eserini yazarken asistanlık ve çevirmenlik yaptı.
1913’te Darülfünun-ı Osmanî (bugün İstanbul Üniversitesi) rektörü oldu. 1917’de rektörlükten ayrıldıysa da üniversitedeki görevini Fen Şubesi (Fakültesi) Müderrisi (Profesör) olarak sürdürdü 1919'da Fen Şubesi'nin dekanı oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Darüşşafaka Lisesi, bu yıl 12.’sini düzenlediği liseler arası Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması ile hem ismini yaşatıyor hem de yeni Salih Zekilerin yolunu açıyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın